CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

World Cup – acuzat că ”exportă” misoginia qatarezilor în întreaga lume

6 comentarii / 3048 vizualizări / 26 noiembrie 2022

Una dintre întrebările fundamentale legate de Cupa Mondială din 2022 găzduită de Qatar este ce mesaj le oferă femeilor și fetelor din întreaga lume. FIFA își propune să susțină drepturile omului. Decizia sa, în 2010, de a atribui atribuțiile de găzduire pentru turneul din 2022 Qatarului nu a fost însă lipsită de controverse, scrie siteul internațional The Conversation într-o foarte interesantă analiză despre drama femeilor din Qatar.

”În cei 12 ani de atunci, aceste probleme s-au intensificat. Tratamentul lucrătorilor migranți în perioada premergătoare evenimentului a atras atenție continuă, la fel ca și modul în care drepturile LGBTQ+ și drepturile femeilor sunt încălcate de legislația locală.

Misoginia, un dispreț sexist și o ură față de femei, își propune să mențină femeile într-o poziție inferioară bărbaților într-o societate patriarhală. Cu discriminarea femeilor consacrată în legislația din Qatar – care, printre altele, nu incriminează violența domestică sau agresiunea sexuală – misoginia este transmisă prin televiziuni la nivel internațional, prin intermediul Cupei Mondiale de fotbal masculin din 2022.

Legea Qatarului se bazează pe un sistem profund patriarhal. Sexul în afara căsătoriei este interzis, iar femeile din Qatar se pot căsători numai cu permisiunea unui tutore de sex masculin.

Acest sistem controversat de tutelă masculină modelează și capacitatea femeilor de a studia, a conduce și a călători. Bărbații au dreptul incontestabil la divorț, dar motivele pentru care o femeie poate solicita divorțul sunt limitate. Se așteaptă ca soțiile să asculte de soți, iar prioritatea lor este de a îngriji casa.

Femeile nu pot transmite cetățenia copiilor lor, așa cum pot bărbații, și nici nu pot fi custodele principale ale copiilor lor în caz de divorț sau de deces al soțului lor. Femeile beneficiare primesc doar jumătate din moștenirea pe care o primesc frații lor.

Femeilor li se cere să furnizeze dovada căsătoriei pentru a beneficia de sănătate sexuală și îngrijire prenatală. Și trebuie să respecte un cod vestimentar strict.

În mod esențial, violența domestică și violul nu sunt incriminate. În timp ce legea familiei interzice agresiunea morală sau fizică de către soți împotriva soțiilor, raportarea abuzului domestic sau a violenței sexuale este respinsă, deoarece se consideră că aduc rușine familiei.

Atât lipsa de urmărire penală pentru violență domestică, cât și blamarea victimei care denunță agresiunea sexuală indică posibile riscuri pentru orice femeie care participă la Cupa Mondială. Cercetările arată că femeile se confruntă cu un risc crescut de agresiune sexuală la orice turneu sportiv major.

Rapoartele au evidențiat că acest risc crescut a făcut deja ca multe femei să nu vrea să călătorească în Qatar pentru Cupa Mondială. Acest lucru, în sine, este discriminatoriu.

Cei care se îndreaptă spre Doha sunt sfătuiți să respecte un cod vestimentar strict. Poziția FIFA în acest sens este neclară. Se precizează că persoanele care participă la meciuri pot purta ceea ce își doresc, dar și că trebuie să respecte legile locale. Când sunt în public, se așteaptă ca femeile din Qatar să se acopere. Ele trebuie să renunțe la îmbrăcămintea strâmtă și să nu-și arate decolteul, genunchii sau umerii, iar încălcarea acestor reguli poate duce la închisoare sau amenzi.

Sfaturile oficiale pentru turiști publicate de guvernul Regatului Unit acoperă, de asemenea, interdicții stricte privind relațiile în afara căsătoriei. Există mai multe cazuri în care vizitatorii sunt pedepsiți pentru că sunt văzuți ca încalcă aceste legi. În iunie 2021, un oficial mexican de la Cupa Mondială a raportat că a fost agresată sexual. Drept urmare, ea a fost acuzată de sex extraconjugal, ceea ce contravine legilor din Qatar, mai degrabă decât să fie văzută ca o victimă a violenței sexuale. Ea s-a văzut amenințată cu închisoarea și cu 100 de lovituri de bici.

