Betia sondajelor: PNL – azi il vedem. Dar nu e!
8 comentarii / 4687 vizualizări / 29 decembrie 2018
Bucurie mare pe liberali: un sondaj IMAS dat azi publicității scoate partidul pe locul întîi, înaintea marelui rival PSD. Semne grozave pentru anul electoral 2019. Asta, desigur, dacă PNL uită experiența ultimilor ani și felul cum a pătimit încrezîndu-se în anumite sondaje făcute cu șchepsis, unele, chiar de dată recentă. Sondaje care par – și foarte probabil chiar sunt – făcute special pentru a ține PNL în lesă, în numele unor interese care nu prea au legătură cu ale formațiunii.
Ce spune IMAS?
Că preferințele românilor ar fi următoarele:
PNL 26,1%
PSD 25,2%
USR 11,5%
MRI 8,1%
ALDE 9,6%
PMP 2,5%
UDMR 4,6%
Pro Romania 6,2%
PNTCD 1,6%
PRM 1,9%
Alt partid 2,7%
De aici, explozie de bucurie în tabăra liberală: PNL a trecut pe primul loc, pentru prima oară și lasă pesediștii să-i admire spatele.
O avea motive reale?
Să o luăm metodic: mai întîi de toate, e pentru a doua oară în ultimele săptămîni cînd IMAS realizează un sondaj la comanda USR. Înaintea lor, mai fuseseră alte două sondaje IMAS comandate de USR în octombrie și noiembrie. O veritabilă avalanșă de cercetări sociologice din partea unui partid tînăr, mic și sărac, în condițiile în care sondajele costă bani grei.
Primul sondaj din decembrie, a fost difuzat pe 6 și tot printr-o exclusivitate a ziarului ”Adevărul”.
În el, PNL sufla în ceafa PSD, cu doar 1,6% procente în urmă, iar USR și MRÎ, partidul lui Cioloș, însumau aproape aceleași procente ca și PNL.
Într-un sondaj anterior, IMAS-ul din octombrie, PSD avea 28,1%, PNL 27,1% iar USR și – atenție mare! – partidul lui Cioloș cercetat cu numele Ro+ și nu MRÎ, însumau 19,6%.
În noiembrie, un nou sondaj IMAS comandat de USR dădea PSD la 31,9%, PNL la 26,1% , iar USR și MRÎ (se revine la acest nume) aveau la un loc 25%. De altfel, cu această ocazie a izbucnit și un mare scandal, după ce IMAS a dezmințit datele, mult prea gogonate, iar USR a făcut o mică ”rectificare”.(vezi facsimil)
Două lucruri au în comun sondajele IMAS din ultima vreme, în afara faptului că sunt comandate de micul USR: prezintă un tadem, USR-MRÎ tot mai puternic, plasat mai mereu la egalitate cu PNL, și relevă un PNL bine poziționat în ceafa PSD.
Mai recent, chiar în fața acestuia.
Pentru USR și MRÎ, umflarea procentelor proprii în sondaje nu are ce să strice, la urma-urmei, partidul lui Cioloș era măsurat în cercetări fără ca măcar să existe. Din contră, efectul e benefic, pentru că opinia publică e obișnuită treptat cu ideea noului tandem.
Pentru PNL, însă, partid puternic și cu mare potențial, dar aflat într-o profundă criză de leadership, efectele umflării în sondaje pot fi devastatoare.
Pentru că principala consecință e înnăbușirea oricărei tentative de reformă internă, atît de necesară; de ce ai repara ceva care merge atît de bine?
Se vede cu ochiul liber și o spun chiar susținătorii partidului Brătienilor că PNL are probleme serioase, pe multiple planuri, demersul de-a dreptul caricatural privind ultima moțiune de cenzură fiind doar una dintre dovezi.
Adormirea PNL prin sondaje exagerat de optimiste nici nu e o strategie nouă.
E fals, bunăoară, că liberalii s-ar afla pentru prima dată în fața PSD. O situație similară a fost prezentată la jumătatea lunii iulie, într-un sondaj – ați ghicit- realizat de IMAS, care prezenta PNL cu 29,2% față de PSD, cu doar 28,4%.
Un sondaj care, așa cum punctam la vremea respectivă, venea fix înaintea unui Consiliu Național tumultos, care se anunța ca potențial fatal pentru Ludovic Orban, confruntat cu perspectiva unui congres extraordinar la cererea a cca.24 de filiale. Sondajul respectiv a avut misiunea de a netezi intervenția lui Klaus Iohannis, descins la fața locului, care a decretat că PNL stă foarte bine și că actuala conducere trebuie păstrată. Poziții care au anihilat necesara reformă din partid și au lăsat PNL să băltească. ”Sunt peședintele PNL care a ridicat PNL de la 18-20 procente cu 10 procente, reușind să aduc PNL în poziția de a putea învinge PSD în alegerile care vor urma” declara, mîndru, Ludovic Orban după amintitul sondaj.
Despre interesul lui Iohannis privind menținerea lui Ludovic Orban la șefie și a unui PNL mediu spre slab am avut ocazia să scriem separat.
Măcar de ar fi fost prima oară, însă, cînd PNL era amețit cu sondaje umflate din condei.
Liberalii își mai amintesc și azi, cu năduf, un celebru sondaj din 8 decembrie 2015, realizat de Agenția de rating politic, care plasa PNL pe locul întîi, cu 35%, urmat de PSD, cu 34%.
