CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Zgonea: ”Referendumul nu va fi repetat, asta e minciuna PDL”

0 comentarii / 1327 vizualizări / 17 iulie 2012

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat azi, la RFI, că Parlamentul ar putea modifica intervalul orar în care se va desfăşura referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi a respins ideea că scrutinul ar putea fi repetat.

„În primul rând, nu vor fi două zile. Va fi o singură zi pentru că Parlamentul a dat o decizie, un proiect de hotărâre, care a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost stabilită o singură zi pentru ziua referendumului: 29 iulie. Putem să ne uităm dacă intervalul orar 8,00-20,00 este un interval util şi bun pentru români. Vă rog frumos să vă gândiţi că este vară, foarte mulţi români sunt în concediu, cei care sunt în zona rurală de obicei dimineaţa sunt la muncile câmpului (…) şi ne gândim ca în textul legii să introducem o chestiune tehnică, o chestiune legată de intervalul orar. Poate 7,00 – 21,00, aşa cum este şi la procesul de alegeri fie local, fie naţional, fie al preşedintelui României, poate 7,00 – 22,00, gândindu-ne la această situaţie apărută astăzi că procesul referendar de revocare a preşedintelui României se face pe 29 iulie, în mijlocul vacanţei parlamentare”, a explicat Zgonea, conform Agerpres.

El a exclus o eventuală repetare a referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

„Este o chestiune necinstită pe care cei de la PDL au făcut-o, o minciună sfruntată, pentru că Curtea Constituţională s-a exprimat de foarte multe ori şi a spus că consultarea referendară nu poate fi repetată, consultarea referendară se produce într-o singură zi sau pe parcursul a două zile, cum a fost cea pentru Constituţie şi exprimă votul liber al cetăţenilor. Vă reamintesc că există trei tipuri de consultare prin referendum constituţionale la nivel naţional – cea pentru modificarea Constituţiei, cea pentru demiterea preşedintelui şi pentru probleme de interes naţional pe care preşedintele României o consideră oportună şi o înaintează Guvernului pentru a fi pusă în aplicare. Din acest punct de vedere, noi suntem în cadrul legal şi constituţional. Repet, este o minciună prezentată ca fiind adevăr de către PDL şi care nu are niciun fundament legal în acest moment”, a afirmat preşedintele Camerei.

El a susţinut că, în cazul în care referendumul nu este validat, dar majoritatea celor care vin la urne votează pentru demiterea preşedintelui, Traian Băsescu ar trebui să demisioneze.

„Dacă majoritatea celor care vin vor spune ca Traian Băsescu trebuie să plece, este obligaţia preşedintelui suspendat al României să renunţe la această funcţie, pentru că el nu va mai avea credibilitate nici în plan intern şi nici în plan extern. Deja a generat foarte multe conflicte, a dus o campanie negativă în afara României, care va afecta pe termen mediu credibilitatea Romaniei şi stabilitatea României în piaţa europeană”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998