CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

2006-2014: Halucinantele meandre morale ale PNL

2 comentarii / 2941 vizualizări / 7 iunie 2015

Analiștii de la noi au observat de (prea) multă vreme un element șocant: lecția pe care toți politicienii români refuză cu îndîrjire să și-o însușească, de un sfert de secol încoace – deși valabilă și la comuniști – e că roata se învîrte mereu. Dacă ar ține cont de acest adevăr de netăgăduit, probabil că nu ar mai fi striviți azi, de propriile declarații de ieri și ar înțelege universalitatea zicalei ”Ce ție nu-ți place, altuia nu face”. Azi, a venit rîndul PNL să se ciocnească cu proprii demoni.

Președinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au ieșit azi la rampă, într-o conferință de presă, pentru a anunța că nu mai respectă legitimitatea de premier a lui Ponta, pe fondul refuzului acestuia de a demisiona, la cererea președintelui, după ce DNA a cerut aprobarea pentru anchetarea sa penală.

”Victor Ponta ia astazi ostatic statul roman si este autorul unui demers iresponsabil, de a nu-si da demisia si a se tine de putere precum scaiul de haina omului. Victor Ponta a facut un atac incredibil asupra statului roman” a punctat Gorghiu, tăios.

E regretabil, dintr-un anume punct de vedere, că deputata a reușit să se întoarcă din Japonia în timp util pentru această ieșire. Dacă nu reușea, i-ar fi ținut, probabil, locul Teodor Atanasiu, ceea ce ar fi dat și mai multă ”culoare” demersului.

Asta pentru că sunt doar nouă ani de cînd, pe 13 septembrie 2006, PNL a declanșat un scandal apocaliptic după ce Atanasiu a fost suspendat din postul de ministru – nu de premier! – de către președinte, pe baza unei simple plîngeri penale împotriva sa.

Seara, după suspendarea din guvern, liberalii s-au întrunit într-o ședință furibundă, în care s-au spus vorbe grele și s-au clocit planuri de răzbunare.

Crin Antonescu, liderul deputaților PNL, a fost, ulterior, trimis la Realitatea TV, unde a declarat, în numele partidului:

„Ieri, eram întrebat ce cred despre demersul domnului Voiculescu de a iniţia suspendarea preşedintelui. Şi atunci, în ciuda atîtor lucruri care ne despart şi atîtor simpatii care s-au topit şi atîtor antipatii care s-au născut, spuneam că nu se pune problema ca PNL să urmeze un asemenea demers şi spuneam că-i bine să încetăm să ne jucăm cu declaraţii despre alegeri anticipate, suspendări de miniştri, de preşedinţi…”.
Numai că, a adăugat el, „dacă prin politică înţelegem nişte mişcări de cîrciumă, atunci într-adevăr, încă o dată, pentru mine decizia de azi arată că domnul preşedinte al României din păcate este preşedintele unui partid mic, ajuns într-o funcţie foarte mare”.
Antonescu mai anunța, cu acest prilej, că relația dintre PNL și Băsescu s-a încheiat: „e limpede că sîntem pe două direcţii diferite, că avem viziuni diferite. Va trebui să vină momentul în care să stabilim clar unde-i graniţa în Constituţia României, cine conduce Guvernul”.
Antonescu l-a mai acuzat pe președinte că preconizează instituirea unei dictaturi personale în România și a lansat, cum spuneam, în premieră pentru liberali, ipoteza suspendării: „Impresia mea este că dl Traian Băsescu poate inconştient, din instincte, din educaţie, are această tentaţie. Nu se va întîmpla asta în România, îl asigurăm cu toţii. Nu putem vorbi despre suspendarea preşedintelui… cel puţin sper că nu o să ajungem pînă acolo, pentru că deja încep să cred că-i plauzibil ca într-o zi preşedintele să facă ceva, să ne pună problema să-l suspendăm(…) Dacă dl preşedinte Băsescu consideră că pe o Constituţie schimbată după imaginaţia recentă a domnului Boc se poate guverna în felul acesta, adică de către preşedinte, noi nu putem fi de acord cu asta şi putem ajunge la Curtea Constituţională sau la o redeschidere a unei discuţii politice care să limpezească. Din punctul meu de vedere preşedintele Traian Băsescu nu ne mai reprezintă”.

Pe 15 septembrie, același Antonescu declara: „Vreau de la primul-ministru Tăriceanu să-i arate clar lui Traian Băsescu pînă unde poate să se întindă conform Constituției”.
Vicele Puiu Hașotti, la rîndul său, declara „Românii au vrut un democrat şi s-au ales cu un Putin. Preşedintele Băsescu confundă România cu o navă care se află permanent în derivă, dar un comandant de navă e una, iar un preşedinte de ţară altceva”.

În aprilie 2007, cîteva luni mai tîrziu, în urma unor acțiuni coordonate ale PSD și PNL, Traian Băsescu avea să fie suspendat din postul de președinte, iar PDL aruncat peste bordul guvernării. Dovadă că, după suspendarea lui Atanasiu, liberalii nu s-au limitat la vorbe, ci au trecut și la fapte.

Astăzi, într-o situație absolut identică, ei reacționează fix pe dos, poziționîndu-se, în grup, în spatele unui președinte care face aceeași eroare ca și Traian Băsescu. De această dată, cel care ”nu îi mai reprezintă” nu e președintele, ci premierul. Încă o dovadă că istoria, cum spunea cineva, uneori nu se repetă, ci se bîlbîie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. mai, bti, acest site a criticat vreodata psd-ul? nu imi amintesc. a uri intr-atat partidele de dreapta… pesemne il iubiti pe criminalul iliescu.

  2. Vechiul PNL, un partid cu vocatia tradarii. PDL-ul, camarila basista cu vocatia coruptiei. S-au unit doua nevoi si a iesit un monstru politic care seamana infiorator cu Basescu.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998