CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Atacul lui Crin la Ponta – o manevra atent planificata. Urmeaza concluziile…

0 comentarii / 1656 vizualizări / 19 septembrie 2013

Aparenta liniștire a apelor în interiorul USL determină unii comentatori să creadă că întreaga poveste a fost furtună într-un pahar cu apă, și că, de fapt, nu se dorește ruperea alianței de către niciuna dintre părți. Și totuși, chiar să fi fost complet gratuit atacul recent al lui Antonescu la PSD și al său lider, sau la mijloc există o miză mai mult decît majoră? Răspunsul nostru înclină să fie pozitiv, cum vom arăta în rîndurile de mai jos.

Situația lui Crin Antonescu nu e ușoară înaintea unui an electoral crucial în care face figură de prim rang; simte că trebuie să facă schimbări, pentru că nici prezentul, nici viitorul nu sună prea bine.
Pentru a alege, însă, cele mai bune decizii, candidatul PNL are, însă, nevoie de răspunsuri la cîteva întrebări:

– Ce șanse reale are în calitate de lider al USL?
– Cît de mult se poate baza pe cuvîntul PSD că nu își va desemna propriul candidat, la un moment dat?
– Cît de sigur e că pesediștii l-ar vota, chiar dacă propriul partid nu ar avea un candidat din interior?
– Cît i-ar spori șansele dacă ar forța ruperea USL și declanșarea unei acțiuni pe cont propriu?
– În acest caz, ar fi bine să atace violent foștii aliați, care ar rămîne la guvernare, sau să îi ignore?
– Ar fi recomandat să forțeze demiterea lui Ponta de la guvern, în cazul rupturii USL?
– Există riscul ca grosul PNL să nu agreeze ruperea USL?
– Există riscul ca unii miniștri liberali să rămînă la ciolan, dezertînd din PNL în cazul unei rupturi?
– Este benefică o încercare de apropiere de Traian Băsescu?

Sunt doar cîteva dintre provocările strategice aflate în fața liderului PNL în această perioadă. Pentru a oferi cele mai bune răspunsuri și a lua cele mai bune decizii e necesară cea mai profundă și atentă analiză; miza este mult prea mare pentru a se juca la întîmplare.

Din această perspectivă, recentele atacuri ale lui Crin Antonescu la adresa PSD, guvernului și a lui Victor Ponta, ba chiar a lui Oprescu, pot fi considerate un test nuclear în deșert, în urma căruia se analizează cu maxim de atenție rezultatele și se purcede la interpretarea lor, mai înainte ca bomba să fie folosită pe pielea adversarilor.
Foarte probabil, cîteva institute de sondare și echipe de strategi duduie din toate motoarele, la această oră, furnizînd informațiile atît de prețioase pe baza cărora echipa lui Crin va lua o decizie sau alta, cel mai probabil în cîteva săptămîni.

De cealaltă parte, nici PSD nu lasă impresia că e venit cu pluta pe Bistrița. Reacțiile dure ale multor lideri, în ultimele zile, arată că înțeleg exact faptul că atacurile lui Crin nu se produc pe fond hormonal, ci strict politico-electoral.
Mai mult, un interviu extrem de interesant dat ieri de Vasile Dîncu indică explicit asta: ”cred că a fost o testare a lui Victor Ponta”.

Numai că Dîncu nu e doar un vechi pesedist, un strateg de excepție și un sociolog uns cu toate alifiile, ci și o persoană al cărui mesaj e urmărit cu maximă atenție de poporul pesedist, pentru că se știe că nu vorbește de capul său.

Or, analizînd mesajele lui Dîncu din interviul sus citat, dincolo de interpretarea gesturilor lui Crin, constatăm că se dorește în mod clar enervarea eșaloanelor inferioare pesediste contra candidatului PNL.

Cum speră Dîncu să obțină, extrem de abil, de voalat, acest efect?
Prin cîteva idei pe care lansează în interviu:

– Crin Antonescu a obținut nepermis (”fenomenal”) de mult de la PSD, o paritate de 1-1 cînd raportul real e 2-1 pentru social-democrați.
– Trei sferturi dintre pesediști spun că îl votează pe Ponta fără ca acesta măcar să își fi anunțat candidatura
– Crin Antonescu are un scor de numai 30% în sondaje, deși e singurul candidat anunțat pînă acum, iar potențialul de creștere e de maxim 37%
– Prefecții, miniștrii și cei din administrația publică, de la PNL, ar putea să nu fie încîntați de ruperea USL din cauza lui Crin
– Antonescu l-a atacat pe Ponta în același timp cu Băsescu, dînd PNL mesajul că ar putea avea o soluție alternativă la PSD, deși USL a venit la putere cu un mesaj anti-băsescian
– Crin s-a declarat contra proiectului de lege privind exploatarea Roșiei Montane după ce 11 miniștri liberali votaseră proiectul în guvern fără să crîcnească
– Crin are un partid de numai 20% pe care se bazează ferm să cîștige prezidențialele, în timp ce PSD are dublu, plus că partidele mici se vor aduna în jurul celui mai mare, pentru că îl creditează cu prima șansă
– Electoratul maghiar e mai apropiat de Ponta decît de Antonescu
70% dintre români consideră, în sondaje, că aportul unui partid e foarte important pentru cîștigarea prezidențialelor
– Crin are șansa de a performa doar prin discurs, Ponta are pîrghiile guvernamentale (în traducere, posibilitatea de a oferi pomeni electorale)
– În cazul ruperii USL, șansele lui Crin scad, nu cresc
– Pentru a vota candidatul altui partid, poporul pesedist are nevoie să fie convins, motivat, că e bine să facă asta, iar ultimele atacuri ale lui Crin zguduie această motivare

În fine, mai punctează Dîncu în interviu, ca un fel de finit coronat opus al mesajului pentru pesediști, ”sunt sigur ca PSD se va mobiliza puternic la vot dupa un deceniu in care nu a avut sef de stat la Cotroceni”. Accentul pus în exprimare pe PSD, nu pe USL, spune multe.
În concluzie, soarta USL se va decide, foarte probabil, peste cele cîteva săptămîni necesare analizelor făcute după atacul lui Antonescu, cînd fiecare formațiune va ști mult mai bine cum stă situația în teren. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998