Washington Post: ”E vremea ca Turcia si NATO sa mearga pe cai separate”
3 comentarii / 7350 vizualizări / 18 august 2018
Situația dă semne că e tot mai încordată: cel mai prestigios și mai influent ziar american, The Washington Post, scrie că a venit vremea ca Turcia să fie aruncată din NATO și să apuce pe propriul drum, chiar dacă asta va avea consecințe majore asupra alianței nord-atlantice. Un articol care vine în urma recentelor tensiuni ținînd de baza aeriană americană de la Incirlick care, fără doar și poate, va fi relocată în perioada care urmează. Foarte probabil în România.
Ziarul începe prin a aminti că un editorialist turc de la un ziar drag lui Erdogan a amenințat SUA cu un nou 11 septembrie și subliniază că, venind de la un partener din NATO ar părea tare ciudat, atît doar că dinspre Turcia vin tot mai des asemenea mesaje. Și se mai amintește că, acum cîțiva ani, un roman ficțional care descria un conflict militar între SUA și Turcia a ajuns best-seller în patria lui Erdogan.
Probleme au fost și în 2011, ”cînd o companie americană de energie a început să foreze în apele cipriote, iar ministrul turc Egemen Bagis a avertizat, „Pentru asta avem marină. Ne-am instruit marinarii pentru asta; am echipat marina pentru asta. Toate opțiunile sunt pe masă; orice se poate întîmpla”. Mai recent, Erdogan a amenințat forțele americane din Siria cu o” palmă otomană „.
Atât Dogu Perincek, un ”naș” intelectual al armatei turce, cât și Adnan Tanriverdi, consilierul militar al lui Erdogan, se pronunță categoric împotriva NATO” scrie WP.
”Ostilitatea turcă nu se limitează la vorbe: naționaliștii turci au atacat marinari americani când navele americane erau ancorate în porturile turcești. În plus, politrucii partidului AKP au cerut arestarea personalului american de la baza aeriană Incirlik, din Turcia. Câțiva cetățeni americani, inclusiv pastorul Andrew Brunson, sunt deja în închisoare pe baza unor dubioase acuzații de securitate națională.
Nu a fost dintotdeauna așa. Mii de turci au luptat alături de forțele americane în timpul războiului din Coreea. Turcia a făcut lobby îndrăcit pentru acceptarea în alianța occidentală. „Este imperativ necesar ca democrațiile să lucreze într-o armonie completă, fără concurență între ele și fără diferențe în ce privește obiectivele politicii”, îi transmitea ministrul de externe Mehmet Fuat Koprulu lui George Jordan McGhee, ambasadorul SUA în Turcia, în ianuarie 1952, puțin înainte de aderarea Turciei la NATO.Și contribuțiile Turciei la NATO au fost valoroase. Dacă Statele Unite era coloana vertebrală a Alianței, Turcia era mușchii săi: chiar și astăzi, are mai mulți bărbați sub arme decât Franța și Germania. Și nu numai că a fost una dintre cele două țări NATO învecinate cu Uniunea Sovietică, dar a servit și ca pavăză împotriva radicalismului și a terorismului provenit din Orientul Mijlociu.
Dar, toate astea au fost înainte de Erdogan. Mai aparține Turcia, astăzi NATO?” mai scrie ziarul american.
El punctează că sunt voci precum a lui Matt Bryza, fost oficial al Consiliului de Securitate Națională care se pronunță împotriva eliminării Turciei din NATO: „Dispensarea de Turcia va slăbi acum NATO, va duce la pierderea influenței SUA în Orientul Mijlociu și va amenința coaliția care luptă împotriva ISIS, fiind departe de a fi rezolvat situația”. De asemenea, fostul ambasador al SUA în Turcia, James F. Jeffrey, și colegul său, Michael Singh, insistă că „renunțarea la Turcia va echivala cu o rană auto-provocată. Turcia nu înseamnă doar președintele Erdogan, ci și un gigant geografic și economic regional care reprezintă un tampon între Europa și Orientul Mijlociu și între Orientul Mijlociu și Rusia „.
Toate acestea sună bine în teorie, scrie WP.
”Ceea ce ignoră Bryza, Jeffrey și Singh este totuși ceea ce a făcut Erdogan în ultimii 15 ani pentru fostul aliat al Statelor Unite. Pe scurt, ei confundă Turcia de astăzi cu Turcia de ieri. Luați în considerare armata Turciei: Întrucât armata turcă a fost odată un bastion secular împotriva islamismului, Erdogan i-a schimbat caracterul. Aproape toți ofițerii de până la gradul locotenent-colonel și-au petrecut întreaga carieră sub conducerea lui Erdogan. Erdogan a folosit, de asemenea, o serie de teritpuri pentru a bara promovarea ofițerilor profesioniști și seculari, astfel încât să poată numi simpatizanți politici în locul lor. El a epurat aproape toate persoanele care aveau un rol important în cadrul NATO: chiar și înainte de lovitura de stat eșuată, din anul 2016, Erdogan arestase, în medie, unul din cinci generali”.
Or fi interesele americane foarte mari privind forarile energetice in zona turceasca, dar greseala de a arunca Turcia in bratele Rusiei este uriasa si copilareasca, in acelasi timp. Dupa ce a batut palma cu Germania, Rusia urmeaza sa primeasca un cadou nesperat, Turcia.
Data viitoare CIA să pregătească mai bine loviturile de stat.
Asta se chinuie SRI să le demonstreze americanilor, că au pus la punct mecanismul de control total al statului, împotriva oricărui interes local.
Securitatea a accelerat procesul de paralelizare a statului până a bătut la ochi. Urmează reformarea.