CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu trage rachete in scutul lui Kovesi. Cu implicare americana…

3 comentarii / 4106 vizualizări / 9 martie 2016

Traian Băsescu se chinuie din răsputeri de la o vreme să dea mesaje cît mai clare și mai tăioase către, ori despre Laura Kovesi, iar faptul că ele se îndesesc vertiginos denotă că ceva îl irită pe fostul președinte. Confuzia e sporită de ambiguitatea crasă a mesajelor sale, care sunt cînd pro, cînd împotriva DNA. Deh, probabil așa se întîmplă cînd anumite constrîngeri te rețin de la spune verde în față ce gîndești. Ori ce speri. Și totuși, ce speră Băsescu?

Pe măsură ce se apropie alegerile dar, mai ales, noile investiri la nivelul parchetelor, mesajele lui Băsescu vizavi de Kovesi se întețesc.
Analizate ”la bucată”, ele sunt halucinante.
Fostul președinte face dezvăluiri ori aduce acuzații grave șefei DNA, asta cînd nu o desființează profesional și nu reamintește cît de lejer a acces la șefia parchetelor, doar Gratia Dei, pentru că așa a vrut Marele Lider.
La fel de senin, Băsescu e de părere, public, că Laura Kovesi merită reinvestită la șefia DNA.
Hm.
Cel puțin ciudat.

Sub Kovesi s-au făcut praf marile dosare ale Revoluției, un reproș mai vechi al președintelui.
Anul trecut, tot despre ea spunea Traian că acoperă conducerile Microsoft și EADS în dosarele cu aceleași nume. „Lui Kovesi i-as mai da un mandat, cu recomandarea sa duca lucrurile pana la capat, nu ca la Microsoft, unde nu s-a atins de etajul politic. De ministri nu am mai auzit nimic. S-a ingropat subiectul. Romanii trebuie sa stie ca banii care s-au traficat intre institutiile statului roman nu au venit din cer. Banii acestia s-au dat cu aprobarea celei mai inalte trepte a Microsoft” spunea Băsescu, la România TV, adăugînd că același lucru s-a petrecut și cu EADS.

A trecut un an de atunci, dosarele sunt tot moarte, dar Băsescu încă o recomandă pentru un nou mandat.

La începutul lunii ianuarie, alte mesaje, aproape fățișe: „Vă pot spune un episod care m-a mâhnit cumplit la doamna Kovesi într-un interviu. Îi citesc interviurile cu atenție, ceea ce este mare lucru, asta înseamnă că o prețuiesc. M-a mâhnit o declarație și m-am întrebat: care este mecanismul acestui om. Atunci am zis: atenție! puterea corupe și te îmbolnăvește. A ținut să sublinieze într-o declarație publică: ”noi i-am arestat și pe cei care ne-au propus, și pe cei care ne-au numit”. Asta nu am să uit”, a zis Traian Băsescu la România TV.

Și totuși…
„Coldea, Kovesi și Stanciu sunt copiii mei de suflet (…) Kovesi, Coldea, Stanciu sunt creaţia mea. Coldea era un maioraş, structurile au maiori cât să împânzeşti Marea Neagră. Codruţa era un copil în Sibiu, 28 de ani, probabil făcuse tri dosare. Nici nu am discutat cu Blaga (aşa am discutat la Mănăstire). Mi-a plăcut Coldea că era isteţ. I-aş numi din nou pe Coldea, Kovesi şi Stanciu”, a mai spus președintele.

Zilele trecute, noi înțepături: „Am văzut-o pe doamna Kovesi făcînd politică mai ceva ca doctor Ponta, vorbind la bilanţul DNA despre sute de kilometri de autostrazi, indemnizaţii pentru copii, pensii pentru vîrstnici şi spitale noi, în baza unor evaluări umflate, ca şi cum substituia tot Parlamentul în an electoral, dovedind „calităţi” politice nebănuite la datele cînd am tot numit-o în funcţii importante. Dar n-am văzut-o pe „glorioasa” doamnă Kovesi asumîndu-şi responsabilitatea funcţiei pentru faptul că în cele două mandate de Procuror General, instituţia pe care a condus-o a tergiversat şi nu a soluţionat Dosarul Revoluţiei”.

