CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Wikileaks: Cu ce ii santajeaza Basescu pe udemeristi

0 comentarii / 1950 vizualizări / 20 mai 2011

În timp ce USL se dă de ceasul morții să scoată UDMR din combinația cu actuala putere, telegramele Wikileaks scot la iveală faptul că maghiarii sunt complet la mîna lui Traian Băsescu, astfel că o dezertare e mai mult decît improbabilă.

Băsescu a fost elementul cheie în ceea ce priveşte apariția PCM

Principala armă anti-UDMR poartă numele de Partidul Civic Maghiar, gruparea rivală lansată la apă în 2008 și a beneficiat de implicarea directă a lui Băsescu în nașterea sa, inclusiv sprijinirea cu bani de la bugetul statului. PCM este partidul a cărui participare la alegerile de anul viitor va diviza voturile etnicilor maghiari pînă la plasarea UDMR sub cota de acces în parlament, ceea ce ar însemna, aproape sigur, sfîrșitul carierei sale politice. Cu sabia lui Damocles deasupra capului, UDMR e nevoită să facă jocurile lui Băsescu, deși Wikileaks arată clar că acesta și PDL nu au fost niciodată iubiți de liderii maghiari.

În documentele Wikileaks amintite, publicate azi de Jurnalul Național, se arată că ”Băsescu a încurajat înfiinţarea noului partid ca răzbunare pentru că UDMR s-a aliat cu PNL în guvernul Tăriceanu, dar şi ca mijloc de a diviza voturile etnicilor maghiari. Şi Tibor Toró, (n.r. – pe atunci deputat UDMR) un confident apropiat al episcopului Laszlo Tokes, i-a descris ofiţerului politic pe 15 aprilie „relaţia specială” dintre PCM şi Băsescu, arătând că Băsescu a fost elementul cheie în ceea ce priveşte înregistrarea PCM ca nou partid politic, împotriva obiecţiilor UDMR”.

”PCM aşteaptă cu nerăbdare partea sa de bani de la guvernul României”

”Pe 29 ianuarie 2008, după patru ani de amânări, Tribunalul Bucureşti a înregistrat un nou partid politic care reprezintă etnicii maghiari, Partidul Civic Maghiar. Noul partid are ca ţintă oferirea unei alternative la UDMR văzută de unii ca „un partid corupt, ai cărui lideri au abandonat interesele ungurimii pentru propriile lor interese”. De la înfiinţarea sa, în 2004, PCM a susţinut autonomia aşa-numitului Ţinut Secuiesc. Noul partid, susţinut făţiş de preşedintele Băsescu, va avea proprii candidaţi la alegerile locale. „Jeno Szasz, liderul PCM şi primar la Odorheiul Secuiesc, are viziuni radicale şi susţine aprig autonomia maghiarilor. PCM aşteaptă cu nerăbdare partea sa de bani de la guvernul României care în mod normal este alocată UDMR. Băsescu a susţinut deschis PCM şi a promis susţinere pentru europarlamentarul Laszlo Tokes care a fost ales prin PCM”. Liderii UDMR susţin că Băsescu intenţionează să dividă populaţia etnică maghiară ca răzbunare faţă de UDMR pentru suspendarea sa din mai. După înregistrarea PCM, preşedintele executiv al UDMR. Hunor Kelemen a declarat că „în afară de PD-L, preşedintele Băsescu are acum şi un partid etnic maghiar”” se mai arată în stenograme.

UDMR în noiembrie 2008: ”Vom participa la guvernare, indiferent cu cine”

”O telegramă din 26 noimebrie 2008, arată că în timpul unei vizite în zonele locuite de maghiari din Transilvania, liderii UDMR au declarat că vor participa la guvernare, indiferent de cine va câştiga alegerile şi au admis că PD-L nu este o alegere principală, din cauza conflictului legat de autonomia ungurilor în Transilvania. „Avem o experienţă negativă în cooperarea cu partidul preşedintelui Băsescu”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, oficialilor americani. „UDMR întotdeauna menţionează autonomia în timpul perioadelor electorale. Nu s-au făcut paşi concreţi. Autonomia a devenit un os de ros pentru câine – adică alegătorul”, a spus oficilialor americani la Sf. Gheorghe un membru al PCM. „Ni s-a spus”, se mai arată în telegrama ambasadei, că „etnicii maghiari sunt demoralizaţi din cauza UDMR – PCM”.” (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998