Associated Press, anchetă nucleară: Cum a furat Occidentul mii de copii coreeni ”orfani”
0 comentarii / 2966 vizualizări / 20 septembrie 2024
Agenția Associated Press a derulat timp de luni de zile o mare anchetă, iar concluziile, publicate azi, sunt absolut halucinante: timp de mai multe decenii, SUA, Europa și Australia au adoptat sute de mii de copii sud-coreeni presupus orfani, dar dintre care mulți au fost pur și simplu răpiți din sînul familiilor lor și livrați Occidentului, în cadrul unei mega-afaceri de care aveau cunoștință și guvernele vestice, care realmente o încurajau.
”Yooree Kim a intrat într-o secție de poliție din Paris și i-a spus unui ofițer că vrea să raporteze o infracțiune. În urmă cu 40 de ani, a spus ea, a fost răpită din cealaltă parte a lumii, iar guvernul francez a aprobat acest lucru”, relatează AP într-o anchetă intitulată ”Țările occidentale erau disperate după copii coreeni. Acum, mulți dintre cei adoptați cred că au fost furați”.
”A plîns în timp ce descria anii petrecuți reconstituind totul, împiedicată la fiecare pas să obțină un răspuns la o întrebare simplă: Cum a fost ea, o școlăriță inteligentă, sîrguincioasă, cu părinți cunoscuți pe care îi iubea, documentată ca orfană abandonată în Coreea de Sud în 1984 și trimisă la străini în Franța? Ea crede că guvernul Franței – împreună cu multe alte națiuni occidentale – a permis familiilor să „comande copii prin poștă” prin adopție internațională și nu a făcut nimic pentru a-i proteja.
„Au fost nepăsători”, a spus ea. „Nu au pus niciodată nimic la îndoială. Nu au verificat niciodată de unde sunt. Nu au verificat niciodată dacă părinții mei existau sau nu”.
Kim a fost prinsă într-o mașinărie a adopțiilor care a trimis sute de mii de copii coreeni la familii din Statele Unite, Europa și Australia. Acum adulți, mulți dintre ei au descoperit că documentele de adopție nu erau adevărate, iar încercarea lor de a fi trași la răspundere a depășit cu mult granițele Coreei de Sud și a ajuns în țările occidentale care i-au revendicat.
O investigație condusă de Associated Press a descoperit că aceste guverne au închis ochii la frauda generalizată și, uneori, au exercitat presiuni asupra guvernului sud-coreean pentru a continua să primească copii. Documentele arată că, în perioada de vîrf a adopțiilor din Coreea de Sud, diplomații occidentali procesau documentele ca pe o linie de asamblare, în ciuda dovezilor că agențiile de adopții se întreceau agresiv pentru copii pe care să îi trimită în străinătate, făcînd presiuni asupra mamelor și plătind spitale. Guvernele s-au concentrat pe satisfacerea cererii intense din partea familiilor occidentale disperate după copii.
AP, în colaborare cu Frontline (PBS), a stat de vorbă cu peste 80 de persoane adoptate din SUA, Australia și Europa și a examinat mii de pagini de documente pentru a dezvălui dovezi privind copii răpiți sau dispăruți care ajungeau în străinătate, nume inventate, copii schimbați între ei și părinți cărora li se spunea că nou-născuții lor sunt grav bolnavi sau morți, pentru a descoperi decenii mai tîrziu că fuseseră trimiși unor noi părinți în străinătate.
Consecințele seismice ricoșează în întreaga lume și pun la încercare întreaga industrie a adopțiilor internaționale, care a fost construită pe modelul creat în Coreea de Sud.
În mai, Țările de Jos au anunțat că nu vor mai permite cetățenilor lor să adopte din străinătate. Singura agenție de adopții internaționale din Danemarca a anunțat că se închide, Suedia a oprit adopțiile din Coreea de Sud, iar Norvegia investighează. Elveția și-a cerut scuze pentru că nu a reușit să împiedice adopțiile ilegale. În martie, Franța a publicat o evaluare dură a propriei sale vinovății.
Statele Unite, pionierul acestui sistem și țara care adoptă de mult timp cei mai mulți orfani străini, nu și-a analizat propria responsabilitate, iar unii au întrebat de ce. Departamentul de Stat a declarat că întrebările AP de mai multe luni l-au determinat să înceapă să încerce să reconstituie istoria sa din arhive. O analiză timpurie a constatat că practicile răspîndite în Coreea de Sud la acea vreme „ar fi putut duce la adopții bazate pe documente falsificate”, dar încă nu există indicii că oficialii americani erau conștienți de acest lucru.
Kim crede că guvernele occidentale s-au agățat de ideea că salvează copii nevoiași și au ignorat dovezile care sugerau contrariul. Diplomații străini prezenți în țară ar fi observat cu siguranță că străzile Seulului nu erau pline de bebeluși abandonați și de copii ai străzii, a spus ea. „Am fost comercializați ca un bun de vînzare”, a spus ea. „Au creat orfani falși și au alimentat piața”.
Diaspora adoptivă coreeană de aproximativ 200 000 de copii este considerată a fi cea mai mare din lume. La apogeul său, în anii 1970 și 1980, Coreea de Sud trimitea sute de copii pe lună, mai consemnează AP. (Traducere și adaptare B.T.I.)
foto: AI