CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avertismentul SRI in scandalul gazelor: Rusia ar putea ocupa Insula Serpilor

16 comentarii / 8228 vizualizări / 1 iulie 2018

În plin scandal al legii offshore privind exploatarea de către americani a gazelor din Marea Neagră, SRI livrează un duș rece, avertizînd că Rusia ar putea încerca anexarea Insulei Șerpilor, după modelul Crimeei, ceea ce ar însemna să pună mîna cu totul pe resursele energetice românești.

Acum cîteva săptămîni, un avion Antonov An-26 al Forţelor Navale ucrainene ar fi depistat o navă militară rusă dotată cu sisteme de rachete în Marea Neagră, în apropierea Insulei Șerpilor, ceea ce a dus la trimiterea în zonă de avioane de recunoaştere ucrainene, pentru urmărirea navei suspecte.

Administrația Putin a dezmințit informația. Dar, temerile rămîn.

Iar SRI o spune pe șleau, într-o analiză publicată în ultimul număr al revistei Intelligence despre gazele din Marea Neagră.

”Bazinul Mării Negre are un rol esenţial pentru poziţia strategică a României, nu numai pentru că reprezintă un coridor de transport trans-continental, care leagă Europa de Asia şi de Orientul Apropiat, ci şi pentru că pe platforma continentală a ţărilor riverane de la Marea Neagră au fost descoperite importante zăcăminte de petrol şi gaze.
În afară de resursele energetice din Marea Neagră, România deţine şi infrastructuri în domeniul naval şi petrolier, având rafinării, platforme de foraj şi de extracţie, importante infrastructuri maritime comerciale şi forţe militare care pot juca un rol deosebit în noua arhitectură geopolitică şi strategică euro-asiatică(…)

Din punct de vedere al aprovizionării cu energie, un factor de risc pentru comunitatea europeană îl constituie un eventual blocaj al Strâmtorii Bosfor. Această situaţie ar genera costuri suplimentare pentru rutele ocolitoare, dar şi întârzierea în livrarea resurselor energetice necesare atât în industria energetică cât şi în domeniul transporturilor din Uniunea Europeană.

Din aceste considerente, explorarea, dezvoltarea şi exploatarea ţiţeiului şi gazelor naturale de pe platforma continentală românească a Mării Negre constituie o sursă alternativă de aprovizionare a Europei cu resurse energetice, dar şi un factor de stabilitate pentru Uniunea Europeană. Europa îşi poate reduce, astfel, dependenţa de sursele externe” se afirmă în analiză.

”Un potenţial risc pentru România ar fi anexarea Insulei Şerpilor de către Rusia”

Există, însă, și probleme, deloc mici.

O spune tot SRI: ”Regiunea Mării Negre nu prezintă garanţii de securitate, dinamica politico-economică fiind în continuă transformare(…)
Odată cu preluarea controlului asupra Peninsulei Crimeea (situată la o distanţă de numai 230 km de frontiera cu România), Federaţia Rusă a preluat indirect, prin intermediul „Republicii Crimeea” şi controlul asupra resurselor energetice din zonă.
Un potenţial risc pentru România, în cazul în care ar activa pe cont propriu şi nu ar face parte din formatele bilaterale şi multilaterale din regiune, ar fi anexarea insulei Şerpilor de către Rusia, după modelul Peninsulei Crimeea. Acest lucru ar avea ca şi consecinţă încălcarea Deciziei Curţii de la Haga cu privire la insula Şerpilor care a fost disputată în trecut de România şi Ucraina. Potrivit unui astfel de scenariu Rusia ar putea emite, ulterior, pretenţii asupra zonei economice maritime din proximitatea României, în zonele de explorare şi exploatare a resurselor energetice care conferă un plus de independenţă energetică.
Evoluţiile geopolitice recente plasează România în zona de confruntare a intereselor principalilor actori, inclusiv în domeniul activităţii informative” se mai arată în document.

Soluția de contracarare a unui asemenea plan rusesc?

”Mijloacele principale de asigurare a securităţii energetice internaţionale sunt acordurile bilaterale privind asigurarea securităţii reciproce, intrarea statelor în alianţele multilaterale, organizaţiile internaţionale mondiale, structurile şi instituţiile regionale pentru menţinerea securităţii, demilitarizarea şi democratizarea ordinii politice internaţionale şi instaurarea supremaţiei dreptului în relaţiile internaţionale.” punctează SRI

Ceea ce, în traducerea mesajului serviciului de informații, ar putea însemna următoarele: or avea americanii pretenții cam mari în materie de redevențe și de alte chestii fiscale ținînd de exploatarea de gaze, dar fără prezența lor în zonă am putea pierde rezervele cu totul, în favoarea rușilor. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. psd doreste ca rusii sa ocupe insula serpilor. psd vrea ca rusia sa ocupe Romania. De ce? pentru ca psd e o mafie tradatoare de tara. care va fi inlaturata de justitie in curand. si psd va dispare definitiv in cosul de gunoi al istoriei. elevii vor invata ca psd ca partid a reprezentat interesele rusiei si a fost o clica fanariota care a tinut Romania in saracie si subdezvoltare 30 de ani.

