CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Analiștii ruși: România nu ar trebui să se aștepte la o cotitură pro-rusă dacă Georgescu cîștigă

1 comentariu / 1938 vizualizări / 26 noiembrie 2024

”Un candidat neașteptat cîștigă primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Călin Georgescu critică NATO și se opune ajutorului pentru Ucraina” titrează cotidianul moscovit Vedomosti, într-un articol în care analizează victoria neașteptată a candidatului, în România. În material, politologii ruși consultați cred că o victorie a lui Georgescu ar putea duce la o îmbunătățire a relației României cu Rusia, dar nu la o cotitură pro-rusă.

”În alegerile prezidențiale din România, populistul independent de dreapta Călin Georgescu a obținut primul loc în primul tur, contrar previziunilor. Potrivit comisiei electorale, el a obținut 22,95 % din voturi. Cel mai apropiat adversar al său, Elena-Valerica Lasconi, președinta Uniunii pentru Salvarea României, obține 19,17 la sută din voturi, în timp ce actualul prim-ministru al țării din partea PSD, Marcel Ciolacu, obține 19,15 la sută. Siteul NPR relatează că, pentru prima dată în 35 de ani de la căderea regimului lui Nicolae Ceaușescu, social-democrații din România nu ajung în turul al doilea al alegerilor. Aceste rezultate au venit ca o surpriză totală pentru establishmentul românesc. Era de așteptat ca Ciolacu să cîștige alegerile, în timp ce Georgescu era prognozat să cîștige doar 5% din voturi. Al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie. Iar la 1 decembrie vor avea loc alegeri parlamentare în țară, care vor determina componența guvernului și figura premierului.

Georgescu a făcut o campanie viguroasă pe TikTok, cerînd eliminarea dependenței de importurile de alimente și încetarea ajutorului pentru Ucraina. „Astăzi poporul român a ales cu voce tare pacea. A fost un strigăt puternic, foarte puternic”, a declarat Georgescu după rezultatele alegerilor. El a declarat că scutul antirachetă al NATO deasupra României este o „rușine diplomatică”, iar alianța însăși, a asigurat Georgescu, nu ar apăra țara sa în cazul unui atac asupra acesteia. Anterior, Georgescu a declarat în repetate rînduri că respectă cultura rusă și l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „un om care își iubește țara”. De asemenea, el a admirat abilitățile de negociere ale premierului ungar Viktor Orban.

Rezultatele alegerilor din România sunt importante din cauza poziției strategice a țării în Europa și în NATO. România are o graniță de 400 de kilometri cu Ucraina și găzduiește baze militare ale alianței. O rută vitală pentru aprovizionarea cu cereale a Ucrainei trece prin România.

Importanța României în UE și NATO nu poate fi subestimată, afirmă Andrei Kortunov, director de cercetare al Consiliului rus pentru afaceri internaționale. România este o „mini-superputere” în Balcani, adică o țară cu ambiții regionale. În plus, România are acces la Marea Neagră, iar pe teritoriul său sunt staționate instalații americane de apărare antirachetă. Relațiile României cu Rusia sunt complicate, iar o posibilă schimbare a conducerii politice ar putea deschide probabil un nou capitol în aceste relații. Dar Bucureștiul nu ar trebui să se aștepte la o schimbare radicală a cursului politic în ceea ce privește Rusia – România. Ca membru al UE și al NATO, va trebui să urmeze disciplina blocului.

Vadim Trukhachev, politolog și profesor asociat la Universitatea de Stat din Rusia, este de acord că România nu ar trebui să se aștepte la o cotitură pro-rusă dacă Georgescu cîștigă. România este o republică prezidențial-parlamentară, în care bazele politicii externe sunt stabilite de guvern, iar actualul prim-ministru Ciolacu are toate șansele să își păstreze postul în urma rezultatelor alegerilor parlamentare.
În același timp, guvernul va trebui să țină cont și de figura președintelui și, ca urmare, s-ar putea ajunge la un compromis între părți, potrivit căruia România va reduce cuantumul ajutorului pentru Ucraina. Motivul succesului lui Georgescu, crede expertul, este că România, una dintre cele mai sărace țări din UE, a devenit obsedată de a urma mesajele Bruxelles-ului, uitînd de rezolvarea problemelor interne, inclusiv inflația și corupția. Rusia, adaugă Trukhachev, nu este tratată foarte bine în România, dar nici Ucraina nu este favorizată acolo. Acest lucru se datorează faptului că țara a primit aproximativ 500.000 de refugiați ucraineni, ceea ce a afectat buzunarele oamenilor, iar românii nu sunt pregătiți să își sacrifice banii pentru a ajuta Ucraina, rezumă expertul” conform ziarului moscovit. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

Nu sunt permise comentariile.

STRTIME=1662721998