CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Ziua Apocalipsei in PSD, cu singe de baroni pe pereti

6 comentarii / 4393 vizualizări / 13 octombrie 2015

Ziua de ieri are șanse să devină cea mai spectaculoasă din istoria PSD, una în care s-au inițiat măsuri care vor dărîma structuri și obiceiuri adînc împămîntenite în ultimii 10 ani. O zi care apropie PSD de obiectivul modernizării, dar care ar putea, în egală măsură, să-l îndepărteze de cel al cîștigării alegerilor de anul viitor. Mai e destul pînă atunci și multe se pot întîmpla, însă. Să vedem, deocamdată, cum s-ar putea explica unele dintre misterele ultimului an, de la PSD.

Aseară, la Comitetul Executiv, s-au luat măsuri istorice, care urmează să fie validate de congres. Teoretic, poate apărea surpriza respingerii lor, practic, e mai greu de crezut.
Mai înainte de a ne apleca asupra lor, să reamintim un aspect foarte important.

După venirea la putere, în 2005, a regimului pro-american – și cu sprijin american – al lui Băsescu, în PSD a început o operațiune extrem de importantă de reformare a marelui partid. Asta însemna occidentalizare, modernizare și, în special, curățarea de gherțoism la toate nivelele. Vechile fosile securisto-comuniste trebuiau să dispară, mai ales cele care se adăpau la țîța Estului. Însărcinat cu ducerea operațiunii la bun sfîrșit a fost pro-americanul Mircea Geoană, sprijinit pe flancuri de SRI, DNA și alte structuri.
Operațiunea a mers mai greu decît se estima, poate pentru că Geoană însuși avea doza proprie de gherțoism politic și îi lipsea și anvergura necesară.

Succesorul lui, Victor Ponta, foarte probabil crescut la sînul SIE, a continuat opera lui Geoană cu un suflu proaspăt, meritul său major fiind refuzul de a lua apărarea, conform cutumelor de partid, pesediștilor săltați de justiție. Mai mult, el a impus și celebra rezoluție a integrității, un mare pas înainte al PSD pe drumul reformei morale, practic fără precedent la noi. Ideea că baronii PSD s-ar fi răsculat contra lui Ponta și i-au impus demisia e falsă; prin toate gesturile și deciziile sale, premierul dovedise că ține formațiunea foarte bine în mînă.

De ce a demisionat, în acest caz, în vară?

Probabil că explicația trebuie căutată în altă parte, într-un ”efect colateral”: reforma PSD, dorită de Vest, trebuia dublată de ascensiunea dreptei în sondaje, pentru a putea prelua guvernarea, anul viitor. Americanii au tras ani de zile pentru a unifica dreapta, la noi, știut fiind că Washingtonul nu a avut niciodată încredere în stînga europeană, mult prea apropiată și influențată de Moscova. Un eșec la alegerile de anul viitor ar afecta grav dreapta, pentru că s-a dovedit că liberalii nu prea știu să facă opoziție.
Problema e că Victor Ponta nu doar că nu a coborît PSD, prin actul guvernamental, în sondaje, ci chiar a dus la fenomenul invers, mai ales prin pomeni electorale. Soluția era lovirea sa cu dosare penale, dar acest lucru risca să-i șubrezească și poziția în partid și să ducă la revenirea în forță a baronilor. Și să se piardă tot ce se cîștigase în ultimii ani.
S-a luat, deci, hotărîrea retragerii parțiale și a înlocuirii lui la cîrma PSD cu alt personaj puternic, capabil să țină baronii în frîu, cu atît mai mult cu cît trecea drept unul de al lor: Liviu Dragnea.
Un lider penal, e drept, dar unde să găsești repede altul mai bun?
Imediat după desemnarea sa ca interimar, apropiații lui Dragnea vorbeau că planul acestuia pentru partid este descentralizarea deciziei, adică mai multă putere pentru teritoriu. Nici nu e de mirare că alde Oprișan se vedea, deja, prim-vicepreședinte, alături de alți cîțiva fîrtați din județe.

Aseară, surpriză: nu doar că teritoriul nu a primit mai multă putere, dar a pierdut-o și pe cea pe care o avea.
Printre deciziile Comitetului Executiv se numără interdicția cumulului de funcții, așa că liderii de organizații județene nu mai prind funcții centrale. Posturile de prim-vice au fost, totodată, refuzate. Pentru prima oară după 2004, baronii PSD nu mai vin lunea la București, la ședințele conducerii. Conducerea PSD devine, în mare măsură, o afacere centrală. Sigur că vor exista vicepreședinții, aleși la congres, dar e interesant de urmărit cîți baroni ar fi dispuși să renunțe la șefiile organizațiilor județene pentru o funcție națională despre care nu se știe exact ce beneficii le-ar aduce. Răstimp, șefiile locale pot oferi accesul la conducerile consiliilor județene ori ale marilor primării, locul unde se vîntură banii, indiferent că partidul e la putere ori în opoziție.

Numărul membrilor Biroului Permanent, cel care conduce de facto partidul, e împuținat zdravăn, la fel și cel al membrilor CEx, în timp ce Consiliul Național redevine o structură simbolică, de dezbatere, după ce fusese ridicat la rangul de for important doar de dragul lui Adrian Năstase.

