CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Weber, dezvăluire-șoc: Am fost presată anul acesta să atac la CCR Tratatul de aderare la UE

5 comentarii / 4220 vizualizări / 15 septembrie 2022

Avocatul Poporului, Renate Weber, a dezvăluit într-un interviu pentru siteul Justnews.ro, că cea mai grea decizie din cariera sa a fost aceea de a nu ataca la Curtea Constituțională Tratatul de aderare a României la UE, în pofida enormelor presiuni care s-au făcut anul acesta asupra sa, în special pe persoană fizică.

”A fost o mare presiune, dar mare presiune, care nu mai era pe instituție, era pe persoană fizică, ca să spun așa, să atac la Curtea Constituțională Tratatul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Am avut o dată o petiție semnată de vreo 30 de avocați și, separat, am avut alte 2 petiții, care îmi cereau să atac Tratatul nostru de aderare, să atac implicit Tratatul de la Maastricht pe ideea că interpretarea Curții Europene de Justiție era de așa manieră încât înlătura obligativitatea respectării deciziilor Curții Constituționale din România. Dacă noi am fi știut lucrurile acestea când am semnat Tratatul de aderare, poate nu l-am fi semnat sau l-am fi atacat atunci la CCR” a spus Weber.

”Nu spun că mi-a fost greu ca decizie, pentru că eu însămi m-am pronunțat asupra felului în care Curtea Europeană de Justiție a făcut acea interpretare. Dar câtă vreme noi nu avem o Constituție europeană, care să spună că ea este deasupra tuturor…suntem în fața unei interpretări a CJUE, dar asta nu înlătură, în opinia mea, obligativitatea respectării deciziilor CCR. Sigur, este vorba și de felul în care judecătorii din România se raportează la Constituția României, care spune că legea și Constituția și deciziile CCR sunt obligatorii” mai spune Avocatul Poporului.

De menționat că nici Tratatul de aderare a României la UE (2005) și nici Tratatul de la Lisabona (2007) nu au făcut obiectul unui control de constituționalitate din partea CCR. Prin urmare, aceasta din urmă a fost lipsită de cadrul juridic, pe care alte curți constituționale europene l-au avut, necesar pentru a putea realiza un posibil control de constituționalitate din perspectiva identității constituționale naționale. O sesizare la CCR a tratatelor și eventuala declarare a lor drept neconstituționale ar putea crea probleme greu de cuantificat, incluzînd obligația de a anula tratatele ori de a modifica de urgență Constituția. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. De ce nu? Precis UE ne vrea mai mult membri decat vrem noi sa fim in ea. UE castiga enorm de pe urma noastra, dar nu prezinta nimeni obiectiv acessta balanta, ca nu ne lasa „stapanii” si slugile lor. De ce sa nu ne jucam cartea? Poate ca doar asa putem sa obtinem mai putine ingradiri prostesti de la Bruxelles.

  2. Foarte rau ca nu l-a atacat! Judecatoarea Evelina Oprea a facut la REALITATEA TV o demonstratie de logica juridica aratand suprematia Constitutiei RO inclusiv in fata Tratatului UE. Renate Weber a avut ocazia sa devina măreata, dar a fost lașă. Păcat. Cu ocazia aceasta vedeam si ce decidea CCR. Ingenunchem in fata UE din toate punctele de vedere.

  3. O marioneta mai constipata. Adică mai precaută. N a făcut nimic dar nimic. E decorativa din nuci aia cum trebuie că a expirat. Ce sa i faci? Discipolul lui Soros.

  4. poate doar alina mun-giu pippidi a pressat-o
    prin club,
    la betzie.

  5. Eu interpretez spusele dnei Weber intr-un anume fel. A fost presata de cozile de topor ale eurocratilor, ale ONG-urilor europene. Pentru ca odata atacat la CCR, s-ar fi pornit din nou o uriasa actiune de propaganda in genul 10 aug, toata diaspora era chemata in fata CCR pentru ca altfel „nu mai puteti munci afara”. Erau scosi sute de mii de oameni in strada. Iar CCR ar fi cedat in fata uriasei presiuni si ar fi acceptat ca orice zice Bruxelles este deasupra Constitutiei Romaniei. Ceea ce era obiectivul dorit de dementii eurocrati fascisti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998