CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arestarea de la Moscova, un avertisment inaintea alegerilor din Moldova?

0 comentarii / 2037 vizualizări / 16 august 2010

Incident diplomatic de proporții: diplomatul român Gabriel Grecu a fost arestat, azi, la Moscova, potrivit anunțului făcut de biroul de presă al serviciilor speciale ruse, FSB, citat de RIA Novosti.

Acesta a fost arestat în timp ce încerca să obţină informaţii militare de la un cetăţean rus. „Ofiţerul român de informaţii externe Gabriel Grecu, care lucra pentru ambasada naţională, sub acoperire, ca secretar I la departamentul politic a fost reţinut de FSB în timp ce încerca să obţină secrete militare de la un cetăţeran rus la 16 august”, a anunţat FSB, citat de Interfax, în pagina electronică. „Materialele de spionaj confiscate de la agent dezvăluie activitatea sa ostilă împotriva Rusiei. O anchetă asupa incidentului este în desfăşurare”, precizează FSB.

Ceea ce este complet neuzual în acest incident este scandalul ”deschis” făcut la Moscova: procedura este că diplomații nu se arestează, ci doar sunt reținuți pentru scurt timp, iar informațiile de acest gen nu sunt făcute publice, totul rezolvîndu-se ”amiabil”, cel mai adesea prin expluzarea diplomatului suspectat de anumite activități oculte. Marea întrebare: de ce a ales Moscova să facă un întreg tam-tam mediatic din arestarea diplomatului român? O ipoteză demnă de luat în calcul cu toată seriozitatea este aceea că Rusia dă României un avertisment tăios, de tip ”stați în banca voastră” înaintea alegerilor din noiembrie, pentru președinția Republicii Moldova. Reamintim că, anul trecut, pro-moscovitul Vladimir Voronin a acuzat România că s-ar fi implicat grosolan în alegerile din 7 aprilie, soldate cu ample manifestații de protest la Chișinău. Scandalul a implicat expluzarea ambasadorului român în Moldova, Filip Teodorescu, refuzul acceptării succesorului acestuia, ca și umilirea publică a consulului Ion Nuică, obligat să demisioneze după un scandal sexual specific KGB. Tot anul trecut, fostul purtător de cuvînt al SRI, Nicolae Ulieru, dezvăluia public, la TV, că în Moldova sunt mai multe servicii secrete românești care au ajuns să se calce pe bătături, inclusiv celebra ”Doi și un sfert”. Peste cîteva săptămîni, în Moldova se va organiza referendumul care va decide în mod cert alegerea șefului statului de către populație și nu de către parlament, ca pînă acum, iar în noiembrie vor avea loc noi alegeri prezidențiale, la care Rusia are handicapul imposibilității pentru Voronin de a mai candida, constituțional, pentru un al treilea mandat.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998