CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bătălii electorale pe frontul Schengen: Kovesi pune la zid Austria și Olanda

2 comentarii / 2235 vizualizări / 10 mai 2023

Șefa EPPO, aflată în ceea ce am numit ieri un turneu de calibrare politico-electorală în România, în perspectiva viitoarelor alegeri, a deschis un front naționalist pe o temă care inflamează puternic spiritele, la noi. După ce prezentat neadmiterea noastră în spațiul Schengen drept una dintre marile neîmpliniri, Kovesi a făcut o mișcare neașteptată, ieșind la atac împotriva celor două state care ne-au barat, Austria și Olanda. În paralel, Kovesi a mers pînă la a lăuda sistemul de justiție din România, despre care afirmă că e printre cele mai bune din Europa și ar trebui să fim mîndri de el. Ceea ce ar putea fi interpretat drept un mesaj discret de pace și prietenie către noii șefi ai parchetelor de la noi, proaspăt numiți în funcții.

Vorbind ieri la Europa FM despre un alt subiect la fel de neașteptat din partea ei, anume teza că România nu e nici pe departe corupta Europei, Kovesi a susținut că unele state europene par mai puțin corupte doar pentru că nu deschid dosare, deși e clar că pe teritoriile lor se petrec fapte reprobabile.

„Hai să spunem (că suntem n.n.) între primele cinci-șase state, dar aici aș face o nuanță pentru că există o problemă foarte mare cu nivelul de detectare a faptelor și aș lua exemplul Austriei sau exemplul Olandei. În Olanda avem cel mai mare port din Europa. De un an de zile nu am primit niciun fel de informare cu fraude pe TVA. Ceea ce nu este credibil, pentru că este și frontieră externă și ai și cel mai mare port din Europa” a spus Kovesi.

”Cum este în Germania și Italia, numărul cel mai mare de dosare nu înseamnă că sunt țările cele mai corupte, ci înseamnă că nivelul de detecție este foarte mare și dorința autorităților de a identifica astfel de fapte este relativ mare. Din păcate, sunt state membre în care dacă sunt puține infracțiuni nu putem să spunem că ele sunt curate pentru că asta nu înseamnă că nu ai o infracționalitate ascunsă.

Deci cred că suntem undeva la un nivel mediu, dacă ar fi să compar România. Nu cred că România este cea mai coruptă țară din UE sau printre cele mai corupte. Dimpotrivă, cred că noi ne-am asumat greșelile din trecut, cred că am fost foarte proactivi în a identifica aceste fapte și cred că și calitatea oamenilor care lucrează în sistemul de justiție este foarte bună. Știu că sunt critici, știu că sunt probleme, le vedem cu toții, dar per ansamblu, pentru că acum pot să fac această comparație aș putea să spun că sistemul de justiție este unul dintre cele mai bune din Europa și ar trebui să fim mândri de acest lucru” a spus șefa EPPO. (B.T.I.)

foto: etias.info

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. N-ar trebui să se ocupe de corupția la nivel înalt din Germania, Franța, Italia, Parlamentul și instituțiile europene? Pe Ursula cine o anchetează? Dar pe Christine Lagarde?
    Madama Kovesi tot la politică trage, ca musca la căcat.

    • Bazzzzzzzzzzzzzzzzzz

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998