CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ziare.com arunca bomba: ce intrebare va pune Iohannis la referendum

8 comentarii / 2803 vizualizări / 22 martie 2019

Întrebarea care frămîntă pe toți de la anunțul președintelui că e ”aproape decis” să convoace referendum pe justiție primește un răspuns în această dimineață de la una dintre gurile de foc prezidențiale din mass-media. O informație care, dacă e corectă, va complica exponențial situația politică înainte de alegeri și l-ar putea aduce, paradoxal, pe Liviu Dragnea la mîna alianței USR-PLUS.
Concret, siteul ziare.com scrie:

”Oricare ar fi intrebarea de pe buletinul de vot, ea va contine, fara doar si poate, miza lui „fara penali in functii publice”. Or, Liviu Dragnea are doua condamnari, chiar daca una nu este definitiva, si nimeni nu poate scrie un punctaj rezonabil din care sa reiasa un alt adevar rasturnat.
Tactic, presedintele Klaus Iohannis s-ar putea sa fi gasit calea de a creste participarea la scrutinul europarlamentar, prin personalizarea acestuia. Va fi un referendum despre Liviu Dragnea si nu e atat de necuvenit sa fie asa, pentru ca fara ascensiunea lui Liviu Dragnea, asaltul asupra Justitiei nu s-ar fi petrecut, cel putin nu in tusele atat de grosolane ale ultimilor doi ani”.

Deci, tema referendumului nu va fi testarea sprijinului popular pentru campania anticorupție, necesitatea înăspririi pedepselor, oportunitatea amnistiei șamd, ci va căuta susținere pentru teza interzicerii candidaturii penalilor la funcții publice, cu Liviu Dragnea în postura de client favorit al unei asemenea legislații.

De aici încolo, se poate comenta, pentru că lucrurile nu sunt deloc simple.
În primul rînd, condamnații penali nu ar trebui să poată candida de facto în alegeri locale, prezidențiale, parlamentare ori europene și nici să fie membri de partid, pentru că sentințele conțin, ele însele, interzicerea drepturilor electorale, care nu permit candidaturile sus pomenite ori apartenența la un partid. În cazul lui Liviu Dragnea, reamintim, s-a produs o imensă excepție cînd a fost condamnat definitiv, respectiva interdicție fiind inexistentă. Un mister pe care nu l-ar putea lămuri decît judecătoarea Livia Stanciu și despre care am scris în mai multe rînduri.

Pe lîngă asemenea interdicții firești, există și legi restrictive, precum cea de organizare a guvernului, care nu i-a mai permis lui Dragnea, spre exemplu, accesul în executiv.
Dacă așa stau lucrurile, rezultă că prin sintagma ”fără penali în funcții publice” sunt vizate, de fapt, inclusiv persoanele aflate sub anchetă penală, trimise în judecată ori condamnate doar în primă instanță, numai că asta ar putea ridica probleme de constituționalitate, pentru că încalcă drepturi fundamentale ale omului, începînd cu prezumția de nevinovăție. În țările cu o justiție bine pusă la punct, cu cîteva mărunte excepții, există cutume, dar nu și legi care să interzică asemenea practici.

În fine, nu e clar ce efect concret ar avea asemenea întrebare, pentru că un răspuns favorabil nu ar avea rezultate în absența unei legi votate de parlamentari.
Toate aceste lucruri sunt cunoscute și de sfetnicii președintelui, deci e probabil că ceea ce se urmărește, de fapt, cu asemenea întrebare e scoaterea din minți a PSD și reacții violente, necontrolate – unde partidul e specialist, din păcate pentru el – care să enerveze marele public și să producă efervescența necesară creșterii numărului de votanți la europene.

Numai că aici intervine marea problemă a președintelui Iohannis: dacă informația ziare.com e corectă și se va merge pe o întrebare vizînd eliminarea penalilor din funcții publice, șeful statului devine locomotivă electorală pentru USR, marele adversar al PNL în acest moment.

Pentru că, se știe, USR și nu PNL e partidul care a lansat, anul trecut, în februarie, cu surle și tobe, celebra campanie ”Fără penali în funcții publice” și a demarat strîngerea de semnături pentru a modifica, prin inițiativă cetățenească, art.37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales,cu precizarea: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Referendumul în forma sus pomenită i-ar aduce, drept urmare, pe Iohannis și PNL la remorca alianței USR-PLUS în condițiile în care angoasa mare a președintelui e plasarea liberalilor în urma alianței la europarlamentare.
Că e așa o dovedește clar și presiunea pusă pe Iohannis, de zile bune, de către USR pentru convocarea referendumului, în timp ce liberalii nu par deloc entuziasmați de temă.
Din momentul în care USR-PLUS ar lua fața PNL în alegeri, noua stea a prezidențialelor ar deveni automat Dacian Cioloș, lucru care nu l-ar încînta deosebit pe actualul locatar de la Cotroceni.

Singura soluție e, cum am scris deja, închegarea unei alianțe PNL-PLUS-USR înainte și nu după alegeri, cu anunțarea fermă a sprijinului comun pentru Iohannis.
Președintele a lansat deja chemarea de rigoare, cu prilejul declarațiilor de la Festivalul One World Romania și există și o preocupare la nivel extern, dat fiind că Dan Barna, liderul USR, s-a văzut în aceste zile, la Bruxelles, cu Joseph Daul, președintele PPE, gruparea din care face parte și PNL. Trebuie să fi fost o discuție importantă din moment ce Barna a sacrificat participarea la votarea moțiunii anti-Tudorel, de al său partid inițiată.
Ne hazardăm să pronosticăm de pe acum că, în absența unei asemenea înțelegeri oficiale cu oamenii lui Cioloș, președintele nu va convoca referendumul, spre ușurarea lui Dragnea. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: ziarulargesenilor.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Poate chiar asta este noua misiune a sasului: cresterea USR-ului.

 2. Pt Ciobanu: De ce nu!? In fond domn profesor face ce stie mai bine….sa duca la indeplinire sarcinile primite de la altii….de aici sau de aiurea….Ce treaba are el cu poporul ROMAN!? In fond nici nu-i de mirare caci un german nu poate simti romaneste( Moldova, Transilvania, Dobrogea, Banatul, Muntenia, Oltenia) ….Chiar daca vorbeste romaneste….

 3. ….Drama este ca nici multi dintre ROMANI nu mai simt ROMANESTE….

 4. jocul Presedintelui este mult mai subtil…parerologii de serviciu…..
  asteptam,multii si tacutii suntem pe +plus

  • Iohannis e mult mai retardat decât arată.

 5. referendumul va face ca iohannis sa participe pe scena cu liberali fara sa incalce constitutia. daca va merge numai la mitinguri liberale, ii va ridica pe liberali, nu pe useristi

  • Nimic nu e mai amuzant, să-ți sprijini partidul al cărui președinte ai fost și ai rămas și să pretinzi că respecți Constituția, după zeci și zeci de gherle constituționale.
   Bazați-vă să vă ridice Iohannis! :))))))))) Pe Blaga, Falcă, Vălean, Motreanu, Hava, Siegfried Mureșan. :))))))))

 6. Cred ca nu va pune nici o intrebare. Se va gandi si se va gandi pana va trece data alegerilor, doar stiti ca el gandeste mult….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998