CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6874 RON UP | 1 GBP = 5.7148 RON UP

Zelenski critica iar SUA si da mesaje optimiste poporului: Vom invinge curind, am vorbit la FMI sa reconstruim Ucraina

8 comentarii / 7363 vizualizări / 5 martie 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat azi un mesaj nației în care anunță finalul apropiat al războiului, revenirea refugiaților în țară și începerea reconstrucției țării cu ajutorul a cîteva zeci de miliarde de dolari oferite de FMI și Banca Mondială. El mai spune că a vorbit cu Erdogan și cu lideri din Orientul Mijlociu despre aderarea Ucrainei la UE. În paralel, Zelenski lovește puternic administrația de la Washington, susținînd că 74% dintre americani susțin ideea securizării spațiului aerian al Ucrainei de către NATO, respinsă ieri oficial de conducerea alianței. ”Ce altceva mai e necesar pentru luarea unei decizii?” întreabă el, retoric.

”Oameni liberi ai unei țări libere!
Este deja a zecea zi a luptei noastre naționale. Credinta sincera. Și lucru non-stop.
A zecea zi este ca o zi infinit de lungă. O noapte infinit de lungă care nu ne permite să ne odihnim.
Astazi este sambata. Sâmbătă. Acest cuvânt nu înseamnă nimic în timpul războiului. Ca luni sau joi sau orice altă zi. Toate au devenit la fel.
Noi încă protejăm statul. Încă salvăm oameni.
Țara nu mai știe de weekend-uri. Nu contează cât este ceasul. Nu contează ce dată este. Și așa va fi până la victorie.
Azi noapte târziu am vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron. Și cu președintele Poloniei Andrzej Duda. Interacțiunea noastră este constantă. Conversațiile noastre sunt zilnice. Sunt extrem de recunoscător fiecăruia dintre ei. Îi sunt extrem de recunoscător lui Andrzej pentru determinarea și devotamentul său față de cauza noastră comună. Protecția oamenilor. Sunt recunoscător soției lui Andrzej – Agata. Sunt prieteni pe care îi consider prieteni și îi doresc sincer tuturor.
Am reușit să prevenim o criză umanitară la graniță. Am reușit să organizăm situația astfel încât mii și mii de femei și copii ucraineni să fie tratați decent. Nimeni nu întreabă de naționalitate, credință sau de câți bani au. De fapt, nu mai avem graniță cu Polonia. Pentru că suntem împreună de partea binelui. Nu avem timp de granițe.
Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noștri: întoarceți-vă!
Întoarceți-vă din Polonia, România, Slovacia și toate celelalte țări.
Întoarceți-vă, că nu mai există amenințare” afirmă Zelenski în discursul difuzat pe siteul oficial al Ministerului Apărării din Ucraina.

El anunță, totodată, apropiata începere a reconstrucție a Ucrainei:

”Ne gândim deja la viitor. Pentru toți ucrainenii. Dupa razboi. Despre cum să ne reînvie orașele. Cum să revigorăm economia. Am vorbit cu președintele Băncii Mondiale, David Malpass, cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
Avem un acord cu cele mai mari instituții financiare pentru a sprijini Ucraina. Există deja o decizie privind ajutorul de urgență și zeci de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei după război.
Și acestea sunt doar primele decizii. Subliniez că acestea sunt doar primele. Am vorbit cu președintele turc Erdogan. Am vorbit cu liderii Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite. Am vorbit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Subiectul principal este apartenența Ucrainei la UE.
Sunt recunoscător europenilor – sute de mii de oameni din diferite orașe de pe continentul nostru. Bratislava, Vilnius, Frankfurt, Lyon, Paris, Tbilisi, Praga au ieșit ieri în sprijinul Ucrainei. În sprijinul Europei. Au ieșit pentru ca pacea să fie atinsă cât mai curând posibil”.

Un pasaj din discurs e rezervat americanilor, nu tocmai măgulitor pentru administrația Biden:
”Sunt recunoscător americanilor pentru susținerea fermă din partea majorității oamenilor obișnuiți. Am văzut sondajele. Am văzut părerea oamenilor obișnuiți din America care sprijină oamenii obișnuiți din Ucraina. Care cer sancțiuni mai dure împotriva Rusiei pentru agresiune deja acum. Care susțin securizarea spațiului aerian, acum, pentru a salva viețile poporului nostru. 74% dintre americani susțin securizarea spațiului aerian al Ucrainei. 74! Marea majoritate. Ce altceva mai e necesar pentru a se lua o decizie? Suntem siguri că la fel se dorește și în alte țări democrate”.

