CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

Ziua în care toți își arată mușchii

2 comentarii / 512 vizualizări / 9 mai 2023

Ziua de astăzi are o puternică încărcătură simbolică. Pentru toate părțile implicate în încleștarea dintre Federația Rusă și Occident. Ucraina fiind puternic angajată, dar prin procură. Este 9 mai. După ce, inițial, Vladimir Putin a sugerat că, în urma atacului celor două drone asupra Kremlinului, din motive de securitate, renunță la organizarea unei mari parade în Piața Roșie, iată că s-a răzgândit. Europenii își arată și ei mușchii. Dedică această zi Europei.
Interesant. Pentru prima dată, o paradă în Piața Roșie destinată sărbătoririi Zilei Victoriei a avut loc nu în 9 mai, ci în 24 iunie 1945. Autoritățile sovietice s-au bâlbâit mult până când au decis să fixeze o zi destinată aniversării victoriei. În 1946 și 1947, 9 mai a fost declarată zi liberă, dar nu a avut loc nicio paradă. O a doua paradă în Piața Roșie a fost organizată abia în 1965, la aniversarea a 20 de ani de la victoria împotriva fascismului. După încă o pauză de 20 de ani, în 1985, a fost organizată din nou o paradă, apoi cinci ani mai târziu și după alți cinci ani, în 1995, s-au serbat 50 de ani de la victoria împotriva fascismului. Abia de atunci parada din Piața Roșie a devenit anuală, a fost organizată cu tot mai mult fast, ziua fiind revendicată aproape în exclusivitate de Federația Rusă. O zi simbolică, prin care Moscova s-a străduit să acrediteze în întreaga lume teza conform căreia marea victorie îi aparține. Este adevărat. Uniunea Sovietică a avut cele mai multe victime. Dar cei mai mulți bani și cel mai mult armament au fost scoase la bătaie de Statele Unite și Marea Britanie. Victoria a fost comună.
Victoria comună acum este splitată. Pentru că fix în această zi de 9 mai statele continentului au decis să fie sărbătorită Ziua Europei. Ceea ce se și întâmplă.
Și fiindcă tot este o zi cu o puternică încărcătură simbolică, principalii jucători fac fel de fel de gesturi menite să-și adjudece evenimentul pentru promovarea propriei imagini. Evgheni Prigojin, „bucătarul” lui Putin, cel care a alcătuit o armată paralelă de mercenari, cei mai mulți recrutați din rândul pușcăriașilor de drept comun și care a generat literalmente câmpuri de cruci, s-a luat la întrecere cu Volodimir Zelenski în materie de mesaje. Nu a fost zi în ultima vreme fără ascultăm fel de fel de discursuri ale lui Prigojin. Discursuri de amenințare. Ele au vizat în exclusivitate situația din Bahmut. Șeful mercenarilor a anunțat zi de zi că, întrucât nu primește muniție și nu mai acceptă să-și transforme mercenarii în sinucigași, se va retrage din Bahmut. Chiar în ziua de 9 mai. Când expira ultimatumul. Dar s-a răzgândit. Iar azi s-a dezlănțuit. Face o ultimă încercare disperată de a cuceri o localitate transformată în ruine și care nu prezintă în realitate vreo mare importanță strategică. Ci doar simbolică.
Putin, la rândul lui, după ce s-a răzgândit legat de parada din Piața Roșie, acuzând Ucraina că a explodat cele două drone deasupra Kremlinului, și-a năpustit avioanele, rachetele și dronele, încercând să aniverseze Ziua Victoriei însângerând cât mai mult orașele ucrainene și în primul rând Kievul. Operațiunea are tot o încărcătură simbolică.
La fel cum încărcată de simbol este și noua vizită oficială la Kiev a Ursulei von der Leyen, însoțită de cuvenitul alai al mai marilor de la Bruxelles.
Prinzând din zbor oportunitatea, Henry Kissinger, unul dintre cei mai străluciți geostrategi ai lumii, după ce s-a gândit bine, a ajuns tot în această zi la concluzia că, până la sfârșitul acestui an, războiul din Ucraina se va încheia. S-au mai băgat și alții în vorbă, tot legat de 9 mai, dar mă opresc aici. Războiul propagandei se duce și prin simboluri.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. “ Victoria a fost splitata”
  Ce limbaj e asta Dle. Rosca Stanescu, ati facut liceul la fara frecventa, sau dupa facultate? Sau ati facut doar training si acum sheruiti cu noi?

 2. ”Este adevărat. Uniunea Sovietică a avut cele mai multe victime. Dar cei mai mulți bani și cel mai mult armament au fost scoase la bătaie de Statele Unite și Marea Britanie. Victoria a fost comu-nă. Victoria comună acum este splitată.”
  –––
  1) Cel mai mult armament l-au produs „Sovieticii”; d.p.d.v. tehnic, ww2 a fost câștigat cu Tancu-rile, cu Aviația, și cu lansatoarele mobile de proiectile reactive, „Katiușa” – arme proiectate și mo-dernizate de inginerii Ruși, și pe care, industria Sovietică le producea cu resurse proprii, și în cantități cu mult mai mari decât se așteptau inamicii (și cei de-atunci și cei de-acum).
  2) Nu cred că neagă cineva că, la greu, orice ajutor e binevenit. Dar să crezi că un război de an-vergura ww2 se poate câștiga tot „alergând și cerând” și apoi „așteptând” să primești materialele comandate pe la străini, când ție „îți frige cămașa”, asta nu poate fi decât „infantilism”.
  Măcar de s-ar vedea la „Ucraineni”, cum e ”să cerșești un an, ca să mai lupți o zi, două”.
  3) Potrivit nivelului actual de cultură – bazată pe „banul rezolvă tot”, s-a ajuns la caricaturala afir-mație cum că, negreșit, Anglo-Americanii au avut rol decisiv, deoarece ei aveau mai mulți bani.
  – Dacă și la război „banul e totul”, atunci cum se face că în „Ucraina”, „forța reunită” a peste 2,000 Mld.$ (bugetul de apărare al „Civilizaților”), plus alte zeci și zeci de miliarde „nou-nouț tipă-rite” și alocate „Ucrainenilor”, plus … etc., n-au reușeșit să-i „îngenuncheze” pe Rușii care, cu un buget de apărare de numai vreo 60 Mld.$ () fac față, singuri, „furiei civilizaților” cei plini de bani? Sau, ca să vorbim „pe șleau”: nu cumva, pe lângă bani mai trebuie și altceva ? (inteligență, de exemplu)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998