  • iar ai aparut șerpe? alta poezie mai ai, in afară de cea cu pesedeul rusesc, bolșevic nazist ordinar? păcat că mumă-ta n-o renunțat la tine, avorton securist…

   • bai, gunoi uman, psd-ul tau platit de rusi baga bani ZERO in autostrazi, poduri, electricitate , gaze , cale ferata. toti bani ii consuma psd-ul ca sa isi umple conturile, bai, vierme, bai, maimuta.

    • Cialoș băga bani în multinaționale și în firmele SRI. Hai, mergi de prostește proști, aici te dai degeaba cu capul de asfalt.

 2. Văleu! România trebuie să lupte cu toate forțele sale ca Insula Șerpilor să rămâna în posesia Ucrainei și gazele în posesia americanilor.

 3. Oho-hoooooo…….
  Propaganda ‘partenerului strategic’ s-a dezlantuit!!! Forteaza inghetarea unor redevente de cac*t, pe termen infinit, iar pe din dos, ne-o ‘arata’ pe nefericita de Lulutza drept sperietoare, in caz ca ne da prin cap sa ne luam soarta in propriile maini… Bun plan!

  Totusi, daca analizam la rece aceste extrase prezentate ca fiind din ‘marea’ revista Intelligence a SRI, si daca aceste extrase apartin intr-adevar SRI, atunci stimati cetateni este sigur ca platim degeaba o shleahta de generali facuti la ‘apelul bocancilor’ care nu sunt in stare de nimic altceva decat sa execute intocmai si la timp ‘comenzile’ primite, exact ca niste lautari de mana a saptea carora orice betiv le comanda o melodie iar ei se executa imediat…

  Sa vii tu SRI, in anul 2018, cu un partz rasuflat despre „demilitarizare”, despre „democratizarea ordinii politice internationale”, despre „suprematia dreptului” si alte perle si panseuri de acest tip, da adevarata masura a cretinismului celor care lucreaza si a celor care produc aceasta revista inutila si lipsita de continut real si adecvat timpurilor pe care le traim. Un fel de „sa fie bine, ca sa nu fie rau”.

  Daca schimbam putin semantica in extrasele prezentate, ajungem fara nicio dificultate la discursurile tovarasului N. Ceausescu, care ‘musteau’ de platitudini si imbecilitati in perfecta consonanta cu mizeria de articol aparut in anul 2018 intr-o fitzuica de cac*t, pe care tot noi o platim, cetateni, din taxele si impozitele noastre.

  Realizati, cetateni, cam ce oameni lucreaza in SRI??? Va dati seama ca astia pentru doi lei ar vinde-o si pe mama lor???

  Cand oare, SRI va fi capabil sa publice in pretinsa ‘mare’ revista articole reale, analize serioase, IN BENEFICIUL poporului care le plateste solda?!?

  Era greu sa se faca o analiza de catre SRI din care sa rezulte cu claritate un lucru atat de simplu: „Romania a descoperit niste rezerve (mari sau mici) de hidrocarburi in Marea Neagra. Noi, SRI, prin directia noastra de analiza si sinteza, opinam ca, justificat de pretul scazut al resurselor, atat in prezent cat si in previzionarea sa pe termen scurt si mediu, Romania ar proceda intelept si in folosul sau si al poporului sau daca ar amana trecerea la exploatarea acestor resurse pe un termen de min. 15-20 de ani. Astfel, pe langa o ‘zestre’ clara si identificata, Romania ar putea sa isi formeze parghii de politici economice internationale pe care sa le actioneze la momente de oportunitate ce se vor ivi in viitor, avand in vedere si faptul ca diminuarea rezervelor pe plan global va conduce inevitabil la o majorare a pretului acestora in viitor”.

  Dar e mai simplu sa prosteti poporul care iti plateste leafa ca vin ba rusii, ba turcii, ba chinezii, ba oricine, drept pt. care cel mai bine este sa ne dam chilotii jos de bunavoie in fata partenerului strategic american.

  CAT DE GRETZOS…

 4. Desi Insula Serpilor a a fost teritoriu romanesc, acest aspect nu intereseaza marile puteri.

  Romania a cedat Ucrainei, pe timpul regimului Constantinescu, Insula Serpilor cu siguranta la recomandarea „partenerului strategic”.

