CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

BOR si schimbarea Constitutiei: strategie de imagine ori ignoranta crasa?

2 comentarii / 2888 vizualizări / 6 ianuarie 2016

Ultimul Crăciun a adus cu sine debutul unei campanii spectaculoase a Bisericii ortodoxe, prin care se urmărește nici mai mult, nici mai puțin decît modificarea Constituției, într-un sens agreat de mai-marii Patriarhiei. E vorba de interzicerea căsătoriilor gay, care ar urma să fie trecută explicit în textul noii Constituții, punînd capăt oricăror temeri că România va ajunge, și ea, pe lista statelor în care familiile homo vor fi permise. O acțiune interesantă, dar care nu lasă loc decît pentru două explicații: ori asistăm la o meschină campanie publicitară a Bisericii, ori la o demonstrație de ignoranță sadea.

Povestea a început după ce Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunţat, la sfârşitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, lansarea unei iniţiative civice de modificare a Constituţie, constînd în strîngerea de semnături cetățenești care să ducă la revizuirea legii fundamentale. Ulterior, și alte mitropolii plus mai multe ONG-uri din Coaliţia pentru Familie și-au anunțat sprijinul pentru inițiativă, iar preoții din toată țara au început, efectiv, să strîngă semnături de la cetățeni în sprijinul modificării Constituției. Însuși Patriarhul Daniel a ieșit la rampă, declarînd că „Trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor modele noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, potrivit agenției de presă Basilica.

Campania BOR face valuri mari în presă, deja.

Există o singură măruntă problemă, care aruncă în aer toată povestea și ridică semne serioase de întrebare fie asupra onestității, fie asupra inteligenței capilor Bisericii.

Reglementările din Constituție vizavi de familie, care ar urma să fie supuse schimbării, fac parte din capitolul intitulat ”Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ”, mai precis art.48.

În Constituție mai există, însă, un capitol, care se intitulează ”Limitele revizuirii” și care prevede, la art.152, că ”nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”.

Introducerea unor interdicții care în prezent nu se regăsesc în textul legii fundamentale ar însemna exact suprimarea unor drepturi de care vorbește art.152, ceea ce anulează din start demersul Bisericii.

Să nu fi știut Patriarhia acest lucru?

Greu de crezut.

Mult mai probabil, asistăm doar la o campanie de imagine declanșată la scurtă vreme după ce Patriarhul Daniel a fost la un pas de debarcarea din funcție în urma scandalului ”Colectiv”, în care unii capi ai Bisericii au avut intervenții profund neinspirate, iar Patriarhia a trebuit să-l sacrifice pe purtătorul său de cuvînt.
O campanie care va mai face valuri nițel, apoi se va stinge de la sine, după ce Patriarhul va fi considerat că și-a reparat suficient imaginea, măcar în ochii românilor ultra-conservatori. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Doar homalaii vor modificarea Constitutiei la acest punct. Acum Constitutia prevede ca familia se intemeiaza pe uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie. E vreo limitare aici?Nu-l mai publicati pe homalaul de Bogdan Tiberiu Iacob. E doar un gest de igiena morala.

  2. Gigele, ai tu informatii ca ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului e homalau? Da si tu niste detalii picante.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998