CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Intrebarea zilei: ce servicii ”secrete” o fi facut Coldea statului francez?

3 comentarii / 4510 vizualizări / 11 septembrie 2015

Nici nu se uscase cerneala, metaforic vorbind, pe un articol în care semnalam criza decorațiilor românești de vîrf acordate prea generos unor penali de cea mai joasă speță, că ne trezim cu un eveniment care ridică semne de întrebare, dar și proiectează umbre serioase asupra altor decorații: cele acordate de marele stat francez.

Am aflat, astfel, că prim-adjunctul directorului SRI, gen.Florian Coldea, a devenit primul ofițer român de informații decorat cu Ordinul de Merit al Franței, distincție pe care o întrece, ca importanță, doar Legiunea de Onoare.

Un comunicat mai mult decît lapidar al SRI, în spiritul dorinței de ”îmbunătățire” a comunicării publice și a transparenței, recent anunțate, ne informează că ”joi, 10 septembrie, dl general-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a fost decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţie oferită de Preşedintele Franţei pentru merite deosebite ale personalităţilor din mediul public, militar, academic”.

Nu se suflă o vorbuliță despre motivele acestei decorări, măcar la modul cel mai general cu putință.
Este firesc acest lucru?
Cînd o țară străină, fie ea și prietenă, îți decorează mai-marii spionilor, s-ar chema, teoretic, că ai oarece probleme.
Ceva mai ”generoasă”, ambasada Franței a relevat, într-un comunicat de presă, că ”Această distincţie recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea, marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi şi euro-atlantici“.

O argumentare extrem de zgîrcită, care e, probabil, departe de motivele reale. Spunem asta pentru că și Franța a dovedit, din păcate, că, atunci cînd nu e vorba de personalități binecunoscute ale culturii, livrează decorații înalte pe bani grei, într-o formă sau alta.

Legiunea de Onoare a primit-o de la francezi, spre exemplu, legendarul Șerban Mihăilescu, fost ofițer acoperit al Securității, șef de cabinet al unui premier comunist, anchetat de justiție în dosare penale și devenit un veritabil simbol al corupției. Micky Le Bakchich, cum era numit de Le Monde, a salvat, însă, de la faliment o editură franceză printr-o comandă preluată de guvernul al cărui secretar general era. Radu Berceanu, alt simbol al corupției, scăpat neatins deocamdată, a primit, și el, Ordinul de Merit de la francezi după perfectarea, ca ministru, a afacerii Dacia-Renault. De Aristide Roibu, fost trezorier al PSD, decorat cu Legiunea de Onoare, nici nu are sens să mai discutăm.

Marele scandal s-a produs, însă, și acum e în măsură să ia amploare, în momentul în care primarul Sorin Oprescu a primit Legiunea de Onoare, în luna martie, în fața ambasadei Franței avînd loc o veritabilă manifestație de protest a sute de bucureșteni enervați.
”Acordarea, de către guvernul francez, a acestei prestigioase distincții nu va face decât să încurajeze lipsa de viziune, ignoranța și cinismul cu care primarul Sorin Oprescu distruge și memoria orașului București” se arăta într-un comunicat al manifestanților.

Nici nu e de mirare că filosoful Andrei Pleșu, premiat și el, puncta, acum cîteva luni, în Adevărul: ”cînd văd că sunt „coleg” de Legiune de Onoare cu Şerban Mihăilescu (zis Miky Şpagă), am unele perplexităţi. Mai nou, lista perplexităţilor se amplifică. Călin Popescu Tăriceanu – hai să zicem… E un monument de mediocritate, de proastă inspiraţie politică, dar e, de bine de rău, preşedintele Senatului, fost prim-ministru, băiat arătos, bine-crescut, placid şi vag ridicol. Dar Miky Şpagă? Iar, acum, Sorin Oprescu?”

Francezii nu au dat înapoi; acum, probabil, le pare rău, după ce ”onoratul” lor, Oprescu, a ajuns după gratii.
Mai rămîne să ajungă penal și Călin Popescu Tăriceanu, decorat de francezi aproape în același timp cu Oprescu, și s-a cam dus dracului și Legiunea de Onoare a Franței.

Deja, încă de acum cîțiva ani, au început scandalurile. După ce fostul președinte Sarkozi a decorat-o pe Salma Hayek, pe criterii neștiute oficial, dar intuite neoficial (prietenia cu soțul artistei), au izbucnit protestele, iar fostul minstru Henri Torre a refuzat să mai fie decorat, la rîndul său, argumentînd că Legiunea de Onoare și-a pierdut semnificația după ce a fost acordată prea des unor persoane compromise.
Presa franceza puncta, la vremea respectivă, că nu e clar deloc ce servicii deosebite a adus statului francez vedeta mexicană ca să merite înalta distincție.
Mai ”calmă”, presa românească nu se întreabă ce servicii punctuale o fi făcut francezilor Florian Coldea, deși, cum spuneam, trecutul a dovedit că aceștia lucrează, în materie de onoruri, a la carte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ce servicii a făcut ofiţerul Coldea statului francez? Un posibil răspuns îl aflaţi din articolul intitulat „Culise: Unde s-au dus banii Răpirii din Irak, despre care acuza Corneliu Vadim Tudor”, articol publicat de cotidianul ZIUA NEWS. Un citat din articolul menţionat: „La acea vreme, Franta, tara NATO, nu negocia cu teroristii. România, insa, da! Asa ca, in intelegere cu Sarkozy, Basescu trateaza, prin Coldea, si eliberarea ziaristei franceze, contra a aproape 5 milioane de dolari, care aveau sa fie dati inapoi, de Franta, prin intermediul Renault (Dacia Pitesti).”

  2. las ca bti o sa se bucure cand vladimir putin il va decora pe ponta pentru servicii imense aduse rusiei si gastii de la kremlin

  3. Zise Bibi si mai infuleca o gura de rahat.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998