  Daca „partenerul strategic” se va intelege cu Putin, tinand cont de relatiile in curs de inghetare cu Uniunea Europeana, Rusia poate ocupa fara nici o grija Insula Serpilor fara a da doi bani pe ce zice Romania.

  • Pe noi intodeauna ne-a tradat ”partenerul strategic” – germania lui Hitler le-a dat Rusilor Basarabia si ungurilor Transilvania. Am miscat noi atunci in front? nici vorba. Am navalit peste rusi si unchiul meu care a cazut prizonier la Stalingrad, se batea pe acolo pentru ca voia Transilvania inapoi dela….rusi. Asa stia el saracu – ca rusii le-a dat ungurilor Ardealul. Tata mi-a povestit ca tarziu de tot a fost convins ca nu rusii au cedat Ardealul ungurilor si a murit cu amaraciunea ca a lupta vreo trei ani degeaba, aliat cu dusmanul si a mai stat si prizonier vreo 3 ani degeaba. Acum repetam, prostia. Povestea asta cu ”aliatul strategic” este repetarea aliantei cu Germania lui Hitler. De ce ne trebuie astfel de aliante daca suntem memebri NATO?

 5. Ce harneala de doi bani are sri ul lu peste. Astia vor sa le dam gratis americanilor gazele, eventual sa ne rugam chiar de ei sa le exploateze…

 6. Alt basm (slab) marca SRI… Ehei, dacă aveau un Creangă, un Ispirescu, ieșea într-adevăr ceva bun…

 7. Un bla-bla-bla penibil, in stilul doctoratelor de la SRI…Intr-o limba de lemn desavarsita , se lanseaza o colectie de imbecilitati si truisme demne de marii „ganditori” Maior, Coldea si Fota.Scopul este de a justifica cedarea de catre Romania a rezervelor de gaze din Marea Neagra catre „investitorii strategici” chipurile, pentru a ne apara de rusi!Pe rusi ii doare in cot de Romania, la fel si pe partenerii strategici care nu urmaresc decat sa „mulga” si ultimele resurse naturale pe care le mai avem…

 8. Avand in vedere presiunile enorme care se exercita asupra Romaniei, atat de la nivelul Uniunii Europene cat si din partea partenerului strategic american, referitor la exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagra, consider ca se IMPUNE declansarea imediata a procedurilor de REFERENDUM NATIONAL pe aceasta tema.

  Clasa politica dezastruoasa pe care Romania o are la acest moment, nu poate face dovada bunei-credinte in actiunile sale pe tema atat de sensibila aflata in discutie, astfel incat doar poporul se poate exprima, in mod democratic si suveran, pe o tema care va influenta nu doar viata noastra ci si cea a copiilor nostri.

  O initiativa cetateneasca in acest sens este nu doar de bun simt ci este de-a dreptul OBLIGATORIE.

 9. […] notă din gazeta de perete a SRI, interceptată de inpolitics.ro, vehiculează un scenariu de tot bau-baul: rușii ar fi pregătiți să invadeze Insula Șerpilor […]

 10. Și care ar fi diferența? Ori că le donăm americanilor, ori că ni le iau rușii, SRI-ul tot va avea buget majorat.

 11. Pare un articol de manipulare a publicului. Concluzia este ca e bine ca aceste resurse energetice sa fie exploatate de Exxon & Co. Cu un „profit” de 16 mld dolari pentru romani, aparent.

  Insa, se stie foarte bine ca neo-conservatori americani, gen Dick Cheney, Richard Pearl, Wolfowitz, etc. au devenit CEOs ai unor companii precum Exxon. Adica, dintr-un post guvernamental, intr-unul corporatist, cu salarii de milioane dolari pe an.Complexul militar-industrial-energetic primeaza in SUA si pe plan extern.

  Oricum, resursele energetice din platforma Marii Negre valoareza mult mai mult decat cele 16 mld dolari. Ca Romania nu are logistica si infrastructura de transport a gazelor? Da, adevarat. Atunci, sa ramana aceste resurse unde sunt acum pentru inca 100 de ani cel putin pana ce Romania isi poate permite exploatarea lor! Fara alte interferente externe. In fond, nici americanii nu isi exploateaza propriile resurse energetice ci pe cele ale altor tari…De aici, si haosul politico-economic si militar-Intel din Levantul apropiat tarii noastre.

 12. Securitatea patriotica se pricepe sa bage la inchisoare pe cine pune ochii in Romania si ii prinde in ”campul tactic”,ordona ca S.Saideh sa nu conduca guvernul,daca se ocupa indeajuns, strange ”probe”ca Dancila e INALT TRADATOARE ca si asa nu face ce i se spune,etc.,nu de siguranta Insulei serpilor se ocupa.”Inteligente” a lor iar arunca praf in ochi,cum le e obiceiul.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998