CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ambasada Suediei, americanii si secretul disparitiei unui film omagial

9 comentarii / 6286 vizualizări / 18 iulie 2018

Mare iureș mare după ce siteul Inpolitics a scos luni, de la naftalină și a lansat în prim plan o informație rămasă neobservată la momentul difuzării ei, acum cîteva săptămîni, de către o publicație mai degrabă anonimă, e vorba de dispariția filmului omagial dedicat Laurei Kovesi și realizat acum doi ani de ambasada Suediei. Ieri, ambasada a reacționat susținînd că nu căderea în dizgrație a șefei DNA a fost motivul ștergerii. Nu a convins pe nimeni, probabil, cu o excepție: autorul acestor rînduri.

Teza suedezilor, reamintim, a fost că filmul omagial ar fi fost șters după doar cîteva luni pentru că așa e obiceiul pămîntului pe canalul de Youtbe al ambasadei, dar reacțiile nu au întîrziat să apară, pentru simplul fapt că era o minciună cît roata carului: pe site adastă filme banale, vechi de mai bine de trei ani. Și nici nu e chiar așa mare aglomerație de filme pe acolo.

Și totuși, ambasada a spus, în opinia noastră, adevărul, fie el și parțial: nu faptul că demiterea Laurei Kovesi devenise iminentă a fost motivul ștergerii filmului, acum cîteva luni.

Motivul a fost cu totul altul: jenanta producție își atinsese scopul urmărit și trebuia eliminată pentru că suedezii înșiși recunoscuseră, la un moment dat, că o cam dăduseră de gard: ”Au fost și voci care au considerat exagerat efortul de promovare. Alexander Peyre-Dutrey, șeful adjunct al Ambasadei Suediei la București, spune că nu regretă clipul, dar că ar fi putut să explice mai bine demersul și să clarifice că acesta a venit din respect pentru o instituție românească, nu neapărat din simpatie pentru șefa acesteia” scria siteul decitorevista.ro, care a difuzat în premieră informația despre dispariția filmului.

Marea întrebare e: care a fost numitul scop urmărit de filmul omagial?

La vremea respectivă, în plină desfășurare a evenimentelor, era mai greu de întrevăzut.
Azi, însă, privind faptele la rece, retroactiv, devine limpede.

Decorarea Laurei Kovesi și realizarea filmului omagial, în noiembrie 2016, au fost acțiuni organizate de factori externi pentru a se da un mesaj public de susținere a lui Kovesi în cel mai greu moment al ei de pînă atunci.

Asta, pentru că în perioada octombrie-decembrie 2016, Kovesi s-a confruntat cu lovituri teribile venite pe două fronturi distincte.

Pe de o parte, erau dezvăluirile bombă ale lui Ion Cristoiu, susținute de documente, din scandalul Black Cube, din care rețineam, între altele, că Laura Kovesi și Florian Coldea îi arestaseră lui Hellvig mai mulți apropiați, înaintea numirii la șefia SRI, pentru a-i șubrezi poziția. Și alte dezvăluiri de același calibru.

Pe de alta, era în derulare mega-scandalul plagiatului, pe 13 octombrie fiind depusă la CNATDCU o sesizare privind teza de doctorat a șefei DNA, iar verdictul fiind așteptat în cîteva săptămîni.

La acea vreme, Kovesi nu mai prididea cu declarațiile de disculpare, în publicații atent selectate, fiind băgată, efectiv, în corzi.

Acesta e contextul în care, la începutul lunii noiembrie, Kovesi e decorată de ambasada Suediei și se lansează celebrul film omagial în care diplomați de vîrf concurau la osanale cu precupețe din piața Obor.
Hapul a fost, probabil, greu de înghițit de către suedezi, dar scopul a fost atins, iar mesajul ”Kovesi e de neatins” a fost lansat.

Cîteva zile mai tîrziu, scandalul plagiatului a fost tranșat de Consiliul General al CNATDCU în mod original, prin, de acum, legendarul verdict că s-a plagiat, dar numai 4%.

