CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Zoe Petre: ”Crin Antonescu vrea să se facă frate cu dracul până trece lacul!”

0 comentarii / 2027 vizualizări / 22 mai 2014

Prin saltul cu o parașută roz, Elena Udrea ne transmite că e gata să se jertfească pe ”altarul visului cotrocenist”, în timp ce, la adăpostul negocierilor de afiliere a PNL la Partidul Popular European(PPE), Crin Antonescu pune în practică un vechi proverb românesc, și e gata să se facă frate cu dracu până trece lacul, afirmă reputatul istoric și analist Zoe Petre, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Inpolitics. Totodată, analistul comentează impactul limitat pe care criza din Ucraina îl are asupra campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

Inpolitics: Elena Udrea a sărit cu parașuta de 1 Mai, iar Traian Băsescu i-a comentat zâmbitor isprava ”vitejească”, precizând că el nu se va arunca în gol din avion, deoarece nu intenționează să candideze nicăieri… În ce cheie să citim această remarcă?

Zoe Petre: Judecând la rece, încă nu-mi dau seama ce s-a petrecut în capul Elenei Udrea, de s-a dus să se arunce cu parașuta în cinstea zilei de 1 Mai… Acest gest mă poartă cu gândul la o vorbă ce avea mare trecere printre vechii latini: ”Jupiter le încețoșează mințile celor pe care vrea să-i dărâme.” Revenind la saltul Elenei Udrea, s-ar putea să avem de-a face cu o orbire temporară, cu toate că, dacă ea va candida într-adevăr la funcția supremă în stat, din partea polului cotrocenist, președintele Traian Băsescu le va da o lovitură de proporții propriilor susținători. Păi, cum s-o pui pe Udrea candidată la președinție, după toate prestațiile deplorabile – guvernamentale și nu numai – pe care le-a avut în ultimul deceniu?! Ca să îți dai seama ce părere au românii despre Elena Udrea – părere deloc bună – nu trebuie decât să consulți sondajele de opinie.

”Udrea e gata să se sacrifice pe altarul visului cotrocenist”

Dar, de fapt, cifrele analizelor sociologice sunt cunoscute de toți politicienii, așa că, avem de-a face, zic eu, cu un alt aspect. Este foarte posibil ca Traian Băsescu să nu aibă la îndemână alți politicieni dispuși să piardă timp, și să devină adevărate ținte mișcătoare pentru rivalii lor, într-o cursă electorală care este imposibil de câștigat. În schimb, Udrea e dispusă să tragă pentru PMP, și pare singura care e gata să se sacrifice pe altarul visului cotrocenist. Pe de altă parte, ca partid nu reprezinți nimic dacă nu ai candidat la prezidențiale și nu faci parte dintr-o alianță. Așa că, și PMP se chinuie să ne dea semzația că ar avea tot ce dorește.

Inpolitics: Ce impact poate avea situația din Ucraina asupra campaniei electorale pentru europarlamentare?

Zoe Petre: Din păcate, nu prea văd nicio legătură între ce se întâmplă în Ucraina, și campania pentru europarlamentarele din România. Partidele autohtone nu par a fi foarte interesate de ceea ce se întâmplă acolo, în preajma granițelor noastre. Totodată, în ultimii 10 ani, domeniul politicii externe românești a fost ocupat exclusiv – și, de câteva ori, la modul arbitrar – de Traian Băsescu. Ușor nu va fi în Ucraina…

Un impact limitat

Personal, sunt foarte nedumerită de impactul limitat pe care dezbaterile de politică externă le au în campania pentru europarlamentare care, e firesc, ar trebui centrată tocmai pe astfel de teme arzătoare în Europa. Din nefericire, în țara noastră pare mai interesant că Elena Udrea a sărit cu o parașută roz, decât ceea ce se petrece în Ucraina. Or, partidele noastre ar trebui să exprime puncte de vedere ferme și la obiect privitoare la criza de la Kiev.

Inpolitics: Crin Antonescu ia în calcul o afiliere a PNL la PPE. Cum comentați acest proiect?

Zoe Petre: Vă mărturisesc că eu sunt încă uluită că, în vara lui 2012, liderii PPE au susținut că USL este antioccidentală. Ne-au călcat în picioare! Propaganda aceasta nedreaptă a reprezentat o bombă aruncată aiurea care a adus mari prejudicii României, prejudicii din pricina cărora tragem ponoasele și acum. Clasa noastră politică ar trebui să corecteze lucruri de acest fel… Acum, de ce se intenționează trecerea PNL la PPE? Ce, ALDE e antioccidentală?! Situația este cu atât mai alambicată cu cât liderii ALDE au venit în România, în 2012, și au luat apărarea USL în fața tirului de acuzații lansate de popularii europeni. Dacă se afliază la PPE, Crin Antonescu și liberalii pot spera să se facă frate cu dracu până trec lacul! Personal, în lumina celor întâmplate din 2012 până în prezent, sunt foarte dezamăgită de acest proiect al afilierii PNL la PPE. Intenția este oportunistă prin excelență, mai cu seamă că, degeaba ara acum PNL un număr important de parlamentari, pentru că nu va avea mulți aleși în PE.

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998