CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

BREAKING NEWS: Basescu da in judecata un deputat PSD in scandalul drogurilor usoare

0 comentarii / 1494 vizualizări / 21 aprilie 2010

Preşedintele Traian Băsescu l-a dat în judecată pe deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu şi îi cere daune simbolice de un leu, pentru că a spus, într-o conferinţă de presă din 14 februarie, că Guvernul şi Preşedinţia favorizează şi susţin consumul de droguri uşoare. Judecătoria sectorului 5 Bucureşti va lua în discuţie acţiunea preşedintelui în 29 septembrie.

Băsescu cere, potrivit acţiunii depuse în 31 martie, daune simbolice de un leu, dar şi publicarea hotărârii instanţei în publicaţiile în care a apărut şi declaraţia deputatului Surupăceanu, conform Mediafax. În 14 februarie, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că anumite grupuri de interese PDL din guvernul Boc sunt legate în mod direct de afacerea cu droguri uşoare, el precizând că va solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară în acest sens.

Surupăceanu şi-a motivat acuzaţiile prin faptul că Guvernul Boc a emis o OUG privind interzicerea plantelor şi produselor etnobotanice care permitea comercianţilor să îşi distrugă singuri stocurile de droguri uşoare, ceea ce le-a oferit, practic, acestora posibilitatea de a-şi vinde marfa pe piaţa neagră.
El a arătat că operaţiunile sunt deja făcute sub forma lichidărilor de stocuri la preţuri foarte mici şi prin antedatarea facturilor de vanzare faţă de termenul de intrare în vigoare a respectivei OUG.

Surupăceanu a precizat că, în acest fel, niciun gram de drog uşor nu va ajunge să fie distrus.
„Aceasta este adevărata motivaţie a Guvernul Boc de a promova o asemena OUG, după ce Parlamentul a votat Legea antidrog. În lege nu era specificat acest ajutor de zece zile, cu ghilimele de rigoare, acordat comercianţilor de droguri pentru a-şi lichida stocurile. În schimb, în ordonanţa Guvernului Boc există acest ajutor”, a spus Surupăceanu.

El a arătat că în august 2009 premierul Emil Boc a refuzat să semneze OUG de interzicere a drogurilor uşoare, iniţiată de ministrul Sănătăţii de atunci, Ion Bazac, şi, în paralel, în septembrie 2009, Comisia prezidenţială de analiză a riscurilor sociale recomanda opiniei publice consumul de droguri uşoare.

„Avem de-a dace cu implicarea a două dintre cele mai importante instituţii ale statului – Guvernul şi Preşedinţia – în favorizarea şi susţinerea consumului de droguri uşoare”, a spus Surupăceanu.

El a adăugat că, în aceste condiţii, există probabilitatea ca şi informaţiile potrivit cărora din afacerea cu droguri uşoare s-au finanţat cheltuielile de campanie ale lui Traian Băsescu şi ale PDL să fie reale.

Surupăceanu a solicitat instituţiilor statului să lămurească aceste acuze, el precizând că, în mod normal, Garda Financiară şi Poliţia ar fi trebui să se sesizeze imediat după emiterea OUG în scopul de a face controale inopinate la comercianţi, pentru a identifica stocurile de droguri uşoare, a le sigila şi a le distruge în laboratoare, sub controlul statului.

El a subliniat că sub nicio formă distrugerea stocurilor de droguri nu trenuia lăsată la îndemâna comercianţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea proiectului de completare a Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, motivând că, la o zi după adoptarea în Parlament, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă cu un conţinut mai cuprinzător. Potrivit solicitării, în condiţiile în care există o ordonanţă de urgenţă în vigoare ce are un conţinut mult mai cuprinzător decât cel al legii trimise la promulgare, se impune reexaminarea acestei legi în vederea punerii sale în acord cu dispoziţiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costică Macaleţi, Mugurel Surupăceanu şi Tudor Ciuhodaru (independent).

Guvernul a emis, în 10 februarie, o ordonanţă de urgenţă prin care s-a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Ordonanţa de urgenţă este în vigoare şi, în baza acesteia, în prezent nu mai pot fi comercializate astfel de plante.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998