Cît despre dosarul Black Cube, a rămas cu praful pe el pînă azi.

Nici nu e de mirare, deci, că ambasada Suediei a șters rușinosul film imediat ce a prins ocazia, pentru a mai drege cît de cît busuiocul.

Pentru structurile occidentale, era importantă menținerea șefei DNA cît mai mult posibil, întru liniștea tuturor companiilor străine active în România și care nu trebuie deranjate nici cu un fir de păr.

Așa se explică îngroparea tuturor marilor dosare de corupție externă, de la Microsoft și Eads, la Apa Nova, la ALRO, la mari companii din domeniul medical șamd.

Că forțele externe sunt foarte grijulii în materie de conducere a DNA o confirmă, indirect, un eveniment petrecut ieri: Anca Jurma, șefa interimară a DNA, a primit vizita ambasadorului american la București și a atașatului FBI, pentru a i se da, zice-se, asigurări privind sprijinirea pe mai departe a luptei anticorupție.
Păi asemenea declarații de sprijin au tot fost date în ultima perioadă, inclusiv de către Wess Mitchell, asistentul Departamentului de Stat pentru Europa de est și de alte voci importante.
Avea nevoie șefa provizorie a DNA de asigurări suplimentare și încă oferite direct și personal, la doar cîteva zile de la numire?

Evident că nu.

Avea nevoie de altceva, însă: de un semnal discret dat de americani că ”interimara”, fostă mînă dreaptă a lui Kovesi, e deja aleasă – oare de cît timp? – să devină ”plină” în scurt timp.
Un semnal dublat de declarațiile procurorului general Augustin Lazăr, zilele trecute: ”Anca Jurma este un procuror bun, are experiență în calitate de consilier și poate veni cu contribuția de încredere personală în DNA și în Ministerul Public. Este persoana ce ne trebuie în acest moment”.

Oricum am da-o, asemenea vizită la nivel înalt e o încălcare a regulilor jocului: pentru ocuparea locului lăsat liber de Laura Kovesi urmează, teoretic cel puțin, să se organizeze un concurs cu participarea mai multor procurori.
Oameni care nu beneficiază de susținerea publică a ambasadei SUA, a FBI ori a procurorului general.

În numele corectitudinii și al egalității de șanse, firesc era ca diplomații străini să se abțină de la vizite la DNA, iar procurorul general de la asemenea aprecieri, pînă la numirea pe post a succesorului Laurei Kovesi.

Faptele arată, însă, că nici nu mai e nevoie de respectivul concurs: zarurile au fost aruncate, ba chiar semi-oficializate. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Reprezentanții creditorilor României, ordonatorii mafiei securiste locale, au compromis definitiv partidele de opoziție. Cu propagandă specifică și targetată pe evenimente și persoane au reușit să-i facă de cacao complet pe Iohannis, Orban, Mucușor Barna și pe restul paiațelor politice mereu susținătoare de abuzuri și penibilități procedurale.
  De la Ambasada Suediei așteptăm scuze, mai ales după ce instanțele vor hotărî în privința faptelor mafiei securisto-judiciare.

