CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba: Ponta repune pe tapet enigma votului pro-Iohannis din diaspora

8 comentarii / 6339 vizualizări / 16 iulie 2015

Băgat în corzi de adversarii politici, premierul Ponta dă semne că-și revine din pumni și iese la contraatac. El a repus pe tapet, aseară, într-un interviu televizat la B1TV, cea mai fierbinte temă cu putință: misterul voturilor pro-Iohannis din diasporă, de la turul doi al alegerilor prezidențiale, sugerînd că problema ar merita studiată mai cu atenție de către sociologi, pentru a se găsi explicația unui rezultat cu mari semne de întrebare.

”În Moldova, atenție – și aici probabil că va trebui să vorbiți cu un grup serios de sociologi – dl.Băsescu, care a vorbit de Moldova, s-a dus în Moldova de o sută de ori, a zis că-și ia cetățenie moldovenească etc, în 2009, anul său de glorie, a luat în Moldova 10.000 de voturi. Dl.Iohannis – despre care țin minte, la confruntarea pe care am avut-o, a zis foarte clar: ”Domnule, nu știu de Chișinău și Cernăuți, că astea nu sunt în România” – a luat 32.000 de voturi. Eu nici nu cred că există 32.000 de cetățeni care votează, în Republica Moldova” a spus premierul.

Declarația explozivă a lui Ponta, care pune clar sub semnul întrebării corectitudinea voturilor pro-Iohannis din diaspora, vine la aproape un an de la alegeri, perioadă în care liderul PSD a stat cuminte și nu s-a manifestat pe această temă.

Ea alimentează acum, însă, puternic scepticismul unor observatori politici care au remarcat, la rîndul lor, în timp, ciudățeniile votului din diaspora și ale celui din Moldova, în special.

În 2009, în perspectiva alegerilor prezidențiale, PDL, ca partid de guvernămînt, și Traian Băsescu au făcut eforturi masive pentru a obține cît mai multe voturi din partea cetățenilor români din Moldova. Multe neortodoxe. Presa relata la acea vreme, spre exemplu, despre o întîlnire de taină, la jumătatea lunii noiembrie, pe tema votului, derulată la sediul PDL între Gheorghe Flutur, șeful campaniei băsesciene, și Eugen Tomac, secretar de stat în MAE care răspundea de departamentul românilor de pretutindeni. Pentru ca lucrurile să meargă ca unse, guvernul urma să pună la dispoziția departamentului lui Tomac suma de 500.000 de euro, care să fie utilizați de acesta, prin dirijarea către anumite ONG-uri, în scopul coordonării perfecte a acțiunii ”voturi moldovenești pentru Băsescu”. În replică, PSD cerea imperios, prin Titus Corlățean, demisia lui Tomac, pe care îl acuza de cheltuirea banilor statului pentru acțiuni electorale în Moldova. Ținta PDL era obținerea a cel puțin 10.000 de voturi pro-Băsescu, ceea ce s-a și întîmplat. În turul doi, Basescu a primit 94,82% din voturi, adică 11.572, în timp ce Geoană a luat 632 de voturi, adica 5,17%.

În 2014, în primul tur, Republica Moldova a votat, în mare parte, cu Victor Ponta, dar, la turul doi Klaus Iohannis a fost votat de 27.933 de români aflaţi peste Prut, adică un procent de 78.58%, iar premierul a luat 7.600 de voturi, adică 21.41%.

În total, peste 35.000 de cetățeni moldoveni cu cetățenie română, deci cu drept de vot, s-au prezentat la urne. Un număr uriaș de votanți și un vot covîrșitor oferit unui candidat pentru care chestiunea moldovenească nu există; de fapt, cvasi-necunoscut moldovenilor.

Cînd Ponta își manifestă scepticismul față de acest număr de votanți, considerat mult prea mare, are motive serioase să o facă.

