CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevaratul motiv al ”suspendarii” lui Basescu: salvarea soldatului Boc!

0 comentarii / 1961 vizualizări / 20 noiembrie 2011

Anunțul USL privind suspendarea lui Băsescu a șocat atît media, cît și opinia publică, ba chiar și majoritatea clasei politice. Oricum ar fi întoarsă chestiunea, rămîn găuri mari neacoperite; practic, nimeni nu prea înțelege nimic. De ce acum, pe ce motiv, cu ce resurse, cu ce scop, iată doar cîteva dintre întrebările cele mai frecvente. În general, curentul majoritar e acela că USL a comis-o rău, de data asta, vrînd să acopere o mizerie cu o prostie. Paradoxal, însă, sunt toate șansele ca lucrurile să fie departe de adevăr, iar USL să fi făcut una dintre puținele manevre pragmatice din ultima perioadă. Și asta, atenție!, fără să aibă vreo secundă în cap suspendarea lui Băsescu, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos.

Anunțul USL, spuneam, a șocat. Nici nu avea cum altfel: el a venit la doar cîteva ceasuri după ce presa a început să prezinte dovezi că între scandalul șpăgii de la Cluj și cancelaria lui Boc există legături.

De ce și-a ales USL tocmai acest moment pentru a ataca președintele, cînd premierul avea jugulara la vedere? Ca să acopere scandalul intern cu Geoană, s-a spus.

Pentru asta, însă, nu era nevoie de atacul la președinte, se puteau găsi destule alte anunțuri incendiare, precum, spre exemplu, posibilitatea retragerii din parlament din cauza deciziei de comasare a alegerilor. Plus că ar fi avut și sens.

În schimb, anunțul aparent stupid că juriștii partidelor analizează în următoarele zile POSIBILITATEA ca Băsescu să fie suspendat, și asta pentru ceva ce încă nu a făcut, nu prea are deloc sens.
Interesant de observat: opinia publică nu are dreptul să afle motivele excluderii lui Geoană din partid, pentru că, spune Șova, sunt chestiuni interne, dar are dreptul, ba chiar e silită să afle că juriștii USL stau în week-end cu burta pe carte. O discrepanță comunicațională cel puțin stranie, anunțul cu juriștii putea fi făcut direct luni, după tranșarea problemei.

În fine, lideri ai USL precum Antonescu și Ponta ies la la rampă după anunțul oficial pentru a transmite că procedurile de suspendare nu sunt demarate nici dacă juriștii spun că există motive întemeiate pentru asta. ”În acel moment, vom lua în discuţie oportunitatea politică a iniţierii acum a unui asemenea demers” spune Crin la Antena 3, și chiar că nimeni nu mai înțelege nimic.

La rîndul său Geoană punctează corect faptul că e ilogic să riști cedarea președinției Senatului către putere exact cînd deținătorul respectivului fotoliu ar trebui să se pregătească pentru a deveni președinte interimar.

Cît despre Ponta, el spune că suspendarea președintelui ar fi motivul pentru care se vrea schimbarea lui Geoană de la șefia Senatului, pentru că viitorul președinte interimar nu ar prezenta încredere pentru propriul partid. Și atunci, de ce să te grăbești cu una cînd nu ai terminat-o nici pe departe pe cealaltă?

Oricum ai lua-o, demersul USL e ciudat și neavenit, în aparență, poate tocmai de aceea e însoțit de tot mai multe acuzații de imaturitate la adresa liderilor săi.
USL a vrut să mute discuția de la scandalul Geoană și a reușit, de fapt, să lanseze un alt scandal, acela al unei suspendări abuzive și pripite, complet negîndite.

Există, însă, o variantă în care demersul USL e bine venit, perfect logic și, mai ales, foarte pragmatic.

Această ipoteză sună cam așa: și dacă USL nu are cîtuși de puțin în cap suspendarea președintelui, ci doar a vrut să dea, prin acest anunț, un mesaj de poziționare în conflictul tot mai sever dintre Băsescu și Boc?

Un mesaj prin care opoziția se plasează alături de Boc și de acea grupare din PDL care nu răspunde necondiționat Cotrocenilor.