 2. Intr-o tara in care un presedinte care a condus-o, bine sau rau, timp de peste 25 de ani este impuscat la zid in ziua de Craciun de o mana de farisei cu pretentii de ‘democrati’, condusi fiind din afara tarii,
  Intr-o tara in care Ion Iliescu, cel care a pandit scaunul puterii mai bine de 15 ani in perioada comunista, a inveninat si a divizat pentru cateva generatii intregul popor dupa ’89, odata cu ordinara contra-manifestatie din data de 29 Ianuarie 1990,
  Intr-o tara in care fosta Securitate a fost ‘recuperata’ in doar cateva luni si careia i-a fost conferit un statut la care nici nu visase inainte de ’89 pentru un pret odios, acela da a-si trada propriul popor care-i plateste solda,
  Intr-o tara in care garnitura a II-a din defunctul PCR a preluat fraiele puterii sub privire complice si lase ale aceluiasi Ion Iliescu, cu scopul vadit de a pune totul la mezat pentru satisfacerea unor interese meschine personale,
  Intr-o tara care si-a violat Constitutia in mod repetat, pana a distrus-o facand-o sa semene cu principalul beneficiar al acesteia Ion Iliescu,
  Intr-o tara in care sperantele desarte ale unui intreg popor au fost inselate de un profesor universitar care s-a dovedit incapabil de a face curat intr-o tara excesiv de bogata dar prost condusa, in timp ce abera necontrolat despre ‘15.000 de specialisti’ care nu s-au aratat in fapt niciodata, facand in acest fel un popor intreg sa-l priveasca cumva admirativ (!) pe acelasi Ion Iliescu,
  Intr-o tara ajunsa din nou pe mana scursorilor comuniste, care-si schimbasera firma intre timp in „PSD”, si care, reluand puterea, au dat masura imensului dispret visceral pe care l-au avut permanent fata de propriul popor prin hotia metodica aplicata acestei tari bogate,
  Intr-o tara in care un incult betiv ordinar, care s-a pus singur la dispozitia Securitatii din frageda tinerete, a batjocorit timp de 10 ani toate valorile acestui popor si a adus la putere o sleahta de sub-oameni, animati doar de raptul aplicat sistematic si cu metoda propriei lor tari, punand insasi tara la dispozitia oricarei puteri straine cu ceva interese prin Balcani pentru o mana de arginti, facand in acest fel un intreg popor sa-l regrete atat pe Ion Iliescu cat si pe nefericitul Emil Constantinescu,
  Intr-o tara in care oameni multi nevinovati au fost abuzati in cele mai umilitoare moduri in numele unei justitii care nu are nimic de a face cu legea si adevarul ci doar cu interesele straine ce trebuiau (si trebuie in continuare) satisfacute si carora jeguri umane mioritice si autohtone li s-au predat neconditionat, distrugand astfel in mod constient insasi tara pe care se presupunea ca trebuiau sa o slujeasca,
  Intr-o tara care a acceptat orice perversiune, de orice natura, venita din partea unor tari mai mari si mai puternice care, sesizand lichelismul si lipsa de caracter si de scrupule a idiotilor si imbecililor pe care votul popular i-a propulsat in cele mai inalte functii ale unei tari, au profitat din plin in cele mai abjecte moduri posibile de aceasta nesperata oportunitate, tinand lectii de democratie unui popor (prea) rabdator in timp ce, pe sub masa, devalizau la scara mare visteria acestei tari,
  Intr-o tara in care noua Securitate a ‘vandut’ poporului un fel de vis german (ca tot are acest popor damblaua ‘masinii nemtesti’) care s-a dovedit a fi in realitate un biet cosmar sasesc de (extrem) de proasta calitate, incapabil sa isi inteleaga menirea si distrus de propriile sale nerealizari,
  Ei bine, in aceasta tara au mai ramas doar foarte putine lucruri care ne-ar putea mira, iar printre acestea, in niciun caz nu se afla mecanismele grotesti care pun ambasadele din Romania intr-o lumina stranie, de-a dreptul africana, mecanisme care au, in fapt, explicatia atat de simpla a profitului realizat cu ORICE pret.

  In fapt, cetateni, daca vrem sa fim onesti cu noi insine, trebuie sa incetam sa ne mai miram de comportamentul abuziv, intolerabil si profund jugnitor pe care strainii il ‘administreaza’ temeinic acestei tari si acestui popor. Vina ne apartine noua in integralitatea ei, caci fiecare isi ia exact atata libertate cat i se permite. Iar daca noi alegem in cele mai inalte functii niste cretini si niste damblagii care isi dau chilotii jos din proprie initiativa in fata oricarui strain si le permit acestora cele mai bizare comportamente ce depasesc toate codurile diplomatice din lume, atunci sa nu ne miram ca strainii profita de aceasta dementa romaneasca la maxim.