Cetățenii moldoveni care s-au înghesuit în ultimul deceniu să obțină și cetățenia românească nu au făcut-o din drag de România, să o spunem de-a dreptul, ci pentru dreptul de a merge nestingheriți și a munci în UE.
Foarte interesant, cifra totală a moldovenilor cu cetățenie română, cca.350.000, coincide exact cu a celor estimați că lucrează, oficial și la negru, în UE, alți 300.000 de moldoveni muncind în Rusia.

Dacă aproape toți moldovenii cu drept de vot în alegerile de la noi se află în UE – mulți chiar în România – atunci cine mai votează la secțiile din Moldova și asta, în condițiile în care acestea au fost considerate profund insuficiente?
Și cum se explică ciudata preferință – după numărul triplu de voturi – pentru un candidat profund dezinteresat de Moldova, l-am numit pe Iohannis, în raport cu pro-moldoveanul furibund Traian Băsescu?

Sunt întrebări la care, mai devreme sau mai tîrziu va trebui oferit un răspuns, iar faptul că cel care readuce în discuție enigma alegerilor din 2014 e Victor Ponta, nu face decît să sporească miza conflictului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. Ponta a fost furat pe rupte, scandalul votului din diaspora nefiind decat pretextul acoperirii acestei fraude.

  2. BTI,
    te intereseaza procedura de fraudare omologata de PDL? Iat-o:
    Dincolo de comicul nume – Viorel Riceard (nu Richard, atentie!) Badea, personajul este absolut periculos si odios.
    A fost secretar de stat pt romanii de pretutindeni in timpul lui Radu Vasile si Mugur Isarescu. Isarescu a vrut sa-l bage bage la puscarie pentru deturnare de fonduri. A scapat ca prin urechile acului, apoi PSD ul lui Nastase l-a “iertat”, ingropand dosarul pt ca, nu-I asa, “nu ne arestam intre noi” (citat din Nastase, parca!). Pacat. Ar fi avut sansa sa faca o vidanjare de succes. Homunculul a ramas ascuns in acelasi departament pt romanii de pretutindeni unde fuses ministru, inchis intr-un birou prafuit. Timp de 4 ani a zacut, nebagat in seama de nimeni. Dar omul lucra. “Lucra” intens. Toata reteaua de organizatii pdl-iste din Italia si Spania este coordonata de acest fitilist! Toti acesti “lideri”, “vocile diasporei” care umplu FB si posteaza la comanda sau care fac manifestatii in fata ambasadelor de la Roma si Madrid sunt dependenti de Riceard Badea!!!
    In 2004, R. Badea – salariat al guvernului – facea campanie pentru Basescu si alianta DA in Spania si Italia. Exista voci care spun ca avea si afise electorale ale lui Popeye cel Chior in bagajele personale protejate de pasaportul diplomatic al ipochimenului. “Victoria” lui Basescu trebuia sa-l propulseze inapoi pe Riceard Inima de Leu! Dar n-a fost sa fie! In 2005 Corpul de control al PM Tariceanu – condus de domnul Troaca, alias Cristian David- a declansat o ancheta la DRP cu scopul belirii lui Nastase. Surpriza! N-au gasit nimic impotriva lui Nastase, dar au descoperit dosarele vechi! Asa ca, in stilul anilo’50, au bagat spaima in niste angajati marunti si au vrut sa guste niste “carnita” de Riceard Badea. Apoi DRP a fost transferat in MAE. Alte reguli, mai multe aprobari de luat, SIE mai aproape de afacerile cu diaspora! Nu era pt Riceard al nostru! A devenit dizident anti-Tariceanu si a plecat la parlament, aripa basista a PNL (Turcan, Stolojan &Co).