Stilul lui Traian față de Kovesi pare să fie o palmă, un sărut, o palmă, un sărut…

Luni, 7 martie, am paria că fostul președinte și-a aranjat o emisiune dedicată Zilei femeiii, la TVR, doar pentru a lansa un dublu mesaj, în final. Un mesaj în care spune că Laura Kovesi e cea mai puternică femeie din țară, dar asta doar pentru că deține șefia DNA, sugestia indirectă fiind că, în absența respectivei funcții, Kovesi nu ar reprezenta nimic; un al doilea mesaj e că cealaltă mare femeie a României e Elena Udrea, cea care rezistă eroic presiunilor DNA. Sugestia indirectă fiind că rezistența respectivă trebuie să continue cu orice preț.

Dincolo de asta, cum spuneamă, de scurtă vreme, fostul președinte dă semne de nervozitate ceva mai mare.
Ceva nu se leagă în socotelile lui de viitor.

Să facem o scurtă paranteză, pentru a ne ocupa de un caz interesant: Robert Turcescu.
În campania din 2014, ziaristul se ”elibera” de o povară teribilă, neconformă cu statutul său: aceea de ofițer acoperit.
Mulți îi vor fi cîntat atunci prohodul, ca jurnalist.

Stupoare, însă: nu numai că Turcescu a revenit în presă destul de rapid, dar și-a asumat, de bună voie și nesilit de nimeni, o nouă povară total neconformă cu statutul de ziarist: aceea de consilier de imagine pentru partidul lui Băsescu.
Și asta, mare atenție!, la vedere, cu anunț oficial din partea conducerii PMP și tot tacîmul.
De ce oare a simțit nevoia Băsescu să scoată la lumină relația cu Turcescu, atît timp cît era floare la ureche ca respectiva consiliere să se facă discret și neoficial (ca multe altele) ?

Oare nu cumva s-a urmărit, de fapt, altceva și anume învestirea publică a ziaristului cu puterea de a transmite anumite mesaje din partea lui Băsescu? Mesaje a căror proveniență să fie limpede și nu atribuită inițiativelor personale ale lui Turcescu?

O anume evoluție a evenimentelor tinde să întărească această ipoteză.
E vorba de spectaculoasa ieșire la rampă a fostului agent al Secret Service, Darren Terrell. Mai întîi, cu un interviu dat siteului politicscan.ro, al fostului consilier al lui Băsescu, Sebastian Lăzăroiu. Un interviu acordat în 22 decembrie 2015, dar publicat fix o lună mai tîrziu, lucru extrem de suspect. O explicație ar fi că cineva s-a temut că Sărbătorile de iarnă ar atenua impactul articolului.

În materialul amintit, Terrell nu ezită să pună la zid administrația americană, despre care afirmă că nu a făcut nici pe departe suficient pentru a stimula lupta anti-corupție din România:

”Statele Unite trebuie să fie mai agresive și sunt multe feluri în care putem face asta. Trebuie să conducem aceste procese, nu doar să arătăm cu degetul spre România, pentru că americanii sunt la fel de vinovați pentru că au închis ochii: aveau o conversație, plecau, și corupția o lua de la capăt. Atunci când atrăgeam atenția României pe tema corupției, lucrurile se linișteau pentru o perioadă. Spuneau „OK, americanii cred că facem ceva împotriva corupției” și apoi se întorceau la afacerile lor obișnuite. Asta a fost o slăbiciune a liderilor americani”.

În același interviu, Terrell reia teza dragă lui Băsescu, potrivit căreia România nu ar trebui să preia refugiați, ci să lase asta pe seama țărilor bogate ale Europei, care își permit.