Miniștrii, parlamentarii, aleșii locali pierd, și ei, mare parte din puteri și influență.
Dintr-un anumit punct de vedere, am putea spune că noua structură a PSD are toate șansele să fie mult mai dinamică și mai eficientă, dar și că aduce izbitor de mult cu structura de leadership a unui partid de opoziție, nu a unuia aflat la putere și care se pregătește să și rămînă acolo, după 2016.

Este prima oară după revoluție, probabil, cînd un partid își reduce voluntar schema de conducere, la putere fiind.

Eliminarea baronilor locali de la vîrful deciziei politice, dublată de revenirea la votul parlamentar pe liste, readuce PSD în perioada de dinainte de 2004, cînd centrul deținea pîrghiile puterii, iar liderii teritoriali erau nevoiți să accepte oameni impuși de la București în organizații și pe liste. Era vremea cînd în parlament aveau acces oameni de mult mai bună calitate, în primul rînd profesională, lucru care nu s-a mai întîmplat în perioada votului uninominal, cînd orice interlop își putea cîștiga colegiul aruncînd cu pomeni electorale.

Pierzînd dramatic din influență, baronii pierd în mare măsură oportunitatea promovării oamenilor de casă în ministere, ca și accesul la resursele unor mari companii de stat. Adică exact ce se spune în mesajul de azi al noului ambasador american, Hans Klemm, în cadrul unei conferințe cu teme economice: ”Fac apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor: să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente; să înceteze să se amestece în administrarea companiilor de stat în scopul obţinerii de beneficii politice”.

În egală măsură, există, însă, și riscul ca, la alegerile viitoare, liderii teritoriali să manifeste interes și implicare maximă la locale, dar nu și la parlamentare, lăsînd centrul în ofsaid.
Pentru PSD, în ansamblu, ar fi o situație neplăcută, nu însă și pentru Vest, interesat, credem noi, de o pauză a social-democraților de la guvernare.

Iată, deci, cum, prin decizia de aseară se împușcă doi iepuri dintr-un foc. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. […] sursa: inpolitics.ro […]

 2. 1)geoana proamericanul care l-a vizitat pe putin la moscova si a ascuns asta?
  2) ponta a dus psd la 7 procente in spatele pnl. de unde si pana unde zici tu , bti, ca pomeniel au adus voturi?
  3) vestul e interesat ca psd sa piarda guvernarea. intre 1990-1996 a guvernat in mod antioccidental. intre 96-2000 a pus piedici cdr. intre 2000-2004 a privatizat dubios companiile de stat si a furat cat a putut. intre 2004-2006 a guvernat dreapta. intre 2006-2008 a condus din parlament romania, sprijinindu-l pe tradatorul tariceanu. in 2009 a fost la guvernare, a facut o pauza in 2010 si in 2011 , apoi din 2012 e iarasi la guvernare. deci psd nu a pierdut puterea in ultimii 25 de ani decat foarte putin timp. de aceea romania e atat de saraca

 3. PSD-ul este singurul partid potent din Romania. Cu exceptia micului UDMR, restu nu sant decat partide „de carton” care se bazeaza exclusiv pe vot negativ, anti-PSD, nu pe valoarea proprie. Practic PSD-ul are dubla valoare: obtine, pe de o parte, votul electoratului pentru el, dar asigura si votul „cartoanelor” politice auto-numite „de dreapta” (conduse de bugetari).

  Este din filmele western ca stabilirea castigatorului politic sa fie hotarata nu de alegatori ci de Visinski de la Ambasada. Am scapat de dracu (rusi) si am dat peste fra-su. Cum ai da-o, tot pasalac.

 4. După venirea la putere, în 2005.cu sprijin american ! al lui Băsescu…operatiunea de occidentalizare si modernizare a psd trebuia dusa la bun sfirsit sprijinita pe flancuri de SRI, DNA și alte structuri.!..reforma PSD, dorită de Vest, trebuia dublată de ascensiunea dreptei în sondaje, pentru a putea prelua guvernarea, anul viitor {deci acesta este scopul ,,occidentalizarii” -pierderea alegerilor !}…
  intrebare pentru toti ,,democratii” din lumea asta mare cit de democratic este sa te amesteci in alegerile prezidentiale ale altui stat ? cit de democratic este sa implici SERVICIILE SECRETE SI DNA in demolarea -scuzati ,modernizarea-unui partid cu scopul de a cistiga alt partid ? pe scurt ,implicarea institutiilor de forta in lupta politica ?
  la vremuri noi,metode vechi !
  ponta si tu dragnea,lucretiu patrascanu afost impuscat ! pe ana paukar &comp le scuipa si acum romanii amintirea
  …sau mai nou numarati scuipatii lui crin pentru distrugerea PNL !

 5. @isbm
  Un sondaj de ultima ora realizat de AB Research, la nivel national, rastoarna calculele politice. Daca maine ar avea loc alegeri, PSD ar pastra guvernarea, cu 43% din voturi, iar PNL nu ar lua decat 41% de procente. In ce priveste pragul electoral, acesta ar fi trecut doar de partidul lui Calin Popescu Tariceanu, ALDE fiind creditat cu 6 procente. M10, partidul Monicai Macovei ar lua 3%, iar PMP, partidul lui Traian Basescu, doar 2 procente. UDMR are 2%.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998