CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Artisti romani care au avut parte de morti tragice

0 comentarii / 10447 vizualizări / 14 iulie 2010

„Nedreaptă”, „neașteptată”, „tragică”, „dramatică”, „zguduitoare”, „strigătoare la Cer”, sunt numai câteva dintre cuvintele, parcă prea modeste, ale jurnaliștilor, pentru a ilustra prematura dispariție a Mădălinei Manole, chiar în ziua în care ar fi împlinit 43 de ani. O serie de colegi de breaslă ai cântăreței, contactați de reporterii nenumăratelor posturi de radio și televiziune de la noi, revin în prim-plan, anunțând că tocmai se pregăteau s-o sune pe cantautoare de ziua ei. O doamnă psiholog asociază moartea Mădălinei cu cea a Laurei Stoica, deschizând o altă rană, încă necicatrizată. Iar o altă cântăreață tocmai trebuia să o întâlnească pe Mădălina, la o cafea, și să mai discute de una, de alta. Numai că, n-a găsit timp, vezi Doamne! și pentru asta…

Strangulată cu firul telefonului

Când pe cerul, tot mai rărit de stele, al lumii artistice românești, se mai stinge câte una, ne vin în minte, involuntar, alte chipuri de oameni ai scenei, rememorăm parcă refrenele lor ucise, ceva din zilele în care sufletele lor au mai bânuit puțin lumea noastră, neîndurându-se să ne părăsească așa curând, când ar mai fi avut atâtea să ne spună.
Pe 1 noiembrie 1989, puțin după miezul nopții murea în condiții violente, strangulată cu firul de la telefon și arsă cu țigara, Mihaela Runceanu. Cu toată dictatura și restricțiile impuse presei, vestea dispariției atrtistei a înfiorat o țară întreagă. Zvonurile din jurul tragediei au îngreunat la vremea respectivă foarte mult mersul anchetei. Profesoara de canto a Mădălinei Manole și-a găsit cu greu liniștea pe lumea cealaltă. Pe data de 2 noiembrie 1989, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, presupusul criminal Daniel Cosmin Ştefănescu este prins şi arestat. A fost condamnat la 25 de ani de puşcărie şi a fost eliberat în 2006 după 17 ani de detenţie.

„Cântec de seară” cu Mihaela Runceanu și Ioan Luchian Mihalea

Ioan Luchian Mihalea a avut parte și el de o moarte groaznică pe 29 noiembrie 1993. La numai 42 de ani, în plină forță creatoare, era ucis în scop de jaf. A doua zi, un cotidian central punea pe prima pagină titlul „Mihalea era homosexual!”. În mod straniu, cei doi mari cântăreți, atât de iubiți de toți românii, înregistraseră împreună, în 1986, un duet intitulat „Cântec de seară”, intens difuzat la radio în acea perioadă. Au avut parte de aceeași soartă.
Tot atunci, pe firmamentul muzicii pop-rock și ușoare românești își făcea apariția o altă stea: Laura Stoica, venită de la Teatrul de Revistă din Ploiești. Era prietenă cu Mădălina Manole și urmase tot Școala Populară de Artă din București, însă la clasa prof. Mirela Vlad. Pe 9 martie, 2006, Laura Stoica avea să piară într-un teribil accident de circulație, împreună cu viitorul ei soț, bateristul Cristi Mărgescu. Era însărcinată, și cu o lună în urmă, înainte de accident, tocmai spusese, într-un interviu, cât de fericită și împlinită se simțea. Un interviu cu o concluzie asemănătoare a dat pe 10 mai a.c. la PRO TV și Mădălina Manole, explicând cât de fericită este cu noua sa familie.

Atenție, se sinucid artiștii!

Unii spun că este nevoie de „mult curaj și de tărie de caracter” ca să-ți iei viața, alții spun că este „o dovadă de lașitate și de abdicare în fața luptei cu greutățile vieții”. Dar cine poate cunoaște durerile și dramele pe care artistul le trăiește în casa sa, între patru pereți? Cert este că față de oamenii obișnuiți, artiștii resimt mult mai greu neajunsurile vieții. Trăiesc necazurile cu aceeași intensitate ca și bucuriile, iar, uneori, sunt nesinceri, știu să-și disimuleze starea sufletească, iar dramele nu pot fi anticipate.
Dintre reprezentanţii celei de-a 7-a Arte de la noi, care au ales să se despartă de viaţă, cunoscut este cazul marelui actor Dumitru Furdui. El era refugiat încă din 1982 în Franţa şi ducea un trai liniştit şi retras. A fost găsit pe trotuarul din faţa blocului său din Paris, unde locuia, la etajul 8. Cauza morţii? Sinucidere.
În primăvara lui 2002, pe 22 mai, fosta mare balerină Irinel Liciu s-a sinucis luând o supradoză de medicamente, la câteva ore după moartea soțului ei, Ștefan Augustin Doinaș. Durerea pierderii celui drag, după 42 de ani de căsătorie, se dovedise o barieră de netrecut.
O altă victimă a depresiei a fost şi actriţa Stela Popescu Temelie din Galaţi care, în anul 2008, s-a aruncat de la etajul 4 al blocului în care locuia, la puţin timp după… afişarea întreţinerii. Actriţa avea de plătit 300 de lei şi se temea că va rămâne fără niciun ban.
În primăvara acestui an, pe 7 aprilie, cantautorul Mircea Dumitrescu, fostul soț al Silviei Dumitrescu, a decis să-și încheie socotelile cu viața. Artistul s-a otrăvit cu lichid antigel.
Nici muzica clasică nu a fost ocolită de o dramă de proporții, dar care s-a stins repede în noianul de vești proaste care sufocă România. Dispariția violonistului Dan Claudiu Vornicelu, considerat al doilea Enescu, a lăsat lumea muzicii culte mai tristă. Din cauza unei decepții în dragoste, artistul s-a aruncat de la etajul 8 al blocului în care locuia, exact în umă cu o lună de zile, pe 14 iunie.

S-au stins prea curând…

Pe 30 octombrie 1992 îşi pierdeau viaţa unii dintre cei mai iubiţi artişti, militanţi ai unirii României cu Basarabia: Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Maşina în care se aflau s-a strivit de un copac în localitatea Coşereni, aflată la 49 de kilometri de Bucureşti. La vremea respectivă moartea cântăreţilor a fost percepută ca o tragedie naţională. Suspiciunile în privinţa accidentului dăinuie până azi, pentru că şoferul şi pasagerul din dreapta au scăpat fără nicio zgârietură.
În data de 16 noiembrie, 2000, murea, la Făgăraş, prin intoxicare cu oxid de carbon, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Laurenţiu Ulici. Omul de litere tocmai participase la o reuniune a scriitorilor. O moarte care a îndoliat lumea iubitorilor de carte din România şi nu numai.
Pe 4 decembrie 2004 se stingea, într-un taxi, în urma unui teribil accident de circulaţie, Teo Peter, basistul formaţiei Compact. Ziua de 16 ianuarie 2009 a adus românilor vestea tragicei dispariţii, după un nefericit accident de ciculaţie, a poetului Grigore Vieru. Evenimentul s-a petrecut în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, orele 1.30, pe traseul R3 Chişinău- Hânceşti- Cimişlia-Basarabească.
De o moarte violentă şi nedreaptă au avut parte şi tânărul regizor Cristian Nemescu şi colegul lui, sound-designerul Andrei Toncu, care au pierit într-un cumplit accident de circulaţie pe data de 24 august 2006, la Podul Eroilor din Bucureşti. (Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998