Bizarerii la București: un oficial american se vede cu un candidat în timpul votului. S-a încălcat legea Hatch?
0 comentarii / 3787 vizualizări / 3 mai 2025
În toamna trecută s-a produs un scandal electoral după ce presa a relatat că politicianul Robert F.Kennedy Jr, nominalizat de Trump la ministerul sănătății, ar fi urmat să vină la București pentru a-l susține pe Călin Georgescu în campanie. Reprezentantul americanului, Blake Fleetwood, a dezmințit informația, explicînd că ”Ar fi împotriva legii americane pentru el să susțină un candidat înaintea unei campanii electorale. Este o încălcare serioasă a legilor și nu ar face un asemenea lucru”. RFK nici măcar nu era încă oficial american la acea vreme. Dar un alt american e, și pare că încalcă fix legea americană antamînd azi discuții cu un candidat important, în chiar zi de vot.
Scriam ieri că așa numita delegație oficială a SUA, trimisă de Trump și condusă de James E. Trainor, vicepreședinte al Comisiei Electorale Federale, ”pentru a monitoriza alegerile prezidențiale” e o informație mai degrabă fake. Pentru că venirea în România se făcuse la invitația AEP, care mai invitase cîteva zeci de comisii electorale similare din toată lumea, iar FEC nu are jurisdicție internațională și nu monitorizează decît alegerile din SUA, conform legii americane.
Desigur, asta nu însemna că nu putea da curs invitației AEP, pentru că, a explicat chiar Trainor, evenimentele electorale explozive din România ar putea îmbogăți zestrea de cunoștințe a comisiei sale, adică un schimb de experiență care i-ar fi util.
Doar că ulterior, lucrurile au luat o turnură bizară. Trainor a început să bată studiourile TV care îl susțin pe Crin Antonescu, secondat ca de o umbră de controversatul emisar special al lui Ciolacu, și să facă declarații tot mai în afara atribuțiilor sale.
Cel mai grav, el s-a văzut azi, în timp ce românii votau de zor în diaspora, cu unul dintre candidați, Crin Antonescu. Ore bune, știrea despre discuție a circulat doar pe surse, pînă cînd a confirmat-o chiar Trainor.
De cînd oficiali ai unor guverne străine se întrețin cu politicieni al altor state candidați în alegeri, nu în campanie, ci în chiar ziua votării, dînd indirect un semnal de susținere pentru ei? De ce doar cu unul dintre cei 11 candidați? Trainor a avut grijă să-și facă, totodată, o poză de grup cu oamenii care susțin candidatura lui Crin, anume Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Marian Neacșu, Radu Oprea, nelipsitul Sprînceană, plus ambasadoarea SUA care și-a depus dosarul de pensionare și nu prea îi mai pasă. Din comunicatul oficial al guvernului de după întrevedere am aflat că a participat doar Trainor, și niciun alt membru al delegației, cum ar fi fost firesc. Dacă chiar o exista acea delegație. Reuters a cerut un punct de vedere guvernului român pe tema descinderii lui Trainor, pe care nu l-a primit.
Despre ce lege de interzicere vorbea în toamnă reprezentantul lui RFK?
Despre Legea Hatch (Hatch Act), care reglementează normele de comportament în materie de politică ale angajaților federali americani.
Legea interzice prin literă și spirit angajaților federali să se implice în activități politice care ar putea influența un rezultat electoral, inclusiv susținerea sau opoziția față de un candidat, în timpul orelor de serviciu sau utilizînd poziția oficială. O întîlnire oficială cu un candidat român în ziua votului ar putea fi interpretată clar ca o implicare indirectă dacă este percepută ca susținere publică sau ca utilizare a autorității FEC pentru a influența percepția electorală, mai ales dacă întîlnirea este mediatizată sau implică resurse oficiale.
Adică exact ce s-a întîmplat ieri și azi.
Dacă vicepreședintele FEC organizează o întîlnire oficială cu un candidat străin în ziua votului, sub egida Comisiei, ar putea fi văzut ca un abuz de poziție, mai ales dacă întîlnirea sugerează un sprijin implicit sau este percepută ca interferență în afacerile interne ale României.
Mai ales că în cazul Comisiei Electorale Federale o întîlnire cu un candidat român nu intră în jurisdicția sa directă, ceea ce face acțiunea și mai neobișnuită. Faptul că e în timpul votului amplifică riscul de percepție negativă, deoarece orice întîlnire oficială ar putea fi interpretată ca un semnal politic, chiar și fără intenție explicită de susținere. Un vicepreședinte al FEC nu ar trebui să se implice în niciun fel în susținerea unui candidat în alegeri, nici în SUA, nici în străinătate.
Mai rămîne o ipoteză, în condițiile în care oficialii români vorbesc de o delegație americană, dar nu s-a vehiculat decît numele lui Trainor: anume ca acesta să fi venit – sub acoperirea unei invitații la plesneală a AEP-ului contralat de guvernanți – pe persoană fizică, adus de amicul său Sprînceană la cererea unor guvernanți disperați că al lor candidat ar putea să nu prindă turul doi. Și, lucrînd pe sub radar, să dea anumite semnale pro-Antonescu, creînd impresia că administrația Trump nu are nicio problemă cu acesta și coaliția PSD-PNL care îl sprijină.