CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Augustin Zegrean, prea-plecatul supus al Mariei Sale, Traian

0 comentarii / 1804 vizualizări / 17 iunie 2010

Noul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, este cunoscut drept unul dintre cei mai devotați oameni ai lui Traian Băsescu, și asta nu doar pentru că a fost senator și deputat democrat, de-a lungul timpului. Pozițiile sale au atins culmea slugărniciei, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos, iar numirea sa în importanta funcție este, profesional vorbind, în contradicție cu neconstituționalitatea flagrantă a, poate, singurei sale inițiative legislative importante, ca parlamentar.

Zegrean a fost trimis de Băsescu la Curtea Constituțională cu exact o zi înaintea celebrei suspendări din funcție, în 2007, ceea ce i-a asigurat proaspătului judecător cadrul perfect pentru un start în forță. Astfel, el a opinat imediat, în presă, că președintele nu poate fi suspendat din funcție decît pentru fapte comise în timpul mandatului, ceea ce ar însemna, teoretic, că Băsescu putea comite fără probleme un asasinat în campania electorală că tot nu ar fi trebuit să dea socoteală.
„Au inceput sa il acuze acum pe presedinte pentru fapte pe care le-a comis in liceu, in scoala, in gradinita, in facultate. Chiar daca ar fi reale, acestea nu sunt motive de demitere. Presedintele poate fi demis, poate fi suspendat numai pentru fapte comise in timpul exercitarii mandatului. Tot ce se spune ca s-ar fi intamplat inainte de aceasta nu are absolut nicio legatura, scoate demersul din legalitate si il duce in politica, in derizoriu, il duce oriunde in alta parte, dar in niciun caz nu este un demers legal”, spunea Zegrean, într-un interviu care a făcut ceva vîlvă la vremea respectivă. El adăuga, netulburat: „Toate povestile acestea, care se spun acum, cu flota si cu mai stiu eu ce, au fost avute in vedere de popor cand l-au votat. Stiau de povestea cu flota cand au votat in 2004, oamenii au stiut toate lucrurile astea. Iar povestea aceea cu colaborator al securitatii, ati vazut ca CNSAS a spus ca nu poate sa ia in considerare astfel de reclamatii. Deci, CNSAS este cel care da verdicte in acest domeniu”.

Tot Zegrean era profund îngrijorat de posibilitatea fraudării referendumului din 19 mai, cu ajutorul urnelor mobile și al persoanelor plecate în străinătate, – ceea ce ar fi avut ca rezultat eliminarea definitivă a lui Băsescu de la Cotroceni – și făcea apel public la corectitudine din partea oficialilor din secțiile de votare. În fine, aceleași Zegrean susținea, acum trei ani, nici mai mult, nici mai puțin decît că membrii comisiei parlamentare care a avizat suspendarea lui Băsescu ar trebui anchetați pentru că și-au permis să îl acuze pe acesta de săvârşirea unor fapte penale. „Să spui că preşedintele se face vinovat de săvârşirea unor fapte penale este foarte grav şi cred că membrii acestei comisii ar trebui să fie cercetaţi, şi nu preşedintele României” declara el presei. De dragul lui Băsescu, Zegrean se disocia fără probleme de colegii parlamentari.

Zegrean a mai sărit în ajutorul președintelui și în 2008, cînd colegii săi de la Curtea Constituțională au decis că președintele nu poate da aviz de urmărire penală pentru miniștrii-parlamentari, el susținînd că, în acest mod, lui Băsescu i se îngrădesc atribuțiile. El a făcut notă discordantă față de decizia celorlalți judecători, afirmînd că decizia lor s-a îndepărtat de litera și spiritul Constituției. De dragul lui Băsescu, Zegrean se disocia, iată, și de colegii judecători.

Numai că exact încălcarea Constituției i-a fost reproșat, pe vremuri, parlamentarului Augustin Zegrean, autor al unui proiect de lege care a făcut valuri cît casa. Mai precis, în 2007, în colaborare cu alți doi democrați, Zegrean a inițiat o lege care propunea ca Biserica Greco-Catolică să nu primească înapoi în totalitate bunurile confiscate pe vremea comunismului, instituind criterii de despăgubire de-a dreptul aberante. Proiectul de lege încălca vehement Constituţia şi nu a trecut de Camera Deputaţilor, mai ales că PD nici nu deţinea majoritate. Din fericire pentru democrat-liberali, dacă PDL decide, acum, să reia inițiativa respectivă, cel puțin la Curtea Constituțională are garanția că lucrurile vor merge șnur. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998