CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a sacrificat PNL Constitutia de dragul lui Iohannis

5 comentarii / 4850 vizualizări / 4 mai 2015

Săptămîna trecută am avut o manevră-șoc a opoziției, care s-ar putea preda în manualele de politologie, evident, la rubrica ”așa nu”. E vorba de decizia aiuritoare a conducerii PNL prin care se renunță la modificarea Constituției exact cînd se intrase în linie dreaptă cu procesul, pentru prima dată în ultimul deceniu. O decizie explicată atît de prost încît, dacă am lua-o de bună, am considera PNL un partid schizofrenic, după cum vom demonstra cu argumente mai jos. În realitate, însă, PNL a sacrificat Constituția dintr-un cu totul alt motiv decît cel invocat oficial, iar acel motiv se numește Iohannis.

Să reamintim pe scurt: după ce, anul trecut, PNL și PSD elaboraseră proiectul noi Constituții, au apărut anumite obiecții din partea Curții Constituționale, fără a se constitui în obstacole de nedepășit, însă. Cum și Comisia de la Veneția își dăduse acordul pe text, iar voința politică, de la președinte la principalele partide, exista berechet, a venit ca firesc anunțul lui Ponta că în luna mai vom avea vot în parlament, iar în toamnă, referendum de adoptare.

Exact cînd se lucra mai de zor la textul noii legi fundamentale, în comisia parlamentară specială, au început să apară zvonuri neliniștitoare, anume că, din motive misterioase, liberalii s-ar cam fi răzgîndit și nu mai vor modificarea.

Joi, 30 aprilie, a venit confirmarea oficială, culmea, la un eveniment organizat de liberali în cinstea Constituției, e vorba de simpozionul „Constituţia Libertăţii”, organizat de către Tineretul Naţional Liberal la Pitești.
Președintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat, cu subiect și predicat, următoarele:
„Împiedicarea voită de către un guvern al cetățenilor să-și exercite dreptul de vot este un lucru fără precedent în UE, faptul că Victor Ponta a primit o lecție dură la momentul noiembrie — decembrie 2014, la alegerile prezidențiale, nu e suficient. I-a pus pe români într-o postură ingrată, iar realitatea arată că un om, prin voința sa și a partidului aflat la guvernare, a deturnat scopul în care sunt făcute să funcționeze instituțiile statului. Credeți că astăzi este loc de discuții în parteneriat cu PSD pe tema revizuirii Constituției? Eu pot să afirm răspicat — Victor Ponta și PSD nu ne mai pot fi parteneri în ideea de revizuire a Constituției”.

Ea a admis că refuzul liberalilor de a colabora cu PSD la acest proiect va duce la o întârziere a revizuirii Constituției, însă a subliniat că ideea de reformă constituțională implică nevoia de consens a forțelor politice.

Ar fi de rîs, dacă nu ar fi de plîns: PNL elimină, întîi, cel mai mare partid al momentului de pe lista partenerilor de discuție pe marginea noii Constituții, apoi declară că e nevoie de consens politic pentru adoptarea acesteia.

Condiția pe care o pune PNL pentru reluarea discuțiilor e ”minoră”: să fie eliminați din schemă toți liderii pesediști implicați, de-a lungul timpului, ”în acțiuni nedemocratice”, și abia apoi ”poate redeveni un actor credibil în acest proces de revizuire”.

Fără ”lideri necompromiși” ai PSD, liberalii nu acceptă să mai discute subiectul noii Constituții, mai spune Gorghiu, o formulare ultra-ambiguă specială aleasă pentru ca termenul respectiv să fie echivalent cu Sf.Așteaptă.

Spuneam mai sus că, dacă am lua de bună atitudinea PNL i-am putea bănui pe liderii săi de schizofrenie.
Asta, pentru că, la același simpozion la care s-a făcut anunțul întreruperii procesului de modificare a Constituției – fără PSD nu se poate nici măcar visa asta – liderii liberali au anunțat că pe data de 9 mai, de Ziua Europei, vor lansa un forum de dezbateri online, unde tinerii vor putea propune amendamentele lor pentru revizuirea Constituţiei. Organizaţia Tineretului Naţional Liberal în calitate de reprezentant politic al tinerilor urmînd să preia și să susțină cele mai valoroase amendamente în forurile de negociere politică.

Care tineri, care amendamente, care revizuire?

Constituția nu e un produs al străzii, e rezultatul unei atitudini mature, responsabile, a parlamentarilor, singurii îndrituiți să modifice legea fundamentală; refuzînd colaborarea cu cel mai mare partid al momentului, PNL refuză, conștient, modificarea Constituției, punct.
PSD are un procent în sondaje suficient de mare pentru a fi sigur că va deține cel puțin locul doi și după viitoarele alegeri, fără el, va fi, deci, pe mai departe imposibil de schimbat Constituția.

