CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adevaratul obiectiv al congresului PSD

0 comentarii / 1274 vizualizări / 21 aprilie 2013

În week-end, observatorii politici au primit răspunsul la întrebarea de ce a ținut PSD musai să organizeze un congres complet inutil, aparent, pentru că nu era nici la termen, nici nu s-au pierdut alegerile și nici mari decizii nu erau de luat. Adevăratul motiv este acela că Ponta a ținut să-și betoneze poziția, inclusiv prin fixarea pe posturi a unor apropiați și să se lanseze spre Cotroceni dînd, în același timp, semnalul ruperii USL.

Pentru că numai naivii și-ar putea imagina că discursul președintelui PSD a fost altceva decît semnalul clar al rupturii. Venit la putere într-o alianță, Ponta nu a vorbit, practic, deloc despre partenerii săi, ba chiar s-a ”băgat” peste ei fără probleme, cînd a fost cazul.

”PSD trebuie sa nu se multumeasca cu victoria de anul trecut. PSD trebuie sa nu se opreasca satisfacut, ci sa accelereze schimbarea. Noi suntem protagonistii schimbarii, prin legitimitatea data de compatriotii nostri si prin capacitate politica. Nu are cine altcineva” spune premierul, de parcă aliații PNL și PC ar fi sucombat deja.

”Avem increderea celor care sustin initiativa privata, a clasei de mijloc, a investitorilor straini si romani, a marilor institutii financiare internationale si europene. Suntem un partid respectat si admirat in familia noastra politica.
Asta inseamna insa ca avem din nou adversari puternici si mari provocari” mai spune el.

Una la mînă: ce treabă are PSD cu clasa de mijloc și cu inițiativa privată, acestea nu sunt domeniul liberalilor? Și, doi, care sunt adversarii ăia puternici și noi: vechiul și debilul PDL? Ori atenționarea lui Ponta vizează perioada post-USL?

”Va cer sprijinul pentru proiectul 2013-2016 – vreau sa reconstruim Romania, o Romanie Puternica si Corecta, printr-o schimbare radicala. Doar noi o putem face, nimeni altcineva!” afirmă premierul.
Din nou, niciun cuvînt despre aliați, care ar trebui, teoretic, să aibă implicații egale în respectivul proiect.

O manevră de-a dreptul diabolică a primului ministru – jos pălăria în fața cui i-a scris discursul! – este cea prin care, lăsînd impresia, la un moment dat, că vorbește despre Băsescu, îl atacă, de fapt, pe Crin Antonescu:
”Este imposibil sa evit o paralela importanta. Modelul politic pe care vi-l propun, in comparatie cu modelul Traian Basescu. El vrea sa vorbim in continuare de ce a fost pana acum, eu vreau sa vorbim de viitor; el prefera confruntarea, eu dialogul si colaborarea; el cauta dusmani, eu caut prieteni si parteneri; el crede in avantajele dezbinarii, eu in solidaritate; el e castigatorul razboaielor, eu – constructorul pacii; el crede ca institutiile statului trebuie sa-i fie aliate in bataliile sale, eu cred ca sunt servicii publice care trebuie sa performeze pentru public, nu pentru lideri; el crede ca adversarii sai politici sunt corupti, eu cred ca orice corupt este un adversar al societatii si trebuie sa plateasca.
Eu vad total diferit rolul liderului politic in societate. Un bun politician trebuie sa uneasca, nu sa dezbine. Un bun politician trebuie sa inteleaga, nu sa urasca. Trebuie sa colaboreze, nu sa excluda. Trebuie sa dialogheze, nu sa dea in cap. E mai dificil, dar asta cred ca are nevoie Romania in anii care urmeaza”.

Ușor de recunoscut în vorbele de mai sus cele mai multe dintre obsesiile liderului PNL.

”Romania s-a schimbat in bine datorita guvernarii 2000-2004, chiar daca am platit un pret mare. Eu azi am un proiect foarte ambitios: sa guvernam bine tara si sa castigam alegerile si din 2016! ”.
Din nou o referire strict la PSD.

Alte mesaje anti-PNL ale liderului pesedist: ”PSD trebuie sa combata inegalitatile, inclusiv prin solutii mai echitabile de taxare. PSD trebuie sa construiasca noi autostrazi pentru a crea sanse egale, nu doar pentru a turna ciment pe bani publici”.
Interesant, pentru că atît impozitele cît și transporturile sunt percepute de marele public ca fiind în parohia liberalilor, fără nuanțe gen transferul CNADNR.

”Sunt in fata dvs. pentru a va cere increderea nu doar pentru un nou mandat, ci pentru acest nou proiect care presupune schimbare, viziune, curaj si responsabilitate. Va propun sa nu fim altceva decat locul 1 si sincer cred ca este un obiectiv foarte posibil si realist” mai spune premierul, în final.
Mai limpede de atît nici că se putea exprima.

Odată dat semnalul ruperii USL, nu rămîne decît să așteptăm momentul pe care partidul îl va considera prielnic pentru debarasarea de aliați. Trimiterea la răspunderea PSD pentru construcția de autostrăzi ar putea fi un indiciu discret că scandalul se va declanșa în zilele care au mai rămas din termenul limită de 30 aprilie dat de UE via Băsescu pentru debarcarea lui Fenechiu din guvern.
În orice caz, e o chestiune maxim de săptămîni pînă la desfacerea alianței.

Un lucru pe care îl știu și îl așteaptă, în felul lor, și liberalii.

Crin dă semne că e și el pregătit și știe ce are de făcut, chiar dacă lansarea noii platforme a grupării Chiliman-Moisescu exact după congresul PSD (simplă coincidență?) îl lovește în plex și nu ezită să și arate furia, vezi metafora stupidă cu pisica.
Liberalii vor face tot posibilul pentru a atrage cît mai mult electoratul autohton în perspectiva alegerilor prezidențiale, sacrificînd în acest scop orice mesaj extern. ”Întîi luăm Cotrocenii și apoi ne gîndim” pare să fie strategia liberalilor în raport cu UE.

Se va merge pe naționalism, pe tradiționalism, pe apropierea de Biserică (mesajul anti-gay al lui Hașotti nu e cîtuși de puțin o scăpare, se va vedea curînd, chiar dacă Antonescu a fost forțat să convoace o ședință urgentă a conducerii după ce ambasada americană l-a somat, printr-un document, să-și clarifice poziția), pe atacarea guvernării Ponta, pe apropierea de gruparea Blaga, pe denunțarea parteneriatului PSD-Băsescu etc.

În acest punct, trebuie spus că un rol important pentru PSD îl va juca Adrian Năstase. Fostul premier este personajul cel mai puțin suspectabil de simpatii băsesciene din toată România. A-l urî din inimă pe Băsescu, dar a ține aproape, totuși, de Victor Ponta este o șansă pentru actualul premier de a nu pierde complet electoratul anti-Băsescu la alegerile de anul viitor, așa se explică, poate, și onorurile de care Năstase s-a bucurat la congres.

Una peste alta, deci, congresul PSD de vineri-sîmbătă a avut menirea de a-l lansa, fie și subliminal, în conștiința publică, pe Victor Ponta în cursa pentru președinția țării, anul viitor și de a da semnalul încheierii mariajului cu tandemul Antonescu & Voiculescu. După Paște, urmează bătălii teribile. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. Aproape ne vine să punem pariu că vom asista curînd la formarea unui tandem neoficial Ponta-Geoană, în perspectiva împărțirii, anul viitor, a palatelor Cotroceni și Victoria. Prietenii americani știu de ce…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998