Și în 2020, 13 australiene au fost îndepărtate cu forța, sub amenințarea armei, din avioanele Qatar Airways aflate la sol în Doha. Ele au fost apoi nevoite să se supună unor examinări fizice, fără acordul lor, întrucât oficialii căutau să găsească mama unui nou-născut care fusese găsit în aeroport.

Această subordonare a femeilor este în conflict direct cu legile privind drepturile omului. ONU și CEDO afirmă categoric că orice încălcare a drepturilor femeilor contravine legilor internaționale privind drepturile omului.

S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește drepturile femeilor la nivel mondial în ultimii 25 de ani, nu în ultimul rând în sfera fotbalului în sine. Fotbalul feminin s-a răspîndit enorm în ultima vreme, în special după succesul echipei feminine a Angliei, care a câștigat Cupa Europei.

Prin desfășurarea Cupei Mondiale masculine în Qatar și, prin urmare, necondamnând lipsa de progres pe care țara a făcut-o în ceea ce privește drepturile femeilor, impresia dată este că aceste drepturi sunt discreționare. Prevenirea discriminării și violenței împotriva femeilor și fetelor, totuși, nu este niciodată opțională. Aceasta nu este o problemă culturală. Este o încălcare gravă a drepturilor omului” mai scrie The Conversation. (traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Prostii se baga in toate si pun etichete pe toate !
  Sa respectam pe altii ca sa fim si noi respectati !
  TREABA LOR CE LEGI AU SI CE PRACTICI, IN TARA LOR.
  REPET: IN TARA LOR !

 2. „Sexul în afara căsătoriei este interzis, iar femeile din Qatar se pot căsători numai cu permisiunea unui tutore de sex masculin.”-aviz mamicilor!

 3. bti-tbc NU VEDE CHINA!
  1 familie 1 copil (prin avort,cum altfel),
  toti fara Dumnezeu(asta e mai simplu)

  ori chinezii distrug China
  ori noi trebuie sa distrugem China!

 4. Qatarul este injurat de toate spurcaciunile mondiale vandute curcubeului fiindca isi respecta suveranitatea,cultura si religia,Totusi nu am inteles de ce s-a bagat in acest cacat numit cupa mondiala ,o spelunca a viermilor si putorilor neomarxiste care inca reuseste sa scoata bale pe gura insectelor numite oameni.

 5. Chiar nu vede nimeni ce s-a întâmplat? Qatarul a concurat cu SUA și Marea Britanie pentru organizarea CM. Au pierdut miliarde din cauza asta cele două.

 6. SA RESPECTAM VIATA, RELIGIA, CULTURA SI TRADITIA ALTORA, NU SA VENIM CU STOLUL DE TAMPENII EUROPENE. CE ISTORIE ARE S.U.A. IN SPATE? NISTE INDIENI CU TRADITII SI CULTURA AU FOST MACELARITI PENTRU A SE INSTALA CRIMINALII SI GUNOAIELE EUROPEI. POATE UN PIC DE OAMENI DE TREABA CAUTAND UN TRAI MAI BUN. NU POTI CERE S.U.A. CULTURA SI TRADITIE, CA TOTUL E O ADUNATURA IN SCOP DE JAF…TARILE ARABE AU TRADITII, CULTURA, CAND IMPERIUL PERSAN AVEA ISTORIE MILITARA, S.U.A. ERA MAIDAN…CA SI CAND AS VENI MUSAFIR IN CASA CUIVA SI AS VREA SA IMI RESPECTE REGULILE DE BETIV, DROGAT, IMPUTIT SI TALHAR…IEUROPA SI-A PUS POALELE IN CAP SI MULTORA LE E SCARBA DE CE A AJUNS …CU URSULA VAN DER PFIZER HOATA LUMII VRETI VOI ONOARE, RESPECT, CULTURA? ” CALARITUL E BUN” SOPTEA EA LUI BIDEN..
  ASTA E CULTURA IEUROPEANA…CALARITUL…SIKTIR

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998