CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Zoe Petre: ”Propaganda basista minte ca USL e anti-occidentala si pro-rusa”

0 comentarii / 1526 vizualizări / 4 septembrie 2012

Ideea repetată halucinant de propaganda băsistă, anume că USL e anti-occidentală și pro-rusă, ar trebui să suscite hohote de râs, afirmă istoricul și analistul politic Zoe Petre, care e de părere că nici măcar PSD nu ar fi câștigat alegerile din 2004 dacă liderii săi nu ar fi admirat împreună cu George W. Bush, curcubeul.

Europa era ingrijorata de excesele pro-americane ale PSD
”Ca și Polonia, România are un contencios istoric de-a dreptul tragic în raport cu Rusia; singurul moment în care românii s-au împăcat, cît de cît, cu dictatura comunistă a fost atunci cînd Ceaușescu s-a distanțat de ruși; partidul lui Ion Iliescu și-a pierdut popularitatea treptat, apoi și alegerile din 1996, pentru că nu prezenta garanția unei asemenea distanțe, și nu le-ar fi cîștigat în 2004 dacă nu ar fi admirat împreună cu George W. Bush, curcubeul. De fapt, din 2000 și pînă azi, oricare ar fi reproșurile pe care le putem adresa PSD, înclinația pro-rusă sau vreo undă măcar de anti-americanism nu se numără printre acestea: aș zice chiar dimpotrivă. Oricît ar fi de hulit Adrian Năstase, să nu uităm că, somat să opteze între americani și europeni, a pierdut, Chirac dixit, ocazia de a tăcea… În acea vreme, cu toții – și dl. Cristian Preda, vehement european, și dna Durandin – și subsemnata, mărturisesc – eram mai degrabă critici față de excesele pro-americane ale PSD. Cît despre liberali, poate să fi fost pro-rus PNL-ul anilor ’20, care a susținut legea Mârzescu – prin care a fost interzis PCR și propaganda comunistă – și a reprimat revolta – pro-rusă – de la Tatarbunar, dar cred că e prima – sper și ultima dată – în istoria ultimilor 22 de ani cînd cineva are ideea stupidă de a-i considera pro-ruși. Fără nici un argument (…)

Propaganda unei armate de roboți
Așa că nu e nevoie să fii profesionist în ale cercetării istorice sau politice, ci doar corect informat, pentru ca aserțiuni de genul celor la care am neplăcerea să mă refer, cum că USL nu s-ar mulțumi să fie anti-occidentală, e și pro-rusă, să-ți suscite hohote de rîs. Ceea ce nu exclude repulsia, inevitabilă în fața oricărul enunț calomnios. Calea pe care asemenea enunțuri nu ajung doar în clevetirile de cafenea ale unor mahalagii lipsiți de cea mai elementară cultură politică, că și pe buzele unor intelectuali cu pretenții, este fie foarte complicată, fie dintre cele mai simple. Briciul lui Okham mă obligă la simplitate: cineva – aș vrea să știu cine, dar mă tem că degeaba – le dictează tuturor, indiferent de condiția lor intelectuală, aceleași cîteva mantre, pe care, din varii motive pe care chiar nu vreau să le cunosc, armata de roboți în slujba lui Băsescu le repetă fără variații. Cum spunea și Hitler: minciuna să fie cît mai mare, cît mai simplă, și cît mai des repetată; pînă la urmă, cei mai mulți o vor crede”, scrie Zoe Petre, pe blog. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998