CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ziua Patriotilor – se repeta scenariul septembrie 2001?

0 comentarii / 1648 vizualizări / 16 aprilie 2013

Într-un oraș, Boston, cu încărcătură istorică profundă, și încă de Ziua Patrioților, cu valoare de simbol, se comite un mai mult ca probabil atentat terorist, la un maraton internațional cu victime de multe nații. Se vorbește deja de suspecți din Orientul Mijlociu reținuți de FBI, iar Obama promite dreptate. Un scenariu izbitor de asemănător cu septembrie 2001 – cînd în inima Americii, adică New York, WTC, un centru simbol al economiei americane în care lucrau oameni de multe nații, a fost prăbușit – care a dus la atacurile contra Afganistanului și Irakului. Urmează Siria și Iran?

Două explozii au avut loc în apropierea liniei de final a maratonului din Boston. Bilanţul preliminar al atentatelor din Boston este de cel puţin trei morţi şi 144 de răniţi, conform unor surse medicale şi poliţiei, relatează CNN. Cele două explozii s-au produs „simultan”, în apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanţă, potrivit şefului poliţiei din Boston Ed Davis, care în cursul serii a anunţat că bilanţul a crescut de la doi la trei morţi.

Printre morţi se numără şi un copil, în vârstă de opt ani, alţi opt minori primind îngrijiri medicale, conform Boston Globe, citat de Mediafax. Cel puţin zece persoane rănite au membrele amputate, potrivit unui expert în terorism. Momentul în care s-a produs una dintre explozii a fost surprins de un cameraman.
Cele două explozii s-au produs „simultan”, în apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanţă, potrivit şefului poliţiei din Boston Ed Davis, care în cursul serii a anunţat că bilanţul a crescut de la doi la trei morţi. Guvernatorul statului Deval Patrick a vorbit despre „peste 100 de răniţi dintre care unii sunt în stare gravă”. Un băiat în vârstă de opt ani ar fi una dintre cele trei victime, potrivit presei americane, iar mai mulţi răniţi sunt, de asemenea, copii.
Administraţia federală a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare după atacurile din Boston, iar autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei, afirmă preşedintele Barack Obama.
„Încă nu ştim cine a făcut acest lucru. Nu trebuie să ne grăbim cu concluziile. Dar vom afla cine sunt autorii şi de ce au făcut asta; vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Obama, precizând că Administraţia federală pune la dispoziţie toate resursele pentru ajutarea autorităţilor statale şi locale din Massachusetts. „Eu şi Michelle suntem alături în rugăciuni de victimele acestor evenimente”, a precizat Obama. Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, şi directorul FBI îl ţin la curent pe preşedinte în legătură cu evenimentele din Boston şi cu situaţia securităţii Statelor Unite. Obama a cerut autorităţilor federale să ofere întregul sprijin autorităţilor statale după atentatele din Boston, relatează CNN.Deasupra oraşului Boston au fost instituite restricţii de trafic aerian ca urmare a exploziilor. De asemenea, autorităţile au sporit securitatea în New York şi Washington, DC.Sistemul de telefonie mobilă a fost oprit temporar la Boston pentru a se evita detonarea vreunui dispozitiv exploziv prin telefon. Biroul Federal de Investigaţii din SUA consideră „atacuri teroriste” exploziile din Boston, afirmă surse oficiale, citate de CNN. Anchetatorii FBI nu au stabilit încă dacă este vorba de un complot terorist intern sau de unul internaţional. Un suspect în cazul atentatelor comise în Boston a fost reţinut, fiind un saudit în vârstă de 20 de ani care se află la un spital din oraş, afirmă surse citate de ziarul New York Post. Nu se ştie cu claritate dacă suspectul a fost rănit în atentate sau a suferit un şoc traumatic. Cele două explozii de la maraton au fost cauzate de dispozitive explozive declanşate aproape simultan, la 15-20 de metri distanţă unul de celălalt, în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, a declarat şeful poliţiei din Boston, Ed Davis. O a treia explozie a avut loc la Biblioteca J.F. Kennedy din Boston, după aproximativ două ore. Nu există informaţii despre eventuale victime în al treilea incident. Poliţia din Boston a îndemnat cetăţenii să dea dovadă de prudenţă şi să evite ieşirile neesenţiale. Maratonul din Boston a fost organizat cu ocazia Zilei Patrioţilor, marcată în a treia zi de luni din aprilie începând cu anul 1897.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998