Washington Times: Este democrația moartă în România? Vom afla săptămîna aceasta
1 comentariu / 4069 vizualizări / 17 martie 2025
În România, ”Democrația atîrnă în balanța unei decizii a Curții Constituționale din această săptămînă, într-un mod mult mai serios. Dacă instanța supremă a României permite tuturor candidaților calificați să apară pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale viitoare, democrația supraviețuiește. Dar este la fel de posibil ca instanța să opteze în schimb pentru manevre politice de culise și să interzică candidații conservatori, luînd astfel poporului român dreptul de a alege” scrie azi cotidianul american Washington Times într-o analiză dedicată situației din România.
”Una dintre sarcinile CCR este să certifice că numele propuse pentru a apărea pe buletinul de vot îndeplinesc cerințele necesare. După vot, instanța va avea sarcina de a certifica rezultatul alegerilor. În noiembrie anul trecut, Călin Georgescu, un candidat pro-familie, adept al principiului „România pe primul loc”, a șocat establishment-ul devenind cel mai votat dintre cei 14 candidați. Curtea a certificat rezultatul. Dl Georgescu și candidatul clasat pe locul al doilea, care era, de asemenea, de orientare dreapta-centru, urmau să apară pe buletinul de vot al turului doi, programat pentru 8 decembrie. Dar pe 6 decembrie, curtea, sub o presiune enormă din partea partidului de stînga aflat la putere, a uimit publicul și și-a anulat propria decizie. Votul din noiembrie a fost declarat nul și neavenit.
Motivul? Colaborarea cu Rusia. Fără glumă. Afirmația a fost într-adevăr colaborarea cu Rusia. S-a programat un nou vot pentru mai 2025. La sfîrșitul lunii februarie, dl Georgescu era pe cale să depună documentele necesare pentru a fi pe acel buletin de vot cînd a fost oprit în trafic și arestat. Acum se confruntă cu o listă lungă de acuzații îndoielnice și a fost interzis de pe buletinul din mai. În politica românească, se pare că nu ești nevinovat pînă nu se dovedește contrariul. Ești pur și simplu interzis(…)
Cu toate acestea, Biroul continuă testele de puritate ideologică, respingînd candidatura Dianei Șoșoacă din partidul naționalist S.O.S. România pe motiv că, la ultimele alegeri, s-a constatat că s-a opus apartenenței României la UE și NATO, ceea ce ar însemna că nu poate respecta obligațiile constituționale ale președinției.
De ce contează asta? România poate avea o populație relativ mică, de aproximativ 15 milioane de oameni, dar contează tocmai pentru că este membră a NATO și a Uniunii Europene
Este clar că așteptările lumii sunt ca România să rămînă o democrație, cu poporul său liber să-și aleagă liderii și pozițiile acestora față de problemele cheie. Nu a trecut atît de mult timp de cînd comunismul domnea suprem acolo. Mulți români mai în vîrstă își amintesc vremurile în care erau forțați să urmeze voința unei elite restrînse. Nu este o exagerare să spunem că decizia Curții Constituționale din această săptămînă va determina dacă democrația va supraviețui în România. Este o națiune a poporului său sau a devenit doar un regim hibrid care se ascunde în spatele unei fațade constituționale?
Viitoarea relație a României cu Statele Unite ar putea fi, de asemenea, în joc. Vicepreședintele J.D. Vance și consilierul principal al lui Trump, Elon Musk, se numără printre cei care sugerează că libertatea este suprimată. Mai important, speranța poporului unei națiuni atîrnă în balanță. Este cu adevărat o democrație? Vom avea un răspuns în zilele următoare” mai scrie Washington Times. (Traducere și adaptare B.T.I.)
[…] Citește mai multe pe: https://inpolitics.ro/washington-times-este-democratia-moarta-in-romania-vom-afla-saptamina-aceasta_… […]