CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba lui Tariceanu: Iohannis a blocat in 2015 revizuirea Constitutiei

2 comentarii / 4416 vizualizări / 17 iunie 2018

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a aruncat azi o bombă de proporții, una care confirmă strălucit, după trei ani, o ipoteză lansată de Inpolitics privind misterioasa îngropare de către liberali a proiectului de revizuire a Constituției: a fost mîna lui Iohannis.

Ce scriam aici, pe 4 mai 2015:

”Săptămîna trecută am avut o manevră-șoc a opoziției, care s-ar putea preda în manualele de politologie, evident, la rubrica ”așa nu”. E vorba de decizia aiuritoare a conducerii PNL prin care se renunță la modificarea Constituției exact cînd se intrase în linie dreaptă cu procesul, pentru prima dată în ultimul deceniu. O decizie explicată atît de prost încît, dacă am lua-o de bună, am considera PNL un partid schizofrenic, după cum vom demonstra cu argumente mai jos. În realitate, însă, PNL a sacrificat Constituția dintr-un cu totul alt motiv decît cel invocat oficial, iar acel motiv se numește Iohannis.
Să reamintim pe scurt: după ce, anul trecut, PNL și PSD elaboraseră proiectul noi Constituții, au apărut anumite obiecții din partea Curții Constituționale, fără a se constitui în obstacole de nedepășit, însă. Cum și Comisia de la Veneția își dăduse acordul pe text, iar voința politică, de la președinte la principalele partide, exista berechet, a venit ca firesc anunțul lui Ponta că în luna mai vom avea vot în parlament, iar în toamnă, referendum de adoptare.
Exact cînd se lucra mai de zor la textul noii legi fundamentale, în comisia parlamentară specială, au început să apară zvonuri neliniștitoare, anume că, din motive misterioase, liberalii s-ar cam fi răzgîndit și nu mai vor modificarea.
Joi, 30 aprilie, a venit confirmarea oficială, culmea, la un eveniment organizat de liberali în cinstea Constituției, e vorba de simpozionul „Constituţia Libertăţii”, organizat de către Tineretul Naţional Liberal la Pitești.
Președintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat, cu subiect și predicat, următoarele:
“Împiedicarea voită de către un guvern al cetățenilor să-și exercite dreptul de vot este un lucru fără precedent în UE, faptul că Victor Ponta a primit o lecție dură la momentul noiembrie — decembrie 2014, la alegerile prezidențiale, nu e suficient. I-a pus pe români într-o postură ingrată, iar realitatea arată că un om, prin voința sa și a partidului aflat la guvernare, a deturnat scopul în care sunt făcute să funcționeze instituțiile statului. Credeți că astăzi este loc de discuții în parteneriat cu PSD pe tema revizuirii Constituției? Eu pot să afirm răspicat — Victor Ponta și PSD nu ne mai pot fi parteneri în ideea de revizuire a Constituției”.
Ea a admis că refuzul liberalilor de a colabora cu PSD la acest proiect va duce la o întârziere a revizuirii Constituției, însă a subliniat că ideea de reformă constituțională implică nevoia de consens a forțelor politice.
Ar fi de rîs, dacă nu ar fi de plîns: PNL elimină, întîi, cel mai mare partid al momentului de pe lista partenerilor de discuție pe marginea noii Constituții, apoi declară că e nevoie de consens politic pentru adoptarea acesteia.
Condiția pe care o pune PNL pentru reluarea discuțiilor e ”minoră”: să fie eliminați din schemă toți liderii pesediști implicați, de-a lungul timpului, ”în acțiuni nedemocratice”, și abia apoi ”poate redeveni un actor credibil în acest proces de revizuire”.
Fără ”lideri necompromiși” ai PSD, liberalii nu acceptă să mai discute subiectul noii Constituții, mai spune Gorghiu, o formulare ultra-ambiguă specială aleasă pentru ca termenul respectiv să fie echivalent cu Sf.Așteaptă.
Spuneam mai sus că, dacă am lua de bună atitudinea PNL i-am putea bănui pe liderii săi de schizofrenie.
Asta, pentru că, la același simpozion la care s-a făcut anunțul întreruperii procesului de modificare a Constituției – fără PSD nu se poate nici măcar visa asta – liderii liberali au anunțat că pe data de 9 mai, de Ziua Europei, vor lansa un forum de dezbateri online, unde tinerii vor putea propune amendamentele lor pentru revizuirea Constituţiei. Organizaţia Tineretului Naţional Liberal în calitate de reprezentant politic al tinerilor urmînd să preia și să susțină cele mai valoroase amendamente în forurile de negociere politică”.

Care să fi fost adevărata explicație a bruștei răsuciri a PNL în problema Constituției?

