CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Vremuri de criza: legendara doggy-bag, legiferata si in Romania

4 comentarii / 2508 vizualizări / 28 mai 2022

Un grup masiv de parlamentari din toate partidele au introdus o propunere legislativă de modificare a legii privind diminuarea risipei alimentare, prin care se legiferează în România un obicei apărut în SUA în timpul crizei provocate de al doilea război mondial, și anume pachetul pentru acasă din mîncarea rămasă neconsumată în restaurante, așa numitul doggy(doggie)-bag. Adică, declarativ, pachetul pentru cățel.

Noua prevedere introdusă în lege sună astfel:

”Operatorii economici din industria ospitalității vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.”

În SUA, obiceiul luării pentru acasă a resturilor mesei de la restaurant a apărut în anii 40, în timpul celui de al doilea război mondial care a generat, inevitabil, sărăcie. Eufemistic, s-a vorbit atunci de punga pentru cățel, doggy-bag; în fapt, alimentele erau destinate oamenilor.

Ulterior, Hollywoodul a făcut celebre lebedele din staniol oferite clienților la finalul meselor, care mascau elegant pachetele pentru acasă. Moda doggy-bag a fost importată după război în nenumărate alte țări, Franța introducînd, spre exemplu, în 2016 o lege prin care restaurantele sunt obligate să se doteze cu ambalaje pentru resturiule alimentare. Măsuri similiare se preconizau recent și în Marea Britanie, ca și în alte țări. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. adica batjocura,
    ocupatia satanelor.

  2. Foarte bine. Unul dintre putinele lucruri gândite. Dar și mai bine ar fi daca s ar fi legiferat că aceste resturi să fie donate adăposturilor pentru animale( câini și pisici)care au nevoie disperată de mâncare. Chiar nu s a găsit nimeni sa ridice aceasta problema?

  3. O astfel de obligație va scumpi o masă la restaurant…..

    • Nu si daca va veni cineva sa ia resturile la sfirsitul programului.
      Oricum ele sint luate de angajatii platiti in batjocura.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998