În fine, Zelenski mai anunță marile succese ale armatei ucrainene, care zdrobește, efectiv, armata rusă:
”Forțele armate ale Ucrainei apără curajos toate punctele cheie ale apărării noastre.
Ei contraatacă invadatorii lângă Harkov – apărând orașul. Ei țin linia în Mykolaiv, Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Sumy, Donbas. Producem pierderi invadatorilor cum nu au văzut în cele mai rele vise. Armata rusă nu a ajuns la frontierele planificate. Cu toate acestea, a ajuns la aproape 10 mii de soldați ruși uciși. 10 mii. Acest lucru este îngrozitor! Băieți de 18 ani, 20 de ani. Foarte tineri, aproape copii. Soldați cărora nici măcar nu li s-a explicat de ce urmau să lupte. Pentru ce și de ce sunt într-o țară străină.
10 mii. Rusia le-ar putea oferi acestor oameni cu siguranță altceva. În loc de moarte.
Poporul ucrainean rezistă chiar și pe unde au reușit să treacă invadatorii. Din pacate. Dar nu pentru mult timp. Admir fiecare ucrainean care nu tace. Care protestează. Care ia steagul național și arată armatei ruse că vor pierde. Cu siguranță vor pierde. Pentru că este imposibil să câștigi împotriva oamenilor care opresc echipamentele militare fără arme în mână. Care refuză să ia ceva din mâinile invadatorilor. A cărui situație este grea și periculoasă. Dar ei nu-și pierd demnitatea. Și nu o vor pierde niciodată(…)
Să muncim pentru pace. Glorie Ucrainei!” se încheie mesajul lui Zelenski. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. Sa reconstruiasca cu FMI. Ii dorim succes, ba chiar ne bucuram. Iar von der Layen sa ii stranga la pieptul UE cu duiosie. Numai ca el e fugit putin prin Polonia. Faptul ca ucrainienii mai cred inca paiața asta spune multe despre ei. Ei or sti ce tara corupta sunt? Si cat de mult i-a vandut paiața? RO o sa le ofere o viata noua, cu dragoste. La fel cum au facut si ei cu romanii nostri. Dar romanii nostri din teritoriile romanesti din partea aia, s-or fi refugiat? Sau ei nu au voie?

    • Lor li s-a cerut certificat verde la întrarea în România!

  2. Nataraul asta e prost ca noaptea! Deci el baga batzul prin gard, se harjoneste de 8 ani cu rusii, e treaba lor si e intre ei. E regretabil ca e razboi, nimeni nu vrea asta, dar nataraul asta cu ce tupeu cere Nato sa l apere? E membru Nato? Contribuie la Nato? Sau cere in numele relatiei de bisnis cu Biden? Sau cum? 74% dintre americani vor nustiu ce. Pai normal ca nimeni nu vrea razboi, dar sa te ajute mai Zelenski fix aia de ciugulesc pamanturile Ucrainei si se imbogatesc de acolo, nu veni tu sa aderi la UE si la NATO fara sa fi facut niciun efort si fara sa fi indeplinir nicio conditie, ca pana una alta, comportamentul tau e de rus rebel nu de occidental. Eu nu vreau ca militarii din tara mea sa moara pentru politica dusa de un dobitoc ca tine! Hai, larevedere si multi carnatzi polonezi sa-ti dea Duda la breakfast!

  3. De acord cu totul, zelemski e la fel de criminal ca și puțin! Pt mândria lui motor oameni!

  4. Papagal cabotin !

  5. o sa ajunga ukraina ca ro. ROTSILD a cumparat cu 100 miliarde datoriile suverane daca mai ia si de la f.m.i.?la noi jumate din paminturile arabile sunt la straini si nu e tot gaz ,petrol ,apa tot la ei platim nu mai vorbesc de supermarketuri.

  6. NATO nu-l va apara oricum fiindca nu poate. Din afirmatiile generalului in retragere Paul Vallely, NATO nu poate strange la ora actuala doua divizii ca sa lupte pe teren, iar in spatiul aerian rusii sunt imbatabili. Americanii nu mai au incredere in proprii generali, plus ca trebuie sa faca fata amenintarii comuniste la ei acasa si in tara vecina Canada, rebotezata Chinada, Un discurs bizar, delirant! De unde stie Zelenski ca va castiga, daca nimeni nu-i trimite decat ajutoare umanitare?

  7. asa a inceput si covidul, doar o luna stare de urgenta pana trece perioada grea.. si a durat 2 ani. La fel va fi si cu razboiul.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998