Una singură, în opinia noastră de atunci.

”PNL e conștient de scenariul asupra căruia atrăgeam nu demult atenția, potrivit căruia, adoptarea în acest an a noii Constituții, cu mandatul prezidențial de patru ani pentru care a existat consens politic clar, ar însemna obligația lui Iohannis de a demisiona anul viitor, pentru resincronizarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale. În caz contrar, România ar ajunge să aibă, practic, cîte trei ani electorali din patru ani calendaristici, adică un dezastru politico-social.
Dacă Iohannis ar refuza să demisioneze, reclamînd dreptul de a-și duce la capăt mandatul actual de cinci ani, pe de-o parte s-ar crea un precedent – de ce ar fi mai ”fraier” alt președinte? – pe de alta, viitorul președinte ar trebui să demisioneze pentru a facilita resincronizarea după doar un an de mandat. Ce fel de alegeri ar fi alea în care românii ar trebui să voteze un lider pentru 12 luni?
Pentru a evita toate aceste dureri de cap, partidul Brătienilor a ales soluția cea mai simplă și mai convenabilă: la dracu cu noua Constituție. Neavînd o lege fundamentală nouă, nu avem nici mandat de patru ani, deci nici presiuni pe Iohannis, așa că totul se rezolvă de la sine”.

Ce a spus azi Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă:

“Am să vă mai dau o informaţie care este la prima mână. (…) În 2015 a mai fost o discuţie în care a fost implicată doamna consilier prezidenţial, cu paralamentarii care făceau parte din Comisia de revizuire a Constituţiei şi cărora li s-a transmis de către doamna consilier că preşedintele nu doreşte nicio modificare a Constituţiei. Prin urmare, cei care erau în Comisie din partea PNL au primit ordine clare de boicotare. Comisia nu a mai funcţionat şi totul a rămas cum ştiţi. În loc să se meargă mai departe cu un proiect de modificare a Constituţiei. Pentru că eu am insistat pe următoarea idee: reunim grupurile parlamentare şi facem o discuţie asupra principiilor.

”Preşedintele nu doreşte nicio modificare a Constituţiei”

Nu pornim să modificăm articolele până nu ne hotărâm care este arhitectura constituţională pe care vrem să o avem şi acest lucru s-a transpus în creare acelei Comisii la care participau toate partidele parlamentare şi unde PNL a avut această poziţie în final. Eu nu mai eram în 2015 în PNL, dar acest coleg (din PNL – n.r.) mi-a dat telefon să îmi spună ce s-a întâmpat, această interesantă întâmplare”, a spus Tăriceanu.
“Dacă intervenţia a fost aşa cum a fost relatată iniţial, acest lucru e foarte grav şi ar însemna că un astfel de consilier, că a făcut-o din proprie iniţiativă sau nu, nu mai are ce să caute într-o astfel de funcţie” a mai spus președintele Senatului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Felicitari, domnule Iacob, pentru excelentul dvs. articol din 2015! L-am citit cu mare placere deabia acum, insa mi se pare chair mai actual pentru vremurile pe care le traim azi. Daca este adevarata expresia ca ‘fiecare popor are conducatorii pe care-i merita’, atunci cred ca se impune o introspectie sincera si profunda care sa ne releve CE anume este in neregula cu propriul nostru popor. In rest, ce sa mai zicem? Ca PNL este intr-o deriva totala care se va finaliza curand in ‘lada de gunoi a Istoriei’? Sau ca planul perfid de demolare din interior a acestui partid (cel mai vechi din Europa!) a reusit cu brio, cu ajutorul ferm si hotarat al tuturor prostituatelor (din punct de vedere politic, evident) din politica romaneasca, replicate cu succesuri (poate citeste si EBA, sa inteleaga si ea) in toate partidele dupa modelul jalnic si nefericit al Elenei Udrea? Sau ca K.W. Johannis este total disonant in aproape tot ceeace face si ce zice? Sau ca acelasi K.W. Johannis este atat de neadecvat functiei pe care i s-a impus sa o ocupe incat seamana din ce in ce mai mult cu tocilarul cel mai prost al scolii care brusc si-a propus sa intre in competitie cu cel mai mare golan din scoala? Toate ar fi truisme. Din pacate, truisme sau nu, fac parte din viata noastra, iar amploarea lor ma face din ce in ce mai mult sa cred ca vina majora, capitala, este la noi, poporul, pentru ca toleram aceste ipochimene grotesti sa ne hotarasca destinele… Poate asa sa se explice de ce ne meritam soarta?!?

  2. ce popor bre? adunatura asta de manelisti o consideri popor? am mai ramas doar cativa…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998