    De aici a lucrat intens cu retelele sale la alegerile din 2008 si 2009. PDL a luat cu 1 mandat mai mult decat PSD in 2008 prin castigarea colegiilor din Diaspora. Stiati ca in 2009, prin ordonanta de urgenta (contrar legii, penal de fapt), intre turu I si turul II al alegerilor prezidentiale, s-au organizat sectii de votare suplimentare in Italia in gari si autogari? Au fost organizate sectii de votare suplimentare pana si in Malta, unde Ro. nu are ambasada! Cum s-a fraudat? Simplu. Omul lui Riceard vota cu pasaportul la ambasada – evident facea scandal, rupea garduri, spargea geamuri. Apoi se deplasa la sectia de votare din “gara” unde vota cu buletinul sau cu titlul de calatorie. Nu-I asa ca recunoasteti “patternul” din 2014? In “gara” NU erau in comisiile electorale salariati ai MAE, erau numai “voluntari” propusi BEC de PDL. La 24 ore dupa incheierea turului II, s-a dispus MAE sa aduca buletinele de vot in tara, restul materialelor – LISTE ELECTORALE SUPLMENTARE, STAMPILE ETC. SA “FIE DISTRUSE PE PLAN LOCAL”. Citatul este dintr-un document semnat de: Catalin Predoiu, ministru interimar de externe, Eugen Tomac, secretar de stat in MAE, Robert Cazanciuc, secretar general al MAE.
    Apoi a inceput epoca de aur pentru Riceard al nostru: DRP-ul a fost scos din MAE si, prin semnatura lui Eugen Tomac, secretar de stat in guvernul Boc, banii au curs cu nemiluita! Apropo: Tomac are dosar penal pentru abuz in functie si deturnare de fonduri. DNA, ceva??? Evident, nu! Fraierii de subordonati ai lui Tomac au sechestru si pe chilotii curati din sifonier. El nu!
    In 2012, in aprilie, Riceard a vazut “lumina” si a trecut la PNL, a si votat motiunea de cenzura impotriva lui Unguent. Printre cunoscatorii fenomenului era un mare circ! Riceard se mai “orientase” inca o data!
    Acum a citit motiunea de cenzura a partidului sau de suflet – PDL- pt ca PNL nu mai exista.
    Cam asa se fac alegeri in “diaspora”. Cu Tomaci si Ricearzi si Monici Macovei isterice! La acestia se alatura “masele” indobitocite de atata munca si injosire printre straini – adevaratele victime ale acestor ipocriti iubitori de “diaspora” – care arunca cu stampila in buletinul de vot cu obida, parca pentru a-si vindeca propriile rani si suferinte.
    Dle Tudor, acuz guvernul USL din 2012-2013 ca NU a dorit sa faca lumina in scandalul votului din 2009! Este penal ce s-a intamplat atunci. Il acuz pe Ponta de un singur lucru: ca nu si-a aparat oamenii si a permis retragerea ministrului de externe Corlatean care nu a pus botul la provocarea Ricearzilor si Macoveilor. A actionat in litera si spiritual legii si a fost mancat de AEP si BEC, adevaratele creatoare de probleme in alegerile din 2014. Ponta a pierdut alegerile in ziua in care l-a sacrificat pe Corlatean! E foarte posibil ca sa se intoarca impotriva lui si sa fie “acuzat” de DNA pt alegerile din 2014. E treaba lui, e major si vaccinat. Dar, pentru adevar si echitate, problema aceasta ar merita macar o ancheta jurnalistica cu devoalarea tututor acestor mecanisme obscute care deturneaza -fin, insesizabil, dar la momentul oportun – vointa electoratului roman, fapta pe care o consider o subminare a puterii suverane de stat a Romaniei.

  3. […] sursa: inpolitics.ro […]

  4. Asta inseamna ca Ponta nu mai are nimic de pierdut…a ajuns la capatul drumului

  5. pfff, daca nu proteja mafia psd, poate aliatii il placeau si castiga alegerile prezidentiale

  6. @ Bibi. Iar ai aparut, KGB-istule?

  7. […] Ponta repune pe tapet enigma votului pro-Iohannis din diaspora, scrie In Politics, comentând declarațiile premierului făcute miercuri 15 iulie seara la […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998