CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Autodeconspirari fierbinti: cum s-a ”smenuit” Justitia in mandatul lui Basescu

4 comentarii / 4365 vizualizări / 5 mai 2015

Traian Băsescu a făcut dezvăluiri spectaculoase luni, în cadrul unui interviu dat adevarul.ro, în care, fără să vrea, a confirmat zicala din bătrîni ”cine seamănă vînt, culege furtună”. Altfel spus, fostul președinte a prezentat, în premieră, adevărul despre numirea celor doi arhangheli ai anticorupției, Morar și Kovesi, prin metode care au încălcat și Constituția, și bunul simț și care lasă, chiar, loc pentru speculații extrem de grave.

Pînă luni la prînz, despre Morar și Kovesi s-a știut, oficial, că au fost propuși fostului președinte, în anii 2005-06, de către Monica Macovei, pe atunci ministru al Justiției, iar Traian Băsescu i-a acceptat și le-a semnat numirile la șefia DNA și a Parchetului General.
De ieri, istoria se scrie altfel: nu Macovei, ci Băsescu însuși i-a ales pe cei doi, fosta ministresă jucînd doar rolul de acoperire:

”Am văzut competiţia asta, cum i-a descoperit dânsa” a dezvăluit Băsescu. O să vă spun adevărul gol-goluţ. Pe aceaşi principiu, că trebuie să găsim oameni independenţi, a funcţionat şi ideea de numire a procurorilor. Despre Daniel Morar, nu ştiam ce ştie doamna Macovei, dar eu ştiam că exista un procuror care arestase un membru PD, în timp ce PD era la guvernare. Nu-i ştiam numele, ştiam doar numele fostului senator PD. M-am interesat la partid, la cei de la Cluj, şi mi-au spus: Daniel Morar. Am spus că omul ăsta poate da o şansă şi poate fi o garanţie de independenţă pentru că are în palmaresul lui arestarea unui membru marcant al PD. Am plecat de la premisa că nu poate fi suspectat că este omul PD. Pentru mine a fost foarte important ca Justiţia, Parchetele, pe urmă şi serviciile secrete, să fie cu oameni care să nu poată fi puşi la îndoială din punctul de vedere al unei eventuale slugărnicii faţă de PD. Am aflat cum îl cheamă pe procuror, am sunat-o pe doamna Macovei şi am rugat-o să aibă în vedere şi acest nume, în propunerile pe care le face(…)
Povestea cu numirea doamnei Kovesi este mai interesantă. Măcar aici aveam un reper. Am pus problema procurorului general ştiind ce era la acea vreme în Parchetul General. Am spus că trebuie să găsim un procuror care să nu poată fi suspectat de legături cu ce era până atunci prin Parchet, cu jocuri, cu dosare. Am cerut o situaţie cu toţi procurorii-şef de serviciu din ţară: procurori DNA şi procurori DIICOT, plus alţi procurori (…)Am cerut datele despre toţi procurori: vechime, dacă au dosare care au avut succes în instanţe. Mă uitam să fie foarte tineri pentru că aveam problema cu elefanţii din Parchetul General. Codruţa Kovesi a avut toate datele. Era femeie şi eram pornit pe promovarea femeilor, avea 33 de ani, fusese sportivă(…) Nu avea ea o bibliotecă de dosare reuşite, dar ce făcuse, două, trei, cinci, dosare, nu mai ţin minte, fuseseră dosare care nu au fost infirmate în instanţă. Şi atunci am spus: este tânără, nu are legături cu generaţia elefanţilor din Parchetul General, asta este soluţia. I-am propus-o doamnei Macovei, şi-a făcut verificările de rigoare şi mi-a propus-o. A trecut şi prin CSM şi asta a fost”.

Și acum, să analizăm, pe scurt, faptele: conform președintelui, pentru postul de Procuror General în noua eră anti-corupție a fost ales un personaj, Kovesi, cu performanțe profesionale mai degrabă modeste, (”Nu avea ea o bibliotecă de dosare reuşite…”), dar cu avantajul că era tînără, femeie și baschetbalistă. Repetăm, această caracterizare nu ne aparține, ci e făcută de cel care a ales-o personal pe procuroare, încălcînd inclusiv Constituția.

În ce privește postul secund, de procuror-șef al DNA, situația e mult mai gravă. Asta pentru că atuul invocat de Băsescu, arestarea de către Morar a unui lider democrat, e, de fapt, călcîiul lui Ahile pentru magistrat. Cum se știe, arestatul Liviu Ciupe, fost senator PD, a fost declarat nevinovat în patru procese instrumentate de Morar și a primit 1,5 miliarde de lei despăgubiri, din banii contribuabililor, pentru cele 4 luni de arest preventiv nejustificat, timp în care mama sa a murit de inimă rea. Morar a mers pînă la a-i interzice lui Ciupe să participe la înmormîntarea mamei sale.

Marea întrebare: cum să invoci un eșec dezastruos, care ar fi trebuit să încheie cariera de procuror a lui Morar, pentru a justifica, dimpotrivă, mega-promovarea respectivului personaj?

Nu cumva explicația reală stă în altă parte?

Într-un interviu dat Hotnews în 2005, Liviu Ciupe declara, textual, despre Daniel Morar: „Acest om a bagat in puscarie oameni nevinovati actionand la comanda”.

Să fi acționat Morar la comandă cînd l-a arestat pe Ciupe și dacă da, în folosul cui?

Un răspuns precis nu ne e la îndemînă.

