CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bogdan Jelea, despre populismul la români

4 comentarii / 931 vizualizări / 13 septembrie 2023

Ieri, cunoscutul jurnalist, istoric și analist Bogdan Jelea a oferit pentru un public restrâns, dar bine ales, o dizertație de excepție. Pe marginea lucrării sale de doctorat despre populismul la români. În final, lucrarea sa de doctorat a primit din partea unor profesori de mare prestigiu nota maximă.
Puținii privilegiați care au avut șansa de a asista la acest spectacol de cultură și inteligență, mă refer desigur nu numai la Bogdan Jelea, ci și sau mai ales la marii dascăli ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, au avut șansa de a afla în premieră care sunt rezultatele unei cercetări care a durat ani de zile, referitoare la „Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară”. Într-un mod care-l caracterizează, extrem de bine documentat, Bogdan Jelea a tăiat cu bisturiul. Și a demonstrat în mod cât se poate de argumentat că, de câte ori societata nu dispune de o masă critică de intelectuali demni de respectul concetățenilor, riscul alunecării spre populism devine maxim.
O analiză din această perspectivă nu s-a mai făcut în România și acesta este principalul merit al unei teze de doctorat obținute pe bune, nu așa cum s-a întâmplat cu sute și sute de lucrări contrafăcute prin plagiat.
Dar tocmai fiindcă afirmațiile și construcțiile logice ale acestei lucrări științifice sunt extrem de percutante, juriul, care în final i-a acordat notă maximă, a formulat și o serie întreagă de observații și critici. În conformitate cu legislația existentă, Bogdan Jelea are obigația să-și publice lucrarea de doctorat în forma prezentată, urmând ca ulterior să o completeze cu acele observații și precizări pe care decide să le adjudece. În curând, așadar, vom avea acces la lucrarea sa de doctorat și, ceva mai târziu, sunt convins, la o amplă lucrare științifică pe aceeași temă, care va dezvolta și va rafina această teză a populismului național românesc.
În rândul asistenței, am observat prezența unor foști prim-miniștri, a unor foști și actuali miniștri, a câtorva oameni politici extrem de cunoscuți, a unor oameni de știință și ei cunoscuți, precum și a unor jurnaliști și analiști de marcă. Felicitări Bogdan Jelea!

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Cand le convine elitelor politice romanesti si Occidentului/Inaltei Porti/alt stapan o miscare populara, acea miscare este „democratica”.
    Cand stramba din nas elitele romanesti si Occidentul la o miscare populara, acea miscare este „populista” si anatemizata prin etichete de catre servantii regimului.

    Populismul este tot democratie, doar ca este o democratie nedorita de elitele politice ale Sistemului si de ambasadele straine.

    Fara „intelectuali publici”, nu mai are cine sa vrajeasca poporul cu lozinci si idei cretine, norodul incepe sa gandeasca cu mintea lui.
    Nu mai e buna democratia cand poporul decide singur ce doreste, e populism.

    Cum ar putea taranii romani sa ajunga la concluzia ca distrugerea agriculturii romanesti este un lucru bun, deoarece #Slava, fara cozi de topor ca Jelea&co ?
    Cum ar putea copii din Romania sa accepte alocatii imputite de 200 de lei, in timp ce plozii din Est primesc 3000 de lei, chirie pe gratis, haleala pe gratis, educatie pe gratis, sanatate pe gratis ?

    Este nevoie de intelectuali demni care sa legitimizeze sclavagismul abject al romanilor si al Romaniei, ca sa nu se impotriveasca masele, asa se mentine democratia.
    Daca se impotrivesc masele conditiilor de viata subumane, cele mai josnice din Europa, cu exceptia vecinului din Est, atunci se aluneca spre populism.

    • Participare la vot in functie de „democratii”

      Ungaria populista : 70% in 2022
      Romania democrata : 30% in 2020
      Turcia populista : 89% in 2023

  2. Fara a minimaliza realizarile Dlui. Jelea, cine sunt “ marii dascali” ai Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative( Stefan Gheorghiu resapat)?
    Ca dupa ce absolventi produce…..

  3. Stim ca dizertatiile doctorale se tin in cerc restrans, din motive practice, dar atunci nu se poate proba valabilitatea si valoarea universala a unei tezei. Daca era ceva obiectiv si de valoare intr-insa, de ce n-a fost sustinuta la Sala Dalles, in fata unui auditoriu divers, care sa-i puna intrebari ?Publicul format din fosti ministri, politicieni etc. frecventeaza desigur si Institutul Lauder-Reut, care educa pe diplomatii romani intr-o directie antinationala. Subiectul „populismul”, ca si subiectul „antisemitismul”, sunt „pe linie”, servind interesele ideologice ale veneticilor. Desigur ca nu ne vom lasa indoctrinati si nu vom cumpara o carte cu asemenea titlu ! Oare de ce SRS face publicitate unei banale dizertatii doctorale in loc sa faca publicitate cartilor deja publicate de istorie romaneasca ???

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998