De ce ar face asta?
Simplu: este tot mai limpede că artileria președintelui îl împinge pe Boc spre demisia de la șefia guvernului. Acuzația de corupție e plasată deasupra sa, iar cinstea era cel mai important artribut al micului ardelean, nici măcar dușmanii nu i-o puseseră vreodată la îndoială. Acum, i-o pune vehement chiar presa de casă a Cotrocenilor. ”Boc se zbate în mocirla corupției” decretează cel mai cotrocenist jurnalist al momentului, Radu Moraru, iar oficiosul ”Evenimentul zilei” îl compară pe premier cu Viorel Hrebenciuc(?!!). Mai mult, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, e chemat la DNA și pus să explice dacă banii murdari de la Cluj au ajuns în conturile PDL. Cine dă în exclusivitate știrea, pînă atunci ținută sub obroc? Țineți-vă bine, draga și onesta de TVR!

Mesajul e clar: Boc nu mai e dorit la șefia guvernului. Băsescu pregătește o formulă politică nouă, după modelul Italiei sau Greciei. Un guvern de tehnocrați, avînd cîteva nume respectabile în componență, care să gestioneze țara pînă la alegeri și care să fie capabil să ia măsuri de relansare economică.
Semnale în favoarea unui asemenea cabinet vin din Occident de luni de zile, problema e că Boc nu se dă dus, iar grosul partidului se grupează în spatele lui, pentru că varianta unui guvern de tehnocrați nu convine greilor partidului. La cine să mai dea buzna cu cereri de fonduri, dacă pe noii veniți nici nu îi cunosc?

Problema e alta, și aici e cheia întregii probleme: schimbarea lui Boc și crearea unui cabinet de tehnocrați nu convine nici opoziției. Ce ar face USL dacă s-ar trezi, să zicem, cu un Călin Georgescu premier și un Tănăsescu la Finanțe? Cel puțin 2-3 luni ar fi obligată să tacă mîlc, pentru că nu poți critica un guvern abia instalat. Apoi, există riscul major (pentru opoziție, desigur…) ca noul cabinet să repare multe dintre boacănele guvernului Boc, așa cum guvernarea Isărescu a reparat multe gafe ale guvernelor Ciorbea și Vasile.

Un guvern de tehnocrați ar fi nenorocirea supremă pentru USL, căci ar bloca mesajele dure anti-guvernamentale actuale, exact într-un moment cînd PSD și PNL au nevoie de creștere în sondaje, nu de conservarea actualelor procente. Alungarea lui Boc ar duce la o anume relaxare a electoratului și ar da un respiro PDL. Or, așa ceva nu e de tolerat pentru USL, cînd se intră în linie dreaptă în anul alegerilor. Pentru opoziție, Boc e omul perfect la locul potrivit.

Pe de altă parte, Ponta însuși a recunoscut recent, la B1TV, că motivul real al excluderii lui Geoană e informația că acesta ar urma să joace un rol într-o nouă ecuație guvernamentală.

Mesajul așa zisei suspendări a lui Băsescu se adresează liderilor PDL, în special din teritoriu, și reprezintă un soi de încurajare, o garanție că USL nu va face niciun pas real pentru debarcarea actualului guvern.

Dacă așa stau lucrurile, vom vedea curînd, la votarea bugetului, cînd, pentru ajutorarea guvernului, USL ar trebui, în mod normal, să iasă din sală, ceea ce ar scădea șansele ca unii pedeliști cotroceniști să voteze contra acestuia, ”rătăciți” în marea masă a opoziției. Căderea bugetului, se știe, ar atrage demisia cabinetului, o cutumă imposibil de ignorat.
La fel s-ar putea întîmpla la votarea moțiunii de cenzură pe care USL a anunțat că o va depune la asumarea răspunderii guvernului pentru comasarea alegerilor, și care, la votul secret, va fi ”ajutată” să nu treacă.

Pentru ca PDL să-și salveze o parte din imagine în perspectiva alegerilor și să recupereze din procentele pierdute, e obligatoriu ca Boc să plece de la șefia guvernului, partidul să se debaraseze de un nou lot de lideri penali și să se gîndească o nouă formulă politică, mai proaspătă, fie ea ”Mișcarea populară” sau alta. Asta pare să încerce din răsputeri Băsescu în această perioadă, în contra dorinței lui Boc și a unui grup masiv de pedeliști cu greutate, interesați în conservarea privilegiilor actuale.

În schimb, cum spuneam, nu asta e ce își dorește USL, motiv pentru care obiectivul opoziției pentru următoarea perioadă ar trebui sintetizat într-o formulă simplă: ”Salvați soldatul Boc!”. Chiar cu prețul derutării opiniei publice. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998