Un lucru e cert, însă: Ciupe a fost arestat într-o perioadă acoperind sfîrșitul anului 1999 și începutul anului 2000. Exact perioada cînd, în PD, începuse o mare rearanjare a taberelor politice, în condițiile în care mulți democrați începuseră să se sature de domnia fără de sfîrșit a lui Petre Roman și erau interesați să încerce și alt lider. (La începutul lui 2000 se declanșase și un val de demisii importante din PD, în frunte cu Victor Babiuc, Cazimir Ionescu, Octavian Știreanu, Radu F.Alexandru, George Șerban etc) Acel lider era Traian Băsescu, iar momentul, proiectat din timp pentru asaltul contra lui Roman, era imediat după alegerile prezidențiale din 2000, cînd era aproape cert că Roman nu va lua cine știe ce rezultat.
Roman era, însă, o nucă greu de spart, pentru debarcarea lui era nevoie ca PD să fie atacat și zguduit și din exterior, pentru a se contura imaginea de partid politic conflictual și izolat, în special în raport cu proprii aliați. Ceea ce s-a și întîmplat, prin intermediul unor lovituri administrate de liberalii conduși de ministrul Justiției, Valeriu Stoica, cel care, conform legii de atunci, numea în funcție toți procurorii-șefi din țară.

Arestarea lui Liviu Ciupe, vicepreședinte al PD Bistrița și mîna dreaptă a baronului Ioan Oltean, s-a produs, reamintim, în urma unui denunț introdus de prefectul liberal al județului, Dorin Popescu.
Pentru PD, arestarea lui Ciupe a fost o lovitură cumplită de imagine, care s-a suprapus peste alte scandaluri majore ale momentului, inclusiv în interiorul coaliției de guvernare, care îi includea pe democrați și unde Băsescu juca rolul de prim agitator, prin acțiunile și declarațiile sale.
Toate aceste evenimente au șubrezit, finalmente, poziția lui Roman, după alegeri fiind convocat, la mare luptă, un congres extraordinar care l-a adus pe Băsescu la cîrma PD.
Ulterior, Băsescu și Valeriu Stoica și-au dat mîna și au creat ADA, alianța care l-a făcut președinte pe primul. În cele din urmă, Stoica a sfîrșit prin a forța fuziunea cu PD, el însuși devenind membru al acestui partid.

Nu e exclus, deci, ca Daniel Morar să fi acționat, într-adevăr la comandă, arestîndu-l pe Ciupe pentru a lovi în imaginea lui Petre Roman, un lider incapabil să-și apere oamenii în fața justiției. Demersul venea la doar cîteva săptămîni după altă arestare celebră, a prefectului PD de Brașov, Ioan Opriș, care produsese indignarea profundă a lui Băsescu: ”Puteam sa fim avertizati ca va fi arestat prefectul, ni-l schimbam din vreme, puteam sa stim de ce”.
El mai spunea, într-o ședință cu liderii PD. ”Deci, mie mi-a spus Dudu (ministrul de Interne n.n.), zice, bai Traiane, iti dau cuvantul meu de onoare ca n-am stiut nimic. Si atunci am spus, zic, domnule, cine dracu putea sa le tina spatele pentru asa o nemernicie, sa arestezi un prefect, care nu fuge din tara pentru o chestie de asta?” .

Interesant, azi, fostul președinte se declară impresionat de curajul procurorilor care arestau pediști în 1999, pe atunci era, însă, indignat de nemernicia lor…

Dincolo de asta, însă, devine limpede de ce, ulterior, Băsescu i-a întors serviciul lui Morar, numindu-l șef al DNA.

”Am inteles din surse sigure ca este sustinut puternic chiar de catre ministrul Monica Macovei. Ideea este ca o persoana cu influenta l-a propus pentru aceasta functie” mai spune, în interviul din 2005, Liviu Ciupe.
O informație corectă, și care e decriptată pe deplin abia azi, cînd am aflat, în fine, și cine a fost persoana ”cu influență”: Traian Băsescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Nu doar ca Morar i-a intors serviciul! Prin numirea acestuia ca sef al DNA s-a asigurat de o sluga credincioasa intr-o functie din care isi putea ataca mortal adversarii politici cu care avea rafuieli de incheiat, in drumul sau spre suprematie! Reteta a fost aplicata in multe cazuri, dupa acelasi tipic. Trebuia doar gasit un neica-nimeni in drum, avid de bani si santajabil.

  2. Basescu clacase, dar si-a revenit din socul emotional „Elena Udrea”. In conecinta, si-a stabilit obiectivul: preluarea conducerii opozitiei. Nu intamplator a renuntat la atacurile la Kovesi si DNA. De asemenea, nu intamplator le evoca pe Monicai Macovei si Renate Weber. In curand, se va pupa bot in bot cu Alina Mungiu-Pipidi. Se va impaca si cu „Pufulet”(Adriana Saftoiu). Va incepe operatiunea „linge clanta la ambasade”. De ce are sanse Basescu sa devina „opozitia”? Fiindca vechiul PNL este condus de instinct si de prosti, nu de logica. Pentru talpa „liberala”, Ponta si PSD-ul, care le-a adus cele mai mari performante electorale si politice, reprezinta dusmanul absolut, in timp ce Basescu, care a fost la un pas sa-i extermine politic, este frecventabil, uneori simpatic. Daca mai adaugam „calul troian” reprezntat de Blaga si PDL-ul din „noul PNL”, rezulta, fara dubii, ca Basescu ii va incaleca pe prostii liberali foarte curand. In consecinta, din 2016, va urma un nou balamuc in Romania, Ciresica, poze cu maimuta pe faleza si „Sa traiti, bine!”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998