CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Alegeri sub semnul catastrofei. Si o lectie de politica servita de batrinul Iliescu

0 comentarii / 1429 vizualizări / 9 februarie 2012

Pentru cîteva clipe, Ion Iliescu a lăsat ieri jurnaliștilor și opiniei publice, după Comitetul Executiv, impresia senilizării, după ce a început să vorbească, pe un ton serios, despre inundațiile de primăvară în contextul numirii unui nou guvern. Atît de neavenite au părut afirmațiile sale încît televiziunile de știri l-au ”tăiat”, revenind în studio pentru a continua discuțiile politice. În realitate, bătrînul lider ne-a servit tuturor, dar, mai ales, colegilor mai tineri, o lecție de pragmatism politic excepțional.

„Ne aşteaptă o primăvară complicată! Cantitatea asta foarte mare de zăpadă în funcţie de scenariul încălzirii de primăvară, poate crea probleme deosebite. Vom asista la un proces de încălzire masivă, mai ales că de-a lungul anilor s-au făcut defrişări sălbatice mai ales pe versanţii Carpaţilor Orientali. Putem să ne aşteptăm la fenomene foarte grave, mai ales în Bazinul Siretului, unde sunt asemenea fenomene, la inundaţii de mari dimensiuni. Şi, de aceea, am spus să fie avertizate conducerile din toate judeţele, am discutat cu conducerea INMH nişte scenarii în legătură cu diverse variante de topiri şi, dacă se suprapun topirii de zăpezi ploile de primăvară, fenomenul poate căpăta mari dimensiuni” a spus Iliescu ieri, după ședința Comitetului Executiv.

Stupoare printre ziariști, mai interesați de trioul amoros Vanghelie-Mizil-Mazăre. Posturile TV taie transmisia în direct, plictisite de noua postură de crainic meteo a liderului pesedist.

O mare gafă.

Avertismentul lui Iliescu e mai ancorat în politica momentului decît toate analizele zilei pe tema ”trece guvernul/pică guvernul”. E ancorat în ceea ce se cheamă agenda cetățeanului.

Să o luăm metodic.
Se știe că în acest moment, peste România e un strat de zăpadă fără precedent în ultimii 15-20 de ani. Casele sunt îngropate pînă la acoperiș, drumuri naționale zac îngropate pentru mult timp de aici încolo.

Cantități inimaginabile de omăt abia așteaptă căldura pentru a se dezgheța și a o lua, furios, la vale.

Să vedem, însă, ce spune prognoza meteo oficială pentru lunile martie-aprilie:
spune că ”temperaturile vor fi în general normale pentru perioadă, exceptînd unele areale din estul, sud-estul și vestul țării unde valorile termice pot fi peste normele climatologice. Cantitatile medii lunare de precipitatii vor fi apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a tarii, iar local in vestul, nord-vestul si centrul tarii acestea pot fi peste mediile multianuale lunare.
În luna martie, regimul termic mediu lunar al aerului va inregistra valori apropiate de normele climatologice la scara intregii tari. Sub aspect pluviometric, cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste normele climatologice.
În luna aprilie, cantitatile de precipitatii vor fi normale in cea mai mare parte a regiunilor, iar local in estul, centrul si nordul tarii, acestea pot fi peste normele climatologice lunare.
Precizam faptul ca aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv”.

Altfel spus, nu se anunță secetă, ba chiar oarece exces de ploaie.
Suprapus peste topirea zăpezii, sunt toate șansele ca acest fenomen să ducă la niște inundații mult mai catastrofale decît cele din 2005 și 2006.
În 2005, spre exemplu, pagubele au depășit două miliarde de euro și s-au înregistrat aproape 100 de morți.

De atunci, defrișările au cuprins zone încă și mai întinse de teren, lucrări de îndiguire nu prea s-au făcut, că doar comunele aveau nevoie de bazine de înot și săli de sport șamd.
România trebuie să se pregătească pentru vremuri teribile după cea mai grea iarnă a ultimelor decenii.

Și cînd se vor întîmpla toate acestea? Răspuns: exact în timpul campaniei electorale din mai-iunie, și al alegerilor locale.

Un ”ingredient” politic care a lipsit, spre exemplu, în 2005 și 2006.

Incapacitatea de reacții corespunzătoare după căderile de zăpadă a atras critici dure guvernului Boc.
Cum se va descurca în fața provocărilor care urmează guvernul puștimii cu caș la gură, care se pregătește să obțină azi votul parlamentului?

Nu avansăm un pronostic, dar cred că cei mai mulți dintre cititori cunosc deja răspunsul.
Cît despre proporția în care prestația noilor guvernanți la probabilele inundații se va repercuta asupra alegerilor locale, nu putem spune decît că va fi cel puțin covîrșitoare, putînd schimba, ea însăși, situația din sondajele momentului.

Să ne amintim doar comportarea halucinantă a președintelui și premierului în 2005-2006, cînd unul se răstea la sinistrați că nu le poate face hotel, altul se căznea zadarnic să impulsioneze repararea podului de la Mărăcineni și amîndoi păreau mai interesați să își ”ia fața” unul altuia în plan mediatic decît să facă ceva cu adevărat constructiv pentru țară. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998