CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Adio, slugarnicie: Boc, in razboi aprig cu Palatul Cotroceni

0 comentarii / 1789 vizualizări / 2 iulie 2010

De acum e limpede: premierul Boc nu mai e vuvuzela Cotrocenilor, iar datele politice se vor schimba radical în perioada care vine, în sensul că lupta dintre palate va îmbrăca forme tot mai acute, reeditînd războiul dintre Băsescu și Tăriceanu, din mandatul trecut, dar la o scară încă și mai mare.

Tragedia inundațiilor a îngropat mediatic, în ultima vreme, un conflict tot mai fățiș nu între putere și opoziție, nu între Băsescu și tripleta BVB, ci atenție!, între Cotroceni și premier. Tabloul politic s-a limpezit mai ales după explozivul interviu dat azi ”României libere” de către Cristian Preda. Cine îl citește, vede o declarație de război la adresa lui Boc, acuzat că a pactizat cu vechea gardă din PDL și refuzînd să mai asculte de tătuc.

”Există o grupare ocultă care dirijează în acelaşi timp Executivul şi PDL” spune Preda, și aici concentrează, de fapt, întrega dramă a președintelui. Pentru a doua oară după cazul Tăriceanu, Băsescu se vede confruntat cu situația în care un premier de cîrpă devine, peste noapte, de fier și îi dă cu flit. În ultimele săptămîni, Inpolitics a scris de mai multe ori că miza prioritară a lui Băsescu este nu schimbarea guvernului, ci a conducerii PDL, abia apoi punîndu-se problema și ce s-ar face cu executivul. În condițiile în care vechea gardă controlează autoritar partidul și l-a atras de partea ei și pe Boc, președintele nu poate alege un alt premier, acesta fiind atributul Consiliului Național al PDL.

Soluția a venit nu demult, atunci cînd voci precum Traian Băsescu însuși, dar și Elena Udrea, Sever Voinescu, Cristian Preda, Raluca Turcan și alți cotroceniști au decretat că actuala conducere a partidului trebuie înlocuită cu intelectuali, sau măcar ”dublată”, și asta înaintea congresului de anul viitor, lucru care ar fi posibil, teoretic, la un Consiliu Național. Stupoare, însă, conducerea PDL, cu Boc în frunte, nici nu se sinchisește de cererea Cotrocenilor. Nici pomeneală de convocarea CNC, nici pomeneală de schimbare de lideri.

De acum, Băsescu înțelege că războiul e pe față. Episodul Ada Meseșan e un semn, spre exemplu: desemnată la șefia TVR de tripleta BVB, devenită cvartetul BBVB (inclusiv Boc), Meseșan s-a trezit făcută zob din interiorul partidului și înlocuită cu omul Cotrocenilor, Alexandru Lăzescu. Cu doar cîteva zile înainte, premierul Boc lovise și el, din scurt, prin demiterea discretă de la șefia ANSVA a lui Marian Zlotea, un apropiat nu doar al lui Traian Băsescu, ci chiar al familiei sale, dacă ne gîndim că șefă de campanie la europenele din 2007 i-a fost Elena Băsescu. La europenele din 2009, Zlotea i-a întors serviciul, prin implicarea puternică în campania fiicei prezidențiale. În plus, Zlotea ar fi ajuns lider interimar executiv la PDL sector 1 cu sprijinul Ioanei Băsescu, pentru care se aude că ar fi băgat chiar divorț.

Declarațiile lui Preda sunt fără echivoc: ”Un partid nu trăieşte prin mica oligarhie care e instalată la vârf. Un partid trăieşte prin tot ceea ce înseamnă structuri. Când eu şi Monica Macovei i-am tras de mânecă, ne-au râs în nas, în frunte cu Emil Boc, şi ne-au tocat toate amendamentele la statutul PDL, prin care încercam să dăm o altă faţă partidului. Nemulţumirile de astăzi puteau fi evitate(…) Trebuie să existe o competiţie deschisă. Nu te poţi înscrie într-o competiţie care nu are loc. Alegerile s-au amânat ca soluţie de protecţie pentru elita aflată în acest moment la conducere”. Preda confirmă, astfel, ceea ce Inpolitics a scris adesea, anume că amînarea congresului pentru 2011 a fost victoria vechii gărzi.

El adaugă că ”Lunile viitoare ne vor arăta ce se întâmplă. Deocamdată suntem într-o situaţie de blocaj: liderii Guvernului nu încearcă să consulte partidul, ci doar să-l convingă, după ce au luat nişte decizii. Încet-încet nici măcar membrii de partid nu mai au încredere în PDL. Refuzul unor parlamentari de a vota cu Guvernul la moţiunea de cenzură îşi are originea şi în acest blocaj. Guvernul şi-a pierdut credibilitatea, iar partidul scade în sondaje”.

Această ultimă afirmație ar putea confirma indirect zvonurile că ”disidenții” PDL de la moțiunea de cenzură erau, de fapt, oameni montați de Cotroceni, a căror misiune era să atragă atenția, public, asupra nemulțumirilor din partid. Așa se explică și circul făcut de Teo în parlament: cine mai bine decît ea ar fi putut da un semnal puternic în media?

Atacul la Boc continuă: ”Emil Boc este deocamdată prim-ministru şi ar trebui să ne spună ce are de gând. El nu este un simplu negociator cu FMI, el ar trebui să ne spună care este viziunea lui politică şi care este modalitatea prin care PDL vrea să depăşească această criză”.

Iar concluzia lui Preda e chiar prea explicită: ”Nu vă ascund că mă tem de un scenariu de genul Radu Vasile sau Călin Popescu Tăriceanu: de un prim-ministru care e atât de sigur pe sine, că nu mai vrea să plece. De la un punct încolo li s-a părut că sunt genii neînţelese care trebuie să rămână cu orice preţ la guvernare”.

Drama lui Băsescu, sintetizată în doar cîteva cuvinte: învățăcelul Emil Boc a fost corupt de partea ”întunecată” a PDL, devenind un soi de Darth Vader, iar acum blochează jocurile politice (și nu numai) ale Cotrocenilor. Războiul, odată declanșat, se va lăsa cu victime grele și cu lovituri năpraznice, pentru că atît baronii PDL, cît și Băsescu își joacă la ruletă viitorul politic și niciunul nu își permite înfrîngerea. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998