CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

A intrat in greva si coalitia!

0 comentarii / 1549 vizualizări / 6 martie 2012

Da, coalitia. Respectiv PDL, UDMR, UNPR si parlamentarii celorlalte minoritati. Este o greva de facto. Nedeclarata. Netransparenta. Dar nu mai putin reala decat cea a opozitiei. Daca parlamentarii USL au decis sa isi doneze banii incasati in aceasta perioada a grevei declarate, ar fi timpul ca si parlamentarii coalitiei sa faca acelasi lucru pentru greva lor nedeclarata. De ce se poate pentru unii si nu se poate pentru altii?
Nu am nici cea mai mica intentie de a incerca sa victimizez opozitia. Nu tot ceea ce face discutabil sau indoielnic USL poate fi pus pe seama regimului autocratic cu accente dictatoriale, instalat de Presedintele Traian Basescu prin intermediul unei majoritati parlamentare, construite artificial si fraudulos. Dar, in orice caz, daca ne referim la circumstantele in care USL a luat decizia declansarii grevei ca o forma legala dar extrema de protest, este obligatoriu, si pana la urma tine de bunul simt, sa raspundem la intrebarea de ce a facut-o.
In analize anterioare, am explicat pe larg motivele. In esenta, activitatea in institutia legiuitoare este ca si inexistenta, daca intre putere si opozitie nu exista o minima colaborare. Colaborarea inseamna dezbaterea, impreuna, a proiectelor de legi, preluarea de catre majoritate a unor amendamente ale minoritatii si identificarea unor solutii de compromis politic, in sensul bun al expresiei. Asa se intampla oriunde in lume si asa s-a intamplat si in Romania, pana la consolidarea regimului Traian Basescu. Exceptia care confirma regula este, in principal, opera PDL, la care au colaborat, in mod vinovat, toti ceilalti parteneri ai coalitiei.
Asadar, activitatea normala parlamentara, cu mult timp inaintea declansarii grevei de catre USL, era ca si inexistenta. Greva in sine nu a venit decat sa reaseze un raport existent in conditii de transparenta. Ce s-a intamplat apoi?
La inceput, PDL si partenerii sai de coalitie au ridiculizat opozitia. Considerand, in mod eronat, ca greva nu va avea niciun fel de efecte in ceea ce priveste procesul de legiferare. Dimpotriva, clamau liderii PDL. Parlamentul, odata cu retragerea USL, va dudui. Numai ca lucrurile nu au stat deloc cum isi dorea coalitia. Foarte repede s-a vazut ca, neexistand cvorum in Comisii si in Senat si, deseori, nemaiexistand cvorum nici in Camera Deputatilor, ca urmare a chiulului parlamentarilor coalitiei, Parlamentul s-a blocat. Pur si simplu PDL nu-si mai poate trece legile. Cu exceptia tichiei de margaritar, care a fost asa-numita Lege a lustratiei.
Sa recapitulam. Parlamentarii USL sunt in greva si au decis, cu numai doua exceptii explicate si justificate, sa isi doneze veniturile unor institutii de binefacere. Parlamentarii coalitiei se impart in doua mari categorii. Sunt, o data, parlamentarii care chiulesc. Au facut-o si inainte, o fac si acum. Tocmai din acest motiv, Roberta Anastase a fraudat numaratoarea parlamentarilor prezenti in Camera Deputatilor. Pentru ca asa cum fac si acum parlamentarii puterii, au facut si atunci. Au lipsit. Acestia nu si-au donat si nu dau semne ca intentioneaza sa-si doneze vreodata veniturile obtinute prin nemunca. A doua categorie este a parlamentarilor care se prezinta la munca dar se fac doar ca lucreaza, pentru ca legile nu pot fi adoptate. Nici acestia nu isi doneaza veniturile, desi asa-zisa lor activitate nu are nicio finalitate.
Asadar, ce este mai rau? Sa faci in mod legitim si transparent greva, refuzand banii? Sau sa iei banii si sa te afli in greva de facto? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998