CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Washington Post: Zelensky a vrut să bombardeze Moscova pe 24 februarie. SUA l-a oprit de teama unei riposte nucleare

5 comentarii / 3732 vizualizări / 24 aprilie 2023

Cotidianul american The Washington Post face o dezvăluire bombă, despre bombe veritabile: pe 24 februarie, la împlinirea unui an de la invazia rusă, Ucraina a vrut să declanșeze un contraatac surpriză, bombardînd Moscova ori flota rusă din Marea Neagră. Demersul a fost stopat în ultima clipă de Casa Albă, care s-a temut de o ripostă nucleară a rușilor.

La cererea SUA, Ucraina a oprit atacurile din 24 februarie asupra Rusiei, plănuite ca operațiuni în spatele liniilor inamice de către șeful serviciului de informații militare de la Kiev (HUR), Kyrylo Budanov, scrie WP.

Generalul-major Kyrylo Budanov, șeful Direcției de informații militare a țării, l-a instruit pe unul dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru bombardamente în masă pe 24 februarie”, potrivit unui raport clasificat din SUA. Oficialii de la Kiev s-au gândit chiar și la o lovitură pe mare, în orașul-port Novorossiysk la Marea Neagră, o operațiune în mare măsură simbolică, care ar fi demonstrat totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.
Răstimp, la Washington, oficialii monitorizau planurile secrete ucrainenilor, Casa Albă fiind îngrijorată de mai mult timp că atacurile pe teritoriul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a difuzat un nou raport clasificat: HUR „acceptase, la cererea Washingtonului, să amâne atacurile” asupra Moscovei. Documentele, care fac parte din lotul scurs recent de la Pentagon, nu explică exact cine a intervenit și de ce ucrainenii au acceptat să renunțe.

Dar ele lasă să răzbată tensiunea mare care a caracterizat o mare parte a războiului: Ucraina, dornică să împingă lupta pe teritoriul Rusiei, este uneori oprită de Statele Unite, care a încercat în mod constant să evite escaladarea conflictului într-unul direct, între forțele americane și cele rusești. Unii oficiali americani văd atacurile asupra Rusiei, în special dacă implică arme furnizate de SUA, ca operațiuni extrem de riscante pe care președintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de amenințătoare încît ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice, mai scrie W.P. (B.T.I.).

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. În disperarea lor de a-și mai „repera onoarea”, „cineva” vrea să facă din tot mai fleșcăitul Zelen-sky, un fel de „leu-paraleu”, care stă mai-mai să „rupă lanțul” și, la un semn de-al său, „glorioasa armată ucraineană” să „dea iureș” și să-i prăpădească pe Ruși, făcându-i „una cu pământul”.
  Și să afle toți nătântocii (care, din sculare și până-n culcare, nu visează decît „moarte Rușilor”), că dacă astăzi, Moscova (dar ce zic eu – întreaga Rusie !), mai există pe Pământ, asta e numai pentru că „Americanii”, în înalta lor „mărinimie și cumpătare”, (încă) îl țin „din scurt” pe eroul pianist – cu greu, și nu se știe pentru cât timp …

 2. Intoxicare. Ucraina nu are capacitatea de a lovi Moscova. Asta numai în capul „generalilor” români bașinoși.

 3. Este un articol de propaganda pura, care intra in atributiile de serviciu ale W.P. Cu ce ar contracara W.P. vestea care vine de la jurnalistii independenti ca, prin martie, Rusia a utilizat primele sase rachete Kinzal, cu care a distrus un bunker NATO de langa Lvov, aflat la 400 picioare sub pamant ( 120 m), in care activau cateva sute de functionari si militari ai NATO? Evident, Rusia recurge la aceste rachete foarte scumpe rareori si cu parcimonie, preferand indeobste armamentul conventional, fiindca nu merita sa arunce orzul pe gastele ucrainiene.

 4. Asta să fie marea ofensivă ucraineană pregătită și vestită de câteva luni la tv? Dacă n-o să mai vizioneze lumea nici o mișcare serioasă de trupe, se va da vina pe protectorii americani, iubitori de ruși.

 5. cat de buni sunt americanutii fata de toti oamenii, cu intreaga planeta. Asa-i ca se cuvine sa-i ascultam si sa tinem de ei?
  Si, ma rog, cum ar fi bombardat descultul zely Moskova, pana la urma, ca nu-s in stare sa se apere la ei in tara, fiind de 10 ori mai multi in trupe, cu atatia mercenari straini si atatea arme si munitii occidentale.
  Asta-i din ciclu „tine-ma ca-l omor, sa moara mama!’

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998