  Sa ne miram, in acest context, de vocatia de sluga pe care orice functionar al statului roman o manifesta in fata ambasadelor straine imediat ce este numit intr-o functie, in timp ce NOI le platim salariile din impozitele noastre ca sa NE slujeasca pe noi, si nicidecum pe straini??? Ar fi total gresit.

  Sa ne miram cum romani incapabili, needucati, grobieni si lipsiti de scrupule ajung atat de sus in functii platite din banii nostri??? Ar fi, deasemeni, gresit, caci de fapt NOI facem ca acesti romani, fundamental nemernici si total neadecvati cu functiile pe care le ocupa, sa ajunga sa comita ororile descrise in amnunt de mass-media.

  Sa ne miram ca tarile mai mari si mai puternice ne privesc ca pe niste gunoaie umane??? Tot gresit ar fi, pentru ca in realitate NOI ne comportam (prin cei pe care-i trimitem in cele mai inalte functii) ca niste gunoaie umane, iar atunci cand realizam dimensiunile groaznice ale caracterelor lor ne complacem intr-o lasitate ce ne face partasi la aceasta auto-degradare morala.

  In mod evident NICIUN ambasador nu are ce cauta nicaieri la vreo structura a statului roman in afara ministerului de externe, dar daca NOI permitem de zeci de ani acest comportament cum sa dam vina pe acesti ambasadori??? Sigur ca astfel de vizite sunt nu doar o „incalcare a regulilor jocului” ci de-a dreptul o imensa bataie de joc manifestata la adresa intregului POPOR, dar vina este a noastra, pentru ca NOI permitem acestor ambasadori, niste slujbasi ca oricare altii, sa-si bata joc de noi.

  Cu mult mai grav insa, mi se pare faptul ca in ciuda tuturor ororilor demascate in ultimii doi ani NIMANI nu este interesat sa reinstaureze domnia legii in aceasta tara. Gasesc cu mult mai grav ca un procuror sef demis de seful statului pentru grave incalcari ale CONSTITUTIEI (!!!) este ‘recuperat’ neintarziat de alt procuror sef, in loc sa fie deindata deferit justitiei, singura capabila sa stabileasca vinovatia unui om intr-un sistem democratic. Este INFINIT mai grav sa cultivi dezbinarea si sa intretii confuzia intr-un popor, iar pentru aceste fapte de adevarata tradare a propriului popor cei vinovati ar trebui sa putrezeasca – la propriu – in puscariile infecte ale acestei tari. Alta cale de a iesi cu capul sus din acest marasm nu exista.

 3. Reamintesc cititorilor ziarului inpolitics ca aveam salvat clipul cu pricina pe care l-am (re)postat. Asa ambasada suediei (cu s mic) va avea in fata ochilor imaginea propriei ticalosii.

 4. Tot tiganu I-si lauda ciocanu. Nelule, vezi ca ai uitat sa te lauzi si in Adevarul cu clipul tau!

  • Este clipul Ambasadei Suediei. Mai penibil nu se poate. Special pentru tine spun ca „m-ai” ridicol nu există. Hai, pupăbăs!

 5. ma uit de cateva zile la „Narcos”, serial despre Pablo Escobar… ce m-a frapat (pe langa amestecul ordinar al US in viata politica si securitatea tarii respective)? In Columbia, in perioada respectiva existau doua posibilitati pentru orice slujbas al statului, de la guvernanti la politisti: toti, dar toti adica, aveau de ales intre doua rele, mita sau glontul in cap… nu exista cale de mijloc… totusi unii au ales „fara mita”… in Romania se putea alege intre mita si… viata linistita si onesta, ca nimeni nu le punea pistolul la cap sa bage spaga in buzunar… totusi poporul asta a ales calea cea mai scurta… aici suntem, dupa 30 de ani… le mai poti explica ceva la romani?

