CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Zi de foc maine pentru premier: Ciolos – bagat in corzi de scandalul Antenelor

3 comentarii / 2205 vizualizări / 16 februarie 2016

Scandalul evacuării Antenelor ia amploare, în special prin intrarea în joc a factorului politic, iar premierul Cioloș, chemat mîine să dea explicații Senatului în chestiune, se confruntă cu cel mai dificil moment de la învestirea în funcție. Practic, numai o mare abilitate politico-diplomatică ar mai putea salva premierul din clinciul care se anunță, dar parcursul de pînă acum al guvernului nu prea ne face încrezători la acest capitol.

Senatul a decis, azi, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, să-l cheme pe premier pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3, pe care preşedintele Senatului a calificat-o drept „un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihiliare a presei”.

”Din păcate, lucrurile evoluează din rău în mai rău, fără ca forţele oculte care sunt în spatele planurilor de anihilare a democraţiei sau de suspendare a ei să întâmpine o rezistenţă reală şi solidară. După atacul inacceptabil de ieri la adresa unei televiziuni, ALDE se vede nevoit, şi eu mă văd nevoit să reiau acest subiect. Din ceea ce văd, este, practic, un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, iar capitolul anihilării presei şi libertăţii de exprimare, mai ales pentru presa incomodă şi nealiniată, neobedientă, bineînţeles că nu putea fi omis. Descinderea brutală şi supranumerică organizată de ANAF, ieri, la sediul unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care, probabil, n-a lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene – cred că asta era ceea ce se mai putea face în plus – mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în România în ultima perioadă” a spus Tăriceanu.

Poziția sa a fost susținută de reprezentanții tuturor celorlalte grupuri parlamentare, iar votul a fost aproape unanim în favoarea chemării lui Cioloș.
Aici se ascund, de fapt, adevăratele probleme ale premierului, în această coalizare cvasi-totală împotriva acțiunii guvernului său, reprezentat prin ANAF; practic, nimeni nu i-a luat apărarea lui Cioloș, deși argumente s-ar fi putut găsi.

Este chiar atît de mare dragostea politicienilor pentru Antene, ori s-a ivit prilejul perfect pentru a arăta adevăratele sentimente față de un guvern straniu, nici cal, nici măgar, născut mai mult pentru hatîrul unui lider politic decît dintr-o nevoie reală a societății?

Teoretic, Cioloș are trei variante la îndemînă, toate trei perdante:

– Se prezintă în Senat și dă înapoi în privința evacuării Antenelor, caz în care își pune definitiv pe frunte eticheta de lider slab, vulnerabil, mărunt.
– Se prezintă în Senat și se ține tare în chestiune, ceea ce riscă să genereze o rostogolire a protestelor pînă la cote imprevizibile.
– Refuză să se prezinte în Senat, sub pretextul agendei încărcate și încearcă să obțină o amînare. Va fi considerată o sfidare a aleșilor nației, iar scandalul se va extinde pe și mai multe planuri. Pe deasupra, premierul e băgat în corzi și cu alte probleme, cum ar fi scandalul bebelușilor infectați, data alegerilor locale ori cedarea în privința drepturilor sociale pentru românii din Marea Britanie, ceea ce ar atîrna înzecit la eschiva sa.

Una peste alta, situația devine delicată pentru premier; în momentul parvenirii veștii despre audierea de mîine, din Senat, Cioloș se afla la Bruxelles, la o întîlnire cu oficiali de acolo, inclusiv europarlamentari. Potrivit unor surse de la întîlnire, premierul nu a primit deloc vesel vestea votului din Senat. Nici nu are motive: la cum se prezintă lucrurile, o moțiune de cenzură, spre exemplu – o idee deocamdată doar fluturată – introdusă în acest moment l-ar putea costa scump. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. daca pica guvernul tehnocrat , tinerii frumosi si liberi sper sa mature clasa politica si sa o arunce la gunoi. sper sa se reediteze protestele din toamna

    • Tu chiar esti platit sa transcrii ce iti da stapanul; nu gandesti nici un pic. Protestele din toamna au fost iscate de ong-urile lui Soros, ca sa il dea jos pe Ponta. Care tineri, care frumosi, care liberi? Niste soldati care raspund la ordin ca si tine; si care sunt platiti pentru prestatia lor. Vrei sa fie maturata clasa politica si aruncata la cos. In locul ei ce se pune? Tehnocreati (de) la Bruxeles?

  2. Alex, suntem prea mici pentru un razboi mare; dar, putem intelege ce se intampla si atunci le putem dejuca planurile. Nu iesind in strada sa dam jos guverne. Ce-a cautat Gadea in America ? Cui nu convine politica romaneasca ? Cine e soldat si cine mercenar ? Ce-a obtinut Ciolos la Bruxelles ? Ne foloseste ? .. asta conteaza.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998