CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Basescu are probleme: scandalul Firea ia amploare

2 comentarii / 3076 vizualizări / 17 aprilie 2014

Scandalul declanșat zilele trecute prin atacul președintelui la familia Firea-Pandele ia amploare, confirmînd, prin ultimele evoluții, ceea ce scriam ieri pe acestă temă.

Într-adevăr, PSD a sesizat o oportunitate deosebită de a crea o breșă în armura prezidențială, fapt ceea ce ar putea aduce serioase bătăi de cap acestuia în perioada de pînă la alegeri.

Concret, 175 de parlamentari PSD au transmis azi procurorului general un denunț antibăsescian, în care accentul cade – previzibil – nu pe acuzația la adresa președintelui, ci, indirect, pe clarificarea unei enigme vechi de 10 ani: poate sau nu șeful statului să fie anchetat și judecat în timpul mandatului?

”Mentionam ca noi, parlamentarii semnatari ai prezentului denunt, consideram ca numitul Basescu Traian, care ocupa functia de Presedinte al Romaniei, se bucura numai de imunitatea prev. art. 84 alin 2 din Constitutia Romaniei, care nu il ocroteste in ceea ce priveste viata si afacerile sale private conform principiului egalitatii in fata legii prev. de art. 16 alin 1 din Constitutie, el neputandu-se situa mai presus de lege conform alin 2 al aceluiasi text de lege” se afirmă în text.

Legenda imunității prezidențiale totale nu are acoperire în Constituție, textul acesteia făcînd clar referire la similiarități cu imunitatea parlamentară, așa cum e și firesc, de altfel. Ea este creația unor apropiați ai președintelui, precum Daniel Morar, Laura Kovesi ori Monica Macovei, care au fluturat această idee în cîteva rînduri, mai ales cînd se vorbea de scandalul Flota ori de cel al casei din Mihăileanu. Situația nu a fost tranșată dintr-un motiv foarte simplu: niciun adversar al președintelui nu a forțat o acțiune în acest sens.

Iată, însă, că PSD dă acum semne serioase că vrea să atace pe un front nou: nu suspendare, ci anchetare și judecare, că de condamanre e greu de crezut că putem vorbi sau, cel puțin, nu pînă la alegeri.

Procurorul General Tiberiu Nițu are două variante: fie dă curs cererii PSD de a-l ancheta pe Băsescu la fel ca pe orice alt demnitar, fie apelează la arbitrajul Curții Constituționale.

Or, indiferent cît de politizată ar fi CCR, a decreta public că un președinte nu poate fi anchetat în mandat echivalează cu a stabili că un cetățean român e deasupra legii. Ce s-ar întîmpla dacă numărul mandatelor nu ar fi limitat de Constituție, ar însemna că un șef de stat e scutit de anchetă, teoretic, la infinit?

Și ce s-ar întîmpla, bunăoară, ca exercițiu de imaginație, dacă președintele scoate un pistol și împușcă un ziarist în direct, la conferința de presa? Se duce liniștit în patul lui și se culcă pe motiv de imunitate?

Evident, nicio minte normală nu poate judeca astfel.

Pentru Băsescu, dacă se ajunge la un verdict nefavorabil lui la CCR și e nevoit să ia drumul parchetelor, situația devine mai mult decît neplăcută, în planul imaginii.

E greu să vorbești despre reformă morală și anticorupție cînd tu însuți dai cu subsemnatul la parchet. În plus, dacă se dă dezlegare la anchete, pot ieși de la naftalină și dosare mai vechi.

Miza e mare, de-a dreptul uriașă.

Nici nu e de mirare că primarul Florentin Pandele pare atît de speriat de povestea în care s-a trezit băgat încît recurge la gesturi halucinante.

Pe de-o parte, el refuză – deși victimă principală a amenințării prezidențiale – să depună plîngere. Apoi, se prezintă ca admirator al șefului statului, într-o declarație dată presei(?!!). În fine, adoptă o exprimare, în aceeași declarație, la adresa propriei soții care sugerează în mod clar o oarecare delimitare de demersul acesteia: ”I-am spus doamnei senator Firea de cand s-a infiintat comisia Nana sa nu accepte sa intre in comisie pentru ca sotul doamnei este primar. Puteam sa fiu primar si in cea mai mica comuna din Romania si tot apareau discutii. Paratrasnetul comisiei de ancheta va fi primarul ca presedinte al comisiei funciare. I-am mai spus ca Legea 18/1991 lasa loc la interpretari. Ea nu a ascultat si a urmat linia partidului. Fiind o persoana cu notorietate, notorietatea ei a fost exploatata si a trebuit sa iasa in fata si a fost paratrasnetul comisiei de ancheta”.

Cînd un soț mult iubit vorbește despre soția amenințată și șantajată cu ”doamna senatoare” e ceva în neregulă în Paradis. Printre rînduri, citim că primarul de Voluntari e profund neliniștit și nemulțumit de situația creată de nevastă. ”Acum e ca o minge de ping-pong aruncată peste fileu dintr-o parte în alta” mai spune Pandele despre soție, și e limpede că ”jucătorii” sunt Băsescu și PSD.

Practic, familia Pandele dă semne că abia acum înțelege că a devenit parte a ceva ce poate fi nu o gîlceavă și nici o bătălie, ci un veritabil război politico-electoral.

Unul din care Băsescu poate, efectiv, să aibă enorm de pierdut, iar PSD foarte mult de cîștigat, funcție de evoluția evenimentelor. Dar care poate face și victime colaterale, în frunte cu ghinionistul primar Pandele. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto.realitateatv.net

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. ha,ha,ha, sa zicem ca ai dreptate, bti, si ca basescu va fi anchetat. si? isi termina mandatul, justitia e independenta. ponta ajunge presedinte (doamne fereste!) si cine va fi primul anchetat? ia zi ! ponta, fireste ! hi,hi,hi.

  2. partea vatamata e pandele, nu firea. deci plangerea penala e inutila. prosti mai sunt pesedeii astia!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998