Anuntul lui Basescu – un posibil motiv de ingrijorare pentru Romania
0 comentarii / 1418 vizualizări / 27 februarie 2013
Un anunț cu efect de bombă atomică, credem noi, este declarația de azi a președintelui cu referire la decizia de a-și continua cariera politică după expirarea mandatului de șef al statului. Nu că ar fi crezut mulți români că Băsescu se va duce după 2014 la pescuit, ori în croazieră pe mare, cum sugera în dese rînduri; faptul că a făcut-o ACUM, însă, ar putea constitui un motiv de reală îngrijorare.
Dacă Traian Băsescu a decis să anunțe cu un an și mai bine înainte că vrea să revină în politică nu e a bună. În general, personajul e cunoscut pentru manevrele surpriză, cum ar fi înscrierea pe ultima sută de metri în cursa pentru primul mandat de primar ori în în cel prezidențial, impresia dinaintea celui de al doilea că va renunța la candidatură șamd. Era de așteptat ca el să anunțe decizia de a continua după expirarea mandatului ori cu puțin timp înainte, dar cu aproape doi ani înainte, cît mai e pînă la alegeri, e surprinzător.
Dacă a făcut-o, Băsescu a avut un motiv foarte serios. În primul rînd nevoia de a da un semnal urgent. Cui și de ce?
O variantă ar fi către oamenii săi din PDL, partid care se apropie de congres. Anunțul președintelui bulversează și ar putea chiar paraliza negocierile purtate în diverse tabere. Dacă el revine anul viitor, musai să o facă în fruntea unui partid. Fie că va fi PDL, fie că va fi unul nou, există numeroși pedeliști băsescieni care își pot schimba planurile din cauza anunțului prezidențial. Pentru ei, nu s-ar mai pune problema coabitării cu Blaga pentru cel puțin patru ani, ci doar să reziste pînă își termină mandatul Băsescu. La fel de bine, am putea asista la precipitarea lansării unei noi formațiunii, cu un lider provizoriu, care să gestioneze situația pînă la întoarcerea ”regelui”.
Dacă anunțul lui Băsescu a vizat încurajarea acelor pedeliști debusolați, care nu îl vor pe Blaga, dar nu văd nici în Udrea sau Macovei o soluție pe termen lung, atunci ar fi, cît de cît, în regulă.
Mai grav e dacă mesajul prezidențial vizează și, sau mai ales, alte scopuri.
Nu întîmplător, el vine după ieșirile recente și complet neobișnuite ale șefului SRI, George Maior, care avertizează că s-au activat puternic în ultima vreme forțe interne și externe care doresc deturnarea României de la orientarea pro-Vest către Răsărit.
”Vocea Rusiei”, trompeta Kremlinului, a devenit mai activă ca oricînd, cu mesaje apocaliptice care prevestesc revoluții politice, scandalul gazelor de șist ia amploare, la sud de Dunăre cade guvernul în urma unor mari proteste de stradă generate de scumpirea energiei, Ungaria provoacă tot mai tare oficialii români în chestiunea etnică.
Oficiali europeni înspresc, și ei, tonul la adresa României și sunt contrați, în locul unei diplomații abile, cu mesaje nervoase din partea unui Crin Antonescu, spre exemplu.
Eforturile lui Ponta de a se plia pe cerințele euroatlantice încep să fie sancționate nu doar de către liberali ori de Antenele lui Voiculescu, dar și de membri ai propriului partid.
Aceste presiuni, dublate de povara guvernării la vreme de criză, un domeniu în care Ponta nu pare să exceleze, deocamdată, ar putea clătina curînd fie poziția, fie convingerile de dată recentă ale acestuia.
Anunțul lui Băsescu ar putea fi, în aceste condiții, unul atît cu bătaie internă, cît mai ales externă, cu menirea de a da semnalul că va sprijini menținerea României ”pe traseu” nu doar pînă la finele mandatului, ci și după aceea.
Președintele simte că terenul devine de-a dreptul mlăștinos și intervine pentru a liniști lucrurile, pentru a dezminți tot mai desele analize politice care pleacă de la premisa că e un personaj, de acum, expirat și pe cale de pensionare.
O lovitură de calibru, pe aceeași linie, ar putea fi, dacă e să speculăm, intrarea lui George Maior în PSD înainte de congres, cu alocarea unei funcții importante.
Pe de altă parte, anunțul lui Băsescu îi dă frisoane lui Antonescu și pentru că scenariile viitoare lasă loc, din acest moment, și pentru o variantă Ponta-președinte, Băsescu-premier, dacă tot sunt acuzați cei doi de coabitare exagerată.
În orice caz, e limpede că anul acesta vor avea loc evenimente majore și frămîntări puternice, pe fondul unei ofensive a Moscovei în fostele colonii est-europene. Posibil să fie spaima Kremlinului de pierderea formidabilei arme numite Gazprom, din cauza gazelor de șist, posibil să fie și alte interese. Iar debutul acestor evenimente e aproape, odată cu apariția colțului ierbii. Ce s-a întîmplat azi la Mechel Tîrgoviște, combinatul deținut de ruși, e doar un ”preview”. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza