CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Votul obligatoriu – diversiunea PSD pentru prosti

2 comentarii / 5143 vizualizări / 1 septembrie 2014

PSD a decis, prin intermediul unui proiect de lege inițiat încă din luna iunie, să introducă obligativitatea votului în România, într-o încercare de a responsabiliza clasa politică, după cum a declarat unul dintre inițiatori, deputatul Ion Munteanu.

Munteanu a mai declarat, potrivit B1TV, că se așteaptă opinia Consiliului Legislativ, mai înainte de demararea procedurii de adoptare.

În mod cert, asistăm la o nouă diversiune pesedistă, minuțios pregătită din timp, pentru a abate atenția electoratului de la adevăratele probleme în favoarea unei discuții absolut sterile despre oportunitatea obligativității votului.
De ce o numim diversiune și de ce o considerăm absolut sterilă vom explica imediat în rîndurile care urmează.

Proiectul noii legi este inițiat de deputații PSD și UNPR deputaţii Toader Dima, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mîrza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu, Valeriu Steriu şi Octavian Bumbu.

Este absolut exclus ca TOȚI aceștia să sufere de o asemenea amnezie încît să nu-și amintească un fapt elementar: o lege identică a fost respinsă categoric de parlament acum doi ani.

Explicația era inclusă clar în raportul comun al comisiilor de administrație și juridică asupra proiectului legii respective, inițiată de deputatul PC Tudor Ciuhodaru: ”Conform art. 36 din Constituţia României, republicată, se consacră dreptul de vot, care alături de dreptul de a fi ales, prevăzut de art. 37 din Legea fundamentală, se înscrie în categoria drepturilor politice. Dreptul de vot, ca de altfel toate celelalte drepturi politice recunoscute de legiuitorul constituant cetăţenilor, este un drept subiectiv, fundamental al persoanei fizice şi, ca orice drept subiectiv, el poate să fie exercitat sau să nu fie exercitat de către titular,această opţiune fiind de esenţa oricărui drept subiectiv. Dacă s-ar reglementa obligaţia juridică a cetăţenilor de a-şi exercita acest drept, aşa cum se propune în proiect, ar însemna ca dreptul de vot, statuat prin normă constituţională, să fie „transformat”, printr-o normă de nivel inferior Constituţiei, într-o obligaţie de vot, încălcându-se, astfel, principiul supremaţiei Constituţiei consacrat de art. 1 din Legea fundamentală, precum şi principiul ierarhiei actelor normative. Ca atare, având în vedere că legiuitorul constituant nu a reglementat şi obligaţia exercitării dreptului de vot, rezultă neconformitatea soluţiei legislative propuse cu prevederile şi principiile Constituţiei. Precizăm că o eventuală reglementare în sensul propus prin proiect nu s-ar putea face decât prin revizuirea Constituţiei” mai spuneau membrii comisiilor.

O poziție similară vizavi de neconstituționalitatea proiectului avusese și Consiliul Legislativ.
Ulterior acestui raport, avizat negativ în unanimitate, parlamentul a respins legea, doar patru deputați votînd pentru ea.

Poziția parlamentarilor vizavi de neconstituționalitatea legii era identică, trebuie spus, cu cea a societății civile și a numeroși specialiști în Drept care analizaseră, de-a lungul anilor, această idee reluată periodic în diverse foruri.

Între parlamentarii care au votat atunci împotriva votului obligatoriu se numărau Ioan Munteanu, Marian Ghiveciu și Ioan Stan, aceiași pe care îi regăsim între inițiatorii noii legi a votului obligatoriu, comentariile fiind de prisos. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. This is a really ingenlitelt way to answer the question.

  2. Call me wind because I am abulsotely blown away.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998