2015 era, pe de altă parte, un an perfect pentru schimbarea Constituției, fără alte alegeri, precum în 2016.
Pe de altă parte, împingerea schimbării Constituției după alegerile viitoare, spre partea a doua a anului 2017, după ce noul guvern se va fi așezat cum trebuie la butoane, înseamnă o apropiere periculoasă de centenarul Marii Uniri, cînd anumite spirite politice se vor tensiona zdravăn, ne referim mai ales la UDMR, dar și la nuclele naționaliste din partide mai mari – unde va fi, atunci, ”consensul politic” de care vorbesc azi liberalii?

Decizia PNL e, în aparență, complet nejustificată: partidul lui Gorghiu are cea mai mare pondere parlamentară din istoria sa post-decembristă, a dat președintele țării, plus factorul psihologic numit locul unu în sondaje, deci o poziție care îi asigura suficientă greutate la negocierile cu PSD.
Și totuși, partidul dă cu piciorul tuturor acestor avantaje certe de moment, în favoarea unora ipotetice, de viitor.

Care să fie explicația?
Una singură, în opinia noastră.

PNL e conștient de scenariul asupra căruia atrăgeam nu demult atenția, potrivit căruia, adoptarea în acest an a noii Constituții, cu mandatul prezidențial de patru ani pentru care a existat consens politic clar, ar însemna obligația lui Iohannis de a demisiona anul viitor, pentru resincronizarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale. În caz contrar, România ar ajunge să aibă, practic, cîte trei ani electorali din patru ani calendaristici, adică un dezastru politico-social.
Dacă Iohannis ar refuza să demisioneze, reclamînd dreptul de a-și duce la capăt mandatul actual de cinci ani, pe de-o parte s-ar crea un precedent – de ce ar fi mai ”fraier” alt președinte? – pe de alta, viitorul președinte ar trebui să demisioneze pentru a facilita resincronizarea după doar un an de mandat. Ce fel de alegeri ar fi alea în care românii ar trebui să voteze un lider pentru 12 luni?

Pentru a evita toate aceste dureri de cap, partidul Brătienilor a ales soluția cea mai simplă și mai convenabilă: la dracu cu noua Constituție. Neavînd o lege fundamentală nouă, nu avem nici mandat de patru ani, deci nici presiuni pe Iohannis, așa că totul se rezolvă de la sine.

Vestea ”bună” e că, odată amînat cîțiva ani, proiectul noii Constituții va beneficia la maxim de propunerile pe care tinerii liberalii au fost invitați, joi, să le facă pentru ca, în acest mod să ”contribuie la construcţia unei Constituţii moderne, europene, pentru viitorul nostru, al tuturor”, după cum declara, cu emfază, la reuniunea de la Pitești, deputatul PNL Costel Alexe. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. PNL (?) cere PSD sa renunte la personajele „compromise”? Ei vorbesc? Nu le este rusine?!? Dar alde Boc, Blaga, Olteanu, Videanu, Boagiu, Anastase si toata liota de banditi, hoti si nemernici pedelaci, sunt buni, nu-i asa? Dupa ce s-au invelit cu carpele de picioare ale marinarului securist, tot ei sunt cu gura mare? Capra raioasa Gorghiu ar face bine sa nu mai behaie prosteste! Rusine! Se intorc Bratienii in mormant de asa epigoni!!!

  2. Gorghiu,o tata!O rusine pt. PNL:vezi de ce incredere se bucura-18%.Halal barbati din PNL,vorba lui Udrea,sunteti ascunsi pe sub mese?PNL-ul a devenit un dezastru cu presedintele lui cu tot,ma refer la Johanis,desigur.Nu sariti,nu sunt PSD-ista,dar asta e realitatea.De cate ori apare Gorghiu ma sperii de ce enormitati ar mai putea debita in tandem „presedintele de CAP” Petrache.Se pare ca trecerea la PPE e sinonima cu luarea pe aratura.Treziti-va PNL-isti,altfel ,tare ma tem , ca veti avea soarta taranistilor(desi o meritati pt. simplul fapt ca v-ati inhaitat cu HOTII PORTOCALII)

  3. Lasand de-o parte excesele de limbaj,sub aureola unui mare humorist de dupa ultimul razboi mondial e greu sa contrazici pe cel(cei)care a (au) redactat comentariul de mai sus.Ca si opinia dlui.SRS de-altfel.Tot ce se poate,dar tare e urat si politicianist.Rog comparati aceste „proceduri”cu modul in care a fost pregatita si discutata atat de mult hulita Constitutie actuala,cat si modificarea ei in 2003.La urma urmei te intrebi,ce credit va mai avea o asemenea „operatie”,care n-are nimic comun cu ceeace ar trebui sa fie.

  4. […] sursa: inpolitics.ro […]

  5. mai bine, psd e un partid rusofil

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998