Cîteva luni mai tîrziu, alegerile locale au indicat un rezultat diferit cu 8 procente: PSD – 37,6%, PNL – 30,64%. De la un procent în urma PNL la șapte în fața lui e o diferență uriașă în matematica electorală. Mai grav e că respectivele procente asiguraseră PSD majoritatea zdrobitoare a administrațiilor locale. La parlamentare, dezastrul a fost și mai mare, PSD avînd 45%, iar PNL cca.20%, cu alegeri organizate de guvernul susținut de liberali.
Cînd au cerut explicații, nervoși, institutului de sondare, liberalilor li s-a transmis că de vină sunt românii, care s-au învățat să mintă.
Azi, în treacăt fie spus, același institut a fost angajat pe bani grei de PNL să facă sondaje în perspectiva europarlamentarelor.
Revenind la sondajul IMAS de azi, el are un dublu rol, în opinia noastră.
Pe de-o parte, consolidează ideea alianței USR-partidul lui Cioloș, care se învîrte în jurul scorului de 20% cu tendință de creștere.
Pe de altă parte, el ajută mult aceluiași Ludovic Orban, care urmează să anunțe în scurt timp lista candidaților pentru europarlamentare, iar informațiile din interior spun că bătălia e pe viață și pe moarte.
Or, plasarea PNL la cota 26% și înaintea PSD înseamnă o cotă de peste 30% după redistribuire, ceea ce ar asigura mult mai multe locuri eligibile liberalilor decît se estima pînă recent.
În consecință, o presiune mai redusă pe Ludovic Orban, care poate calma spiritele în partid cu noul sondaj.
Că după alegerile europene actualul președinte se va confrunta cu celălalt tăiș al sabiei e deja o altă chestiune. (Bogdan Tiberiu IACOB)
foto: PSNews.ro
Comentariul despre sondajele „ortavite”, atat de savurate de liberali, mi-a reamintit un banc vechi:
„Se duce un om sa bea apa dintr-o fantana. La un moment dat, se aude o voce:
-Nu bea, ca e otravita!,
Omul continua sa scoata apa din fantana.
– Nu bea ma, tu n-auzi ca e otravita ?!!
– Nemtudom!
– Ahhha! Bea incet, ca e rece!” (banculzilei.ro).
Vocea era a lui Funar de la Cluj!
Mic si sarac? Mic poate dar sarac? Ce, a dat mos soros faliment?
ultimul sondaj care dadea pnl si ciolos si usr sus era mai detaliat si spunea ca cei care au spus ca vin la vot sunt in jur de 60%. asa ca asta e exlicatia:
imas sugereaza o situatie ipotetica cu prezenta mare la vot.
pieleanu si palada sugereaza o situatie ipotetica cu prezenta mica de 30% la vot si psd foarte sus.
dati-mi voie sa-i cred pe pieleanu si palada ca va fi prezenta de 30% la europarlamentare si pnl, ciolos si usr nu vor avea procente prea mari
dar nu inteleg strategia lui iohannis: de ce sa iti sabotezi propriul partid? daca pnl, din cauza de orban, face varza la alegeri, nu e afectat chiar iohannis pt ca se va spune ca nu are sanse pt al 2-lea mandat pentru ca nu se bazeaza pe un partid puternic????
Daca sondajul s-a facut numai printre membrii PNL, cred ca este corect!
Foarte buna analiza lui BTI. Intr-adevar, si PNL este limitat superior la procentul din voturile exprimate (nu numai PSD). Este aceeasi limitare din 2016. Alegatorii nu pot digera fuziune cu basistii, dupa cum nici basistii, probabil, nu accepta sa fie condusi de oamenii lui Sica Mandolina.
In aceasta situatie, principalii castigatori par a fi USR (aici BTI nu evalueaza correct, useristii sunt totusi altceva, iar alegatorii de dreapta simt asta!), ALDE si PSD Ponta. Aceste trei partide vor creste foarte mult la urmatoarele alegeri. Nu numai la europarlamentare, unde dezastrul PSD-PNL se poate anticipa prin neparticiparea la vot a alegatorilor proprii. In ceea ce priveste PSD, dezastrul va fi amplificat de situatia economica si izolarea lui Dragnea, persoana juridica (cea fizica va fi oricum izolata). Atunci cand Iliescu, Nastase, Corina Cretu, liderii din CS, OT, IL, IF si Bucuresti se dezic de tine in timpa ce in alte judete pesedistii sunt fractionati, iar tu continui jocul desi ai in mana „decat” dame cu valeti (Larguta, Valcov, Manda, Ciordachel et co, nu te mai mira ca iei 18% la europarlamentare si ca nu ai candidat propriu pentru Cotroceni.
Useriștii sunt bolșevici susținuți de către SRI, desigur, „de dreapta altceva”.
Ponta a pierdut alegerile în fața unui retardat. Oricât ar fi furat alegerile SRI pentru mascota retardată, îți trebuie totuși un tăntălău colosal pe care să-l faci în halul ăsta. Deci PSD Ponta are potențial, uriaș.
Dă-i cu țuică și USR este peste PSD.
Aiurea ! Noi nu mai avem partid NATIONAL LIBERAL! Toti astia care si-au pus pe frunte eticheta asta sunt niste jalnice personaje de desen animat…in frunte cu guristul asta din poza care se crede vreun mare politician …piate ca de aceea e mereu vesel fiind o biata sluga a sistemului ocult de putere importat si implementat riguros de aceste cozi de topor