CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Zoe Petre: ”Razboiul politic a depasit orice limita a tolerantei!”

0 comentarii / 1647 vizualizări / 21 iunie 2012

Tentativa de suicid a fostului premier Adrian Năstase demonstrează că, în România, războiul politic a depășit toate limitele tolerabile, afirmă analistul politic Zoe Petre, pentru Inpolitics, rememorând totodată uitata poveste a suicidului comis de fostul ministru pecerist de Externe, Ion Totu, condamnat după Revoluție la 16 ani de detenție.

”Cred că Adrian Năstase a simțit o umilință îngrozitoare”
”Sincer vorbind, am fost extrem de șocată când am aflat că Adrian Năstase a încercat să se sinucidă. Mi-a părut rău. Nu este un secret că m-am războit cu Adrian Năstase în media între 2000 și 2004 și cred că, în perioada aceea, nu a fost o singură săptămână în care să nu îi fac o ”bucurie”. Dar, trebuie să discernem cu atenție între subiecte: una este condamnarea, alta este tentativa de suicid și linșajul politic. Un om de orgoliul lui Adrian Năstase putea fi bănuit de un astfel de gest extrem. Era greu de închipuit că ex-premierul se va duce la pușcărie, printre tot soiul de infractori. Îmi dau seama că Adrian Năstase trebuie să fi simțit o umilință îngrozitoare. Oamenii de un orgoliu atât de mare sunt pasibili de atare gesturi extreme.

Suicidul fostului ministru pecerist Ion Totu
Îmi amintesc de cazul tragic al lui Ion Totu, în anii 90. A fost profesor de economie politică, a ocupat funcții importante în PCR și era ministru de Externe în 89, la Revoluție. A primit cea mai dură condamnare și a refuzat să înghită toate acuzațiile care i s-au adus. Condamnat la doi ani de închisoare pe care îi executase deja în perioada de cercetare preliminară, la recurs, Ion Totu a primit condamnarea la 16 ani de pușcărie. Când a aflat, s-a dus în pod și s-a omorât. Era o fire foarte orgolioasă. Am fost afectată atunci și sunt și acum. Un om care a încălcat o lege trebuie să plătească, dar nu cu viața. Din păcate, în România războiul politic este dus foarte departe. Am auzit că Traian Băsescu a sunat la ambulanță pentru a afla starea de sănătate a fostului premier. E un fel de a nu suna deoarece, ar fi putut suna direct la spital. Războiul politic depășește limitele tolerabile”, explică Zoe Petre. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998