CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Zgonea mai stă. Democrația mai pleacă!

3 comentarii / 3324 vizualizări / 16 mai 2016

Ce raport există între Valeriu Zgonea, încă președinte al Camerei Deputaților, și gradul de democrație sau de non-democrație din România? Dacă Valeriu Zgonea rămâne în funcție, democrația este în deficit. Dacă, în schimb, va fi debarcat, aceasta este o bilă albă pentru democrație. Cum a ajuns un om politic să funcționeze, în România, ca o hârtie de turnesol pentru cel mai valoros asset al lumii moderne?
S-a ajuns în această situație, în mod straniu, prin sprijin american. Cu alte cuvinte, una dintre democrațiile cele mai apreciate de pe glob, probabil după cea britanică, ne pune la încercare. Iar nodul gordian este un individ destul de rudimentar, cățărat la putere într-un stat în care răsturnarea valorilor este la ordinea zilei.
Un principiu pe care nimeni nu îl poate ataca este acela că, într-o democrație, nu există lider în absența susținerii de către o majoritate. Te votează cei mai mulți, ești lider. Nu te mai votează, ești un fost lider. Aceasta este o regulă de fier. Nu exiști în afara respectării, cu strictețe, a principiului reprezentativității. Iar reprezentativitatea înseamnă majoritate. De mai multă vreme, Valeriu Zgonea nu mai reprezintă pe nimeni în Cameră Deputaților. Cu excepția alegătorilor săi din colegiul în care a ajuns deputat. Dar, în Camera Deputaților, cei care l-au susținut pentru a ajunge președinte i-au retras votul. Nu-l mai vor. De altfel, el a fost propus de grupul parlamentar PSD. Din PSD, Valeriu Zgonea a fost exclus. Deci, nici din grupul parlamentar nu mai face parte. Și atunci cum mai stă tabloul său atârnat în dreptul titlului de președinte al Camerei Deputaților? Valeriu Zgonea nu este susținut prin votul colegilor săi din Parlament. Ca atare, sub aspect democratic, el și-a pierdut legitimitatea de președinte al Camerei Deputaților. În schimb, sub aspect non-democratic sau chiar antidemocratic, el este susținut. Și așa se face că mai rămâne în funcție.
La întrebarea “cine îl susține?”, a răspuns însuși Excelența sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București. El îl susține. Pentru că Valeriu Zgonea a pus umărul la adoptarea unor legi dorite de partenerul nostru strategic, dar și la respingerea unor proiecte de legi care, dintr-un motiv sau altul, nu au intrat în grațiile acestuia. Ceea ce, în paranteză fie spus, înseamnă că, printre legiuitorii din România, se numără și Ambasada Statelor Unite.
Se știe. În plus față de cele declarate, Valeriu Zgonea a devenit un delator. În numele unor pretinse valori democratice, în loc să se ia la trântă cu colegii săi în Parlament, el a făcut cărare la Ambasada Statelor Unite, pentru a-i pârî. Sau chiar pentru a le face procese de intenție. În felul acesta, el a devenit un lacheu al marelui nostru aliat. Dar, indifrent unde te angajezi lacheu, tot lacheu rămâi.
Și ce se mai știe? Se mai știe că, pentru a face majoritatea necesară schimbării lui și numirii unui alt președinte al Camerei Deputaților, PSD trebuie să cadă la înțelegere nu numai cu ALDE, ci și cu UNPR și UDMR. Cu UNPR s-ar putea să-i meargă, în ciudă faptului că acest partid este inflamat, întrucât nici nu a fost consultat și nici nu i s-a promis ceva la schimb. Cu UDMR, este ceva mai greu. Pentru că și unii reprezentanți ai UDMR și-au făcut cărare, în același spirit, la Ambasada Statelor Unite din București. Ambasadă care nu îl vrea debarcat pe Zgonea.
Iar bomboana pe colivă abia vine. Zgonea face parte din câmpul tactic al SRI. E omul lui Florian Coldea, înfipt la vârful Parlamentului. Ce interes ar avea Coldea să își debarce omul? Așa că sunt activate, pe tăcute, ca să îl susțină pe Zgonea, toate cârtițele SRI din Parlament.
Și iată cum PSD e forțat să amâne debarcarea. Pentru a putea să strângă rândurile. Așteaptă alegerile locale. Așteaptă să-și impresioneze nu numai adversarii, ci și partenerii politici prin rezultate bune, care să arate forța acestui partid. Și abia apoi, după ce bea din apa vieții oferită de propriul bazin electoral, se va năpusti împotriva lui Zgonea.
Până atunci, însă, democrația este pusă între paranteze. Pentru că Zgonea rămâne pe poziție, deși nu mai reprezintă, acolo, decât Ambasada Statelor Unite și grupurile ilegitime de interese din SRI. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Total de acord cu ordinea democratiilor.Britania first ! Nu pot sa-mi imaginez un ambasador britanic sa aiba astfel de atitudine.Dupa cum nici un parlamentar sa aiba comportamente de acest fel.Sau intreaga presa sa nu sara in aer la asemenea pozitie,inclusiv posturile de TV.Un important politician laburist a umblat disperat sa-si ceara scuze unei batrane pentru o formulare nepotrivita,la o adunare publica.Toate aceste simple fapte dau proba unei adevarate democratii multi-seculare,autentice,concrete.Cum sa-i ravnesti valorile,cu un caz de felul celui analizat mai sus ? Spunea,cu vreme in urma un intelept : Ma mir de un singur lucru : ca pot sa ma mai mir !

  2. srs = tradator de neam, vandut moscovei

  3. Dle Stanescu, nu vreti sa incercati sa faceti o lista cu cei care au tradat tara si poporul roman in cei 22 d ani? In ordine alfabetica inversa sa incepem cu Z de la Zgonea. Din pacate cred ca se vor umple citeva sute de pagini.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998