Avertismentul DNA: Noile Coduri penale ingroapa anti-coruptia
0 comentarii / 1594 vizualizări / 30 ianuarie 2014
DNA susține că prin intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor noilor coduri există un risc major ca eficiența investigațiilor în cauzele de corupție să fie semnificativ diminuată.
„DNA își exprimă deosebita îngrijorarea privind intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor noului Cod penal și ale noului Cod de procedură penală la 1 februarie 2014, situație în care există un risc major ca eficiența investigațiilor în cauzele de corupție să fie semnificativ diminuată”, se arată într-un comunicat al DNA transmis Agerpres.
Sursa citată menționează că intrarea în vigoare a noului Cod penal în forma actuală ar înlătura răspunderea penală a unor persoane acuzate de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave, arătând că aceste fapte sunt sancționate în prezent cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar în noua reglementare — cu închisoare de la unu la 5 ani, astfel încât termenul de prescripție se va reduce de la 15 la 5 ani.
„Având în vedere că multe înșelăciuni comise în dauna statului, precum cele săvârșite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate, sunt identificate după mulți ani de la săvârșire, prevederea din noul Cod penal va împiedica tragerea la răspundere a autorilor unor asemenea fapte. Aplicarea normelor de drept penal se face în considerarea principiului legii mai favorabile, astfel încât intrarea în vigoare a textului în această formă chiar pentru o singură zi va determina încetarea procesului penal în cauze având acest obiect”, se spune în comunicat.
Din estimările DNA, 12 cauze aflate pe rolul instanțelor sunt în situația de a fi închise în cursul anului 2014, iar 23 în cursul anului 2015, ca urmare a micșorării limitelor de pedeapsă reglementate de noul cod, iar în 64 de dosare aflate în curs de urmărire penală la procurorii anticorupție urmează să se împlinească termenul de prescripție a răspunderii penale din același motiv.
Totodată, susține DNA, persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave vor beneficia de aplicarea legii mai favorabile și de reducerea obligatorie a pedepsei la 5 ani de închisoare.
Comenteaza