  • Cu scuze pentru interventie as observa doua lucruri:

   (i) serialul mentionat (foarte bun, intr-adevar) descrie in amanunt perioada de ‘copilarie’ a ambitiilor SUA de a controla Planeta (explicabil, caci se refera la perioada anilor ’80-’90), perioada in care mijloacele de control erau in faza incipienta de dezvoltare,

   (ii) ‘desavarsirea’ instrumentelor de control total s-a petrecut, evident, dupa 2001 (exista opinii cum ca insasi SUA ar fi provocat evenimentele ca sa poata justifica ceeace urma sa se intample) iar o marturie cutremuratoare a detaliilor infioratoare ale ‘sistemului paralel’ (creat/inventat de catre SUA si denumit de ei „deep state”) se regaseste intr-un alt serial american, intitulat „Billions”. Fiind produs in 2016-2017, prezinta in toata ‘splendoarea’ sa putreziciunea unui sistem imaginat pentru controlul total si pentru ‘papusarea’ oricarei forme de organizare umana. Merita din plin sa fie urmarit.

   • Domnule Iorgulescu Teodor , ambitia de a controla Planeta este dinainte de aparitia SUA, SUA tocmai pentru asta a fost creata. SUA este o repetare a isoriei, US este o reancarnare a vechiului Babyl sau Babylon. US au facut cele doua razboaie mondiale. De ce ? Ca sa mute evreii de peste tot. Unde ? In Israel, acesta fiind fondat in 14 mai 1948. Mutarea ambasadei US la Ierusalim face parte din vechiul plan. De ce toate astea ? Va las sa descoperiti singur. Sau poate stiti deja.

    • Stimate domnule/doamna JCITW,
     Cu discretie as vrea sa fac doua precizari, de natura a aduce claritate in niste exprimari ce imi apartin si care au fost insuficient detaliate:
     1. prin expresia „a controla Planeta”, eu m-am referit la modalitatile fizice si tehnice concrete de control (al corespondentei, al convorbirilor, ambiental, etc.). Din interventia dvs. inteleg ca ati conferit un caracter mai larg acestei expresii, facand referire la notiunea de „control” in sensul sau larg, comprehensiv, ceeace nu era in intentia comentariului meu.
     2. fata de sustinerile dvs. potrivit carora Statele Unite ar fi fost create cu scopul premeditat de a controla Planeta (in sensul global dat de dvs. acestei expresii) va marturisesc ca nu am cunostintele necesare pentru a comenta acest subiect.
     Fac parte din generatiile carora le-a fost predata la scoala o istorie universala ce sustinea ca SUA au fost create, in principal, prin popularea indigenilor locali cu tipologii de oameni sositi de pe alte continente (in special din Europa, dar nu numai) care, din diverse motive, trebuiau sa isi paraseasca fostele locuri de bastina, adica un fel de (semi)infractori siliti de imprejurari sa se auto-exileze pentru a-si pastra viata.
     Si cartile, dar si filmele artistice, care au tratat acest subiect, tot cam in acest sens explicau crearea SUA: nu te intreba nimeni de unde vii si nici de ce, iti luai singur atat pamant cat puteai sa muncesti si sa aperi si, ceva mai tarziu, trebuia ca la schimb sa incepi sa respecti un cadru legal faramitat caruia i-au trebuit cateva (nu multe) sute de ani pana sa devina coerent si unitar.
     Intregirea SUA pana la grantele cunoscute astazi, a fost facute pe diverse cai (razboaie, cuceriri directe, chiar achizitii – cazul statului Louisiana care a fost cumparat de catre SUA de la statul francez in anul 1803 cu 15 milioane de dolari, sau Alaska care a fost cumparata in anul 1867 de la Imperiul Tarist).

     Daca, in fapt, lucrurile au stat altfel, asa cum sustineti dvs., inseamna ca nu detin informatiile corecte care sa imi permita sa inteleg punctul dvs. de vedere, caz in care nu pot comenta aceste sutineri.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998