Zilele trecute, Terrell revine cu un nou interviu, dat lui Turcescu, iar mai apoi cu un fel de supliment la interviul respectiv. Din noua intervenție, reținem că „Deseori oamenii pe care îi vezi anchetaţi de DNA, DIICOT şi alţii sunt tinţe politice. Aceia sunt oameni pe care sunt supăraţi din diverse motive. Aşadar, acele structuri, chiar şi serviciile, SIE şi SRI, sunt deseori folosite în scopuri politice şi nu pentru a face ceea ce trebuie să facă prin construcţia lor. Am îndoieli serioase despre anchetele actuale şi cele în desfăşurare demarate de DNA, DIICOT sau oricare altă structură pentru că majoritatea tinţelor lor sunt politice. Sunt oameni pe care îi iau în vedere versus o investigaţie legitimă. Am rezerve în legătura cu investigaţiile acestora. De obicei sunt represalii din cauza politicii”.

Și mai reținem rezerve serioase față de Laura Kovesi:
”Am îndoieli serioase cu privire la abilitatea ei de a fi neutră, corectă şi obiectivă. Am îndoieli serioase legate de asta”.

De departe cel mai spectaculos mesaj este provocarea adresată de Terrell ambasadorului SUA la București, Laurei Kovesi, ministrului Petre Tobă și procurorului Codruț Olaru de a compărea împreună la un interviu.

Avem, deci, un personaj low-profile prin definiție, provenind dintr-un sistem, Secret Service, în care discreția e literă de lege și care, deodată, se pune pe criticat public în stînga și în dreapta, inclusiv în rîndurile alor lui, adică americanii.

Greu de înghițit.

În realitate, e aproape cert că Darren Terrell transmite niște mesaje criptate către anumite personaje grele, fie Kovesi, fie actualul ambasador american, fie amîndoi.

Cum respectivele mesaje sunt cam identice cu ale lui Băsescu, iar difuzarea lor se face prin oameni apropiați de fostul președinte, e clar că Terrell îi face jocurile acestuia, din anumite motive, probabil foarte întemeiate. Un asemenea motiv ar fi Mark Gitenstein, fostul șef al lui Terrell, care s-a învîrtit în mandatul prietenului Băsescu de mega-sinecura șefiei Fondului Proprietatea.

Întreg meciul se poartă în jurul reinvestirii Laurei Kovesi la DNA.

Nu e clar, în acest moment, dacă Băsescu trage pentru sau contra respectivei reinvestiri.
Ori, cine știe, poate trage pentru o reinvestire condiționată.
Una care să-i garanteze liniștea viitoare.
De cealaltă parte, mai toată presa binomului SRI-DNA a sărit la beregata lui Terrell, aproape scos agent de influență rus. Iar generalul SRI(r) Aurel Rogojan merge pînă la a susține că Gitenstein a intervenit direct în justiția de la noi, în cîteva rînduri.
Se arată pisici mari, de o parte și de alta.
Meciul e în toi și e interesant de urmărit, pentru că sigur urmează evenimente încă mai fierbinti.
(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. adica gittenstein (poate cia+wall street?) se lupta cu hans klemm (departamentul de stat)? gittenstein o fi din gruparea mafiota clinton-bush(neocon warhawks) iar hans klemm din gruparea obama-trump(doves)?

  2. stați blând . qvod licwt Jovi non licet bovi. acuș, acuș. vine Trum-peta…

  3. Este de neinchipuit ! Personajul aflat in fruntea tarii 10 ani se trezeste vorbind,denuntand – pe cine credeti,pe toti cei care erau,potrivit propriei sale afirmatii,cheia de bolta a sistemului,numiti si laudati chiar de el ! Si se lafaie pe toate canalele,desigur,de TV,doar,doar va da lovitura in alegeri,in fata unui electorat uituc si usor de captat ! Ce e stupefiant e faptul ca replicile intalnite sunt palide,ba chiar incurajatoare ! Ca urmare sunt terfeliti laolalta,seful statului,guvernul ,justitia,omul asta chiar crede ca toti cei care isi pierd vremea ascultandu-l sunt convinsi de adevarul elucubratiilor sale ! Cu asemenea atmosfera sa nu va mire daca nu il veti vedea curand,la butoane,reluandu-si sirul partial intrerupt,al unor fapte dezonorante,sanctionate ferm de electorat – din nefericire,zadarnic – cu cativa ani in urma.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998