CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Asemanari izbitoare: Pachetul legilor securitatii – noua ”Vacanta mare” a regimului Iohannis

0 comentarii / 2988 vizualizări / 18 iunie 2022

Pachetul de legi ale securității, care a răvășit România, nu și-a dezvăluit prea mult misterele, nici chiar după ieșirea de ieri a directorului SRI. Cine l-a creat, ce urmărește cu adevărat, cine l-a scurs în presă și de ce șamd. Am opinat deja că scandalul e unul creat artificial în anumite laboratoare și țintește interese politico-electorale. Interesant de punctat, însă, manevra de acum seamănă izbitor cu una de acum doi ani, azi dată uitării, fără ca ea să se fi lămurit. Foarte probabil, tot o manevră politico-electorală, după cum vom încerca să demonstrăm.

Pe scurt, reamintim scandalul legilor securității. În presă este scurs, săptămînile trecute, un pachet de legi ținînd de structurile de forță ale statului, care ar duce la instaurarea, efectiv, a dictaturii militare a serviciilor.
Presa ia foc, societatea ia foc, apar reacții vehemente și din mediul politic, inclusiv din partea președintelui și a premierului, reacționează și marile servicii șamd. Apar delimitări, apar explicații (”Erau doar drafturi”). Nu știm, totuși, nici pînă acum cu precizie cine a făcut acel pachet, de ce l-a conceput în forma respectivă, cine l-a scurs în presă și, per ansamblu, ce se vrea cu el. Era programat să fie adoptat în viitorul apropiat ori ba?

Cam multe întrebări fără răspuns pentru un scandal de asemenea proporții.

Și mai ciudat e că o asemenea temă de anvergură mare e pusă pe tapet într-o situație de maximă criză economico-socială, cu un război în coastă, cu evoluții geo-politice imprevizibile. Era acum momentul să se treacă la schimbarea din temelii a legislației militare?

Scandalul legilor securității seamănă, însă, uluitor cu un alt scandal, izbucnit tot într-un moment de mare criză, în timpul stării de urgență din pandemie.

În aprilie 2020, presa publică un document halucinant, intitulat ”Vacanța mare”, conținînd o așa-zisă strategie guvernamentală de combatere a pandemiei, prin măsuri de o duritate extremă și, cel puțin la acel moment, complet nejustificată.

Exemple de măsuri:

Constituirea Guvernului Anti-Pandemie
Guvernul anti-Pandemie va fi format din cate un membru cu functii de conducere – specialist – din fiecare minister actual
Toate deciziile pe minister se iau si se executa in aceiasi zi.
Toti cetatenii fara locuri de munca active trebuie sa stea acasa 8-10 saptamani.
Ceilalti merg la munca cu un program modificat ca mai sus pe grupe de varsta.
Toti ceilalti cetateni fac curat in case.
Guvernul va asigura tot – dupa principiul „Fiecaruia dupa nevoi”. Altfel spus: costurile cu: Energia electrica, Apa, Canal, Salubrizare, Aprovizionare cu alimente, medicamente, elemente de sanitatie personala vor fi asigurate de Guvern prin lanturile de Malluri etc. Renunțarea la TVR, suspendarea plății taxelor etc.
Persoanele peste 65 de ani: Izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată)
Grupa de vârstă 40-65 de ani: Primesc automat o adeverinţă de lucru cu programul de lucru inscripţionat
Pentru cei de peste 65 de ani – ţinuţi singuri/cu persoane de aceeași vărstă, izolate la fel, în aceeaşi casă – indiferent cum se cheamă conceptul ”casă” – propria locuinţă, locuinţă de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde – instituţionalizaţi prin rechiziţionare de hoteluri etc.
Pentru cei din grupa de vârstă 40-65 de ani: Izolare totală acolo unde este posibil.
Între timp: nu se mai circulă pe stradă necontrolat.

Planul prăvălea apocalipsa peste România, pur și simplu.
La fel ca pachetul legilor securității de azi.

Exista o mică problemă, însă.

”Vacanța mare” fusese elaborat de medicii de la Institul Matei Balș, aparținînd de ministerul Sănătății și condus de medicul Adrian Streinu Cercel.
Conform dr.Catalin Apostolescu, purtatorul de cuvant al Institutului ”Matei Balș”, documentul fusese creat cu două luni înaintea apariției în presă, adică în jur de 20 februarie.
„Este un draft de lucru de acum doua luni de zile. A fost intocmit in cadrul Institutului, dar v-am spus, in februarie, si a fost un draft. Pe baza acestui draft si pe baza altor propuneri s-a construit, ca sa zic asa, metodologia de lucru care a fost dupa aceea pusa in vigoare” spune medicul, adăugînd, stupefiant, că institutul nu își asumă mpsurile pe care tot el le făcuse: „Nu, Institutul le-a făcut, nu că și le asumă”.

