CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

SRI trebuie sa spuna: Cu cine s-a pupat ideologic in Romania extremistul Heimbach?

5 comentarii / 4920 vizualizări / 16 august 2017

America încă e în stare de șoc după tragicele evenimente de sîmbătă, cînd o manifestație din orașul Charlottesville a degenerat și s-a terminat cu o baie de sînge după ce un extremist de dreapta a intrat deliberat cu mașina în mulțime. Știrea a lovit, neașteptat, și România, după ce s-a aflat că un lider marcant al neo-naziștilor americani implicați în scandal e fan Zelea Codreanu și a venit să ia ”lumină” ideologică din țara noastră.

Pe scurt, sîmbătă a avut loc o manifestație, în orașul amintit, un marș al așa-numitei ”dreptei alternative”, din care fac parte simpatizanți ai Ku-Klux-Klan, neo-naziști, adversari ai imigranților și partizanii ai secesiunii Americii pe linia nord-sud.
Deși autoritățile au interzis manifestația în ultima clipă, temîndu-se de incidente, mitingiștii apucaseră să se adune, cu svastici, steaguri confederate sau în uniforme paramilitare.; la fel și cei dintr-o contra-manifestație autointitulată antifascistă și scandalul a fost gata, culminînd cu gestul nebunesc al unui extremist de dreapta care a intrat cu mașina în mod controlat în mulțime, ucigînd și rănind oameni,

Președintele Donald Trump, luat din scurt, a turnat gaz pe foc, declarînd că vina aparține ambelor tabere, apoi a bătut în retragere și a condamnat atitudinea neo-naziștilor.

Spre stupefacția românilor, în vîltoarea evenimentelor a ieșit la lumină că un mare lider al noilor naziști-secesioniști americani, Matthew John Heimbach, 26 de ani, e un mare admirator al lui Corneliu Zelea Codreanu și al Gărzii de fier. El a vizitat România în ultimii ani, s-a și căsătorit aici, după ce a trecut la religia ortodoxă și a anunțat, recent, că în America urmează ca opera lui Codreanu ”Căpitanul” să fie tradusă în sute de mii de exemplare.
Heimbach a înființat în 2013 o mișcare naționalistă, The Traditionalist Youth Network (TYN), transformată în 2015 în partid politic, sub numele de Traditionalist Worker Party, care militează pentru supremația rasei albe și a creștinismului, pentru secesiunea Americii etc.

La finele anului 2014, Heimbach s-a aflat în România, la sugestia, spune el, a unui amic, profesor american și bun cunoscător al țării noastre. De 1 decembrie, el a participat la festivitățile de Ziua Națională și, cum spuneam, s-a și căsătorit aici, luna de miere fiind petrecută tot pe meleagurile noastre, unde a făcut și un tur pe la mănăstirile celebre.

Vizita lui în zonă nu a fost, însă, una turistică, ci ideologică, pentru că Heimbach s-a întîlnit cu lideri ai unor mișcări extremiste din mai multe țări din Estul Europei și Grecia.
Americanul se declară public admirator al lui Vladimir Putin și al ideologului său, Alexandr Dughin, ori al președintelui sirian al-Assad.
Este, totodată, subjugat de învățăturile lui Zelea Codreanu și ale părintelui legionar Iustin Pîrvu.

“Stabilirea de legături cu Rusia și omologi europeni e ceea ce ne va asigura în cele din urmă succesul. Iar Rusia e cel mai puternic aliat al nostru” afirmă el, conform Al-Jazeera.

Mai trebuie spus că partidul său afișează idei similare cu cele ale Coaliției pentru familie din România: militează pentru familia tradițională, una în care mamele ar trebui să stea acasă și să se ocupe de gospodării și copii, împotriva căsătoriilor gay, pentru dominația creștinismului în dauna altor religii etc.

Marea întrebare, la care serviciile secrete de la noi ar trebui să răspundă, în opinia noastră, este cine sunt cei numiți ”omologi” de către Heimbach & comp.
Cu cine de la noi s-a văzut și a bătut palma liderul neo-nazist american?
E o întrebare cît se poate de legitimă în condițiile în care în ultimii 3 ani, și în România s-au produs evenimente destul de îngrijorătoare în plan politico-social.

Nu ne referim doar la apariția dubioasei Coaliții pentru familie, ci și la nașterea, spre exemplu, a unui curent misterios în PNL, soldat cu propulsarea lui Marian Munteanu în postura de candidat la primăria generală și de viitor lider marcant al liberalilor.

Or, Munteanu este tot un admirator al lui Codreanu ori al părintelui Iustin Pârvu, iar insinuarea sa în PNL s-a produs încă de pe la finele anului 2013; conform propriilor spuse, în vara anului 2015 el deja avea discuții la nivel înalt cu președintele Klaus Iohannis.

Tot în 2015, anul în care Heimbach își lansa partidul, imediat după turneul în România și în alte țări din Est, avea loc mișcarea neașteptată prin care europarlamentarul român Laurențiu Rebega adera la Grupul politic Europa Națiunilor și a Libertății din Parlamentul European, ce se dorește a fi o structură ce înglobează politicieni și formațiuni politice europene ”cu orientare patriotică”.

Cîteva luni mai tîrziu, exact cînd românii comentau, șocați, propulsarea lui Marian Munteanu spre primăria generală, în țara noastră venea însăși Marine Le Pen, liderul extremiștilor europeni, pentru a participa la o reuniune a naționaliștilor de pe continent.

Și tot în aprilie 2015 avea să se lanseze Partidul România Unită, condus de deputatul Bogdan Diaconu, fost conservator, și de cîțiva foști peremiști.
Un an mai tîrziu, în aprilie 2016 avea să se lanseze alt partid de acceași factură, sub tutela lui Marine Le Pen, anume Forța Națională, și care acum cîteva luni constituia o alianță cu Partidul România Unită.

Nu e obligatoriu ca aceste mișcări spectaculoase, petrecute relativ recent, să fie toate legate între ele, ori să aibă ceva conexiuni cu noii extremiști de peste ocean, cei care se pregătesc să-l lanseze pe Zelea Codreanu spre un statut de star politic tip Che Guevara.

Și totuși, așa cum spuneam, ar fi important să știm cine sunt partenerii de dialog din România ai lui Heimbach.

Un eventual argument al SRI că nu l-a monitorizat pe american pe parcursul șederii în România pur și simplu pentru că nu era cunoscut pică din start.
După cum reiese din anumite comentarii făcute pe pagina de Facebook a lui Heimbach, în octombrie 2014, cînd acesta își anunța căsătoria, americanul era felicitat călduros, inclusiv cu apelativul ”dear friend”, de un român cu orientări similare, mare admirator al ”Mein kampf”-ului lui Hitler și al unor figuri de legionari români, conform propriei pagini de Facebook.
Or, dacă fanii lui Zelea Codreanu știau deja, acum trei ani, de vizita lui Heimbach și știau și cine e acesta, de bun simț ar fi să considerăm că știau și cei din SRI. Care acum sunt datori opiniei publice cu niște informații. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. […] Charlottesville si rolul lui Heimbach – a se vedea articolele semnate de Cristian Unteanu si Bogdan T. Iacob. Daca am ajuns sa “exportam” fascism la acest nivel (mare performanta sa exporti ceva […]

  2. Daca un diliu din America se considera legionar, asta nu inseamna ca „exportam” fascism.Cat despre parintele Pîrvu, ar trebui mai multa retinere…Foarte multi tineri de buna credinta din perioada interbelica au fost atrasi de mesajul nationalist-crestin al Miscarii Legionare.Asta nu inseamna ca au fost fascisti ori anti-semiti.Vad ca infieram un duhovnic care nici nu mai este printre noi, dar securistii si activistii lui Ceausescu ne dau lectii de democratie..

    • Corect

  3. trump a declarat de la inceput ca ambele parti au fost violente. acolo s-au infruntat militii comuniste cu militii naziste. ambele sustinute de rusi iar nazistii zic ca il plac pe trump tocmai pentru ca sa il manjeasca si sa il loveasca, la cererea rusiei cel mai probabil. si ca cnn sa le ia interviuri. pai presa gen cnn, msnbc ii promoveaza la greu ca sa loveasca in trump. cum zicea si iliescu ca erau legionari ca sa compromita dreapta romaneasca. deci trump condamna nazistii dar si pe comunisti si cnn cere ca doar pe comunisti sa ii condamne? comunism = fascism. iar miscarile comuniste devasteaza orase de cel putin un an si ataca femei si copii sustinatori ai lui trump. dar bti nu stie asta pentru ca se informeaza doar de la cnn, wash post, the guardian, nytimes. urmareste ce spune trump in original, nu intrepretarile presei mincinoase din america.

    • Ai naibii rusii astia , sunt peste tot!Ei l-au facut presedinte pe Trump, tot ei il contesta!Chiar sunteti penibil, Abc!Trump a devenit presedinte pe un val de nemultumire fata de atitudinea „politically corect” a d-nei Clinton si sustinatorilor ei!Nu rusii au votat in cabinele de vot din SUA.Sigur, Trump e o catastrofa pentru America, dar e mai putin nociv fata de d-na Hillary care ar fi aruncat lumea intr-un razboi de lunga durata!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998