Mica problemă de care vorbeam e, însă, faptul că la sfîrșitul lunii februarie, nimic nu lăsa să se întrevadă dimensiunea pandemiei.

Pe 26 februarie, Iohannis trăgea presa de urechi că e ”inutil de alarmistă”: ”Reiau apelul la calm pe care l-am făcut și acum două zile, întrucât nu există motive de panică” spunea el.
Pe 27 februarie, Streinu Cercel declara, la Digi 24: ”Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal”.
Și multe alte asemenea declarații oficiale, în acea perioadă.

Pe 11 martie, ONU abia declara oficial pandemia, iar abia pe 22 martie se înregistra primul caz al unui român ucis de coronavirus.

Numai că, ciudat: în timp ce se făceau asemenea afirmații liniștitoare, medicii de la ”Matei Balș” lucrau de zor la marea strategie anti-Covid, de parcă ar fi știut cu precizie milimetrică amploarea pe care urma să o ia pandemia, la o sută de ani de la ultima pandemie de amploare, gripa spaniolă.

Cum se poate explica așa ceva?

Nu știm exact, dar am îndrăzni să emitem o ipoteză.

Documentul de la Balș a fost creat la ordin venit de foarte sus, spitalul fiind în parohia guvernului.
Rostul lui era să fie lansat pe piață la un anumit moment, pentru a justifica și urgenta organizarea alegerilor anticipate, Sf.Graal din acea perioadă a lui Klaus Iohannis și al PNL.

Iată, spre exemplu, o dovadă grăitoare în acest sens: pe 25 februarie, exact în zilele conceperii ”Vacanței mari”, deputatul PNL Florin Roman afirmă, într-o declarație în parlament că amenințarea noului virus trebuie să ducă urgent la anticipate.

”Suntem în faţa unor provocări uriaşe, economice, dar mai ales de sănătate publică, România fiind ameninţată cu apariţia noului Coronavirus. Specialiştii spun că este doar o chestiune de timp până când vor apărea primele cazuri şi în ţara noastră, având în vedere că în Italia, unde există o importantă comunitate de români, putem vorbi despre o creştere exponenţială a cazurilor de îmbolnăviri.
Aşadar, este extrem de important ca acum să dăm dovadă de responsabilitate şi să lăsăm jocurile politice, pentru a putea lua măsurile urgente care se impun şi a putea proteja cetăţenii României! În acest context, apreciez că organizarea alegerilor parlamentare cât mai devreme posibil este o problemă de interes naţional”.

Pe această linie de gîndire, panicarea populației prin aruncarea documentului paranoic ”Vacanța mare” pe piață ar fi ajutat la maxim planurile președintelui și ale PNL.

Motive pentru care documentul nu a mai fost folosit, totuși, în acest scop ar fi multiple. Evoluția evenimentelor la nivel internațional, obligația corelării guvernului nostru cu cele din UE, teama că scandalul produs ar fi fost disecat în presa externă șamd.

Finalmente, Iohannis a fost nevoit să renunțe la visul său drag, al anticipatelor, în luna martie, declanșînd și starea de urgență.

O lună și ceva mai tîrziu, cineva a scurs în presă documentul rămas neutilizat, provocînd un imens scandal. Dacă elaborarea documentului vizase alegerile anticipate, scurgerea lui în presă e posibil să fi vizat alegerile locale și cele parlamentare, mai exact atîrnarea unei pietre electorale de picioarele PNL. Cum documentul viza în special bătrînii, adică electoratul PSD, nu e greu de intuit cine amorsase scandalul.

Nu-i de mirare că Iohannis a reacționat rapid:

„A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină. Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil!”.

Întreaga clasă politică, presa, societatea, au reacționat la fel de dur. Premierul Ludovic Orban l-a demis pe Cercel din fruntea ”Matei Balș”.

Glonțul panicii nu a mai fost tras, în 2020, dar se știe sigur și oficial că el a fost băgat pe țeavă și a avut o anume țintă. Una grea. Cum ar fi alegerile anticipate.

Medicii de la ”Matei Balș”, cu Streinu Cercel în frunte, nu erau atît de nebuni să facă documentul, de care tot ei se delimitaseră, dacă nu ar fi existat interese mari.

La fel cum o țintă vizează și marele scandal de acum al legilor securității. Și aproape